Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Fossila bränslen genererar nu mindre än en fjärdedel av EU:s el

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Nya data från energitanksmedjan Ember avslöjar att EU i april 2024 bevittnade en historisk nedgång i fossilproduktionen. För första gången producerades mindre än en fjärdedel av EU:s el (23 %) från fossila bränslen. Detta överträffade det tidigare låga rekordet på 27 % i maj 2023.

Förra året genererade fossila bränslen mindre än en tredjedel av EU:s el (33 %) för första gången, medan sol- och vindkraft nådde rekord på 27 %, enligt Ember's European Electricity Review.

Övergången från fossila bränslen till sol och vind har fortsatt att ta fart under 2024. Produktionen från fossila bränslen i april 2024 minskade med 24 % (-14.8 TWh) jämfört med april 2023. Både kol och gas sjönk kraftigt. Kolproduktionen bidrog bara med 8.6 % till elmixen och minskade med 30 % jämfört med samma månad föregående år (-7.8 TWh). Samtidigt stod gasproduktionen för endast 12.1 % av mixen, vilket bevittnade en minskning med 22 % på årsbasis (-6.8 TWh).

Bland EU-länderna såg Tyskland den största minskningen av fossilproduktion jämfört med april förra året, med en minskning på 26 % (-4.8 TWh), vilket motsvarar 32 % av det totala EU-fallet. Italien såg det näst största fallet (-24 %, -2.2 TWh), vilket bidrog med ytterligare 15 % till den regionala minskningen.

Vind- och solenergi genererade en rekordstor tredjedel av EU:s el för första gången

I april 2024 genererade vind- och solenergi mer än en tredjedel (34 %) av EU:s el för första gången, och nådde en ny milstolpe i EU:s energiomställning. Denna andel slår det tidigare rekordet från maj 2023 (31%). Sammantaget producerade förnybara energikällor över hälften (54 %) av EU:s el i april.

Även med återhämtning av efterfrågan på el rasar produktionen av fossila bränslen

Annons

Trots en återhämtning av efterfrågan på el bevittnade EU en anmärkningsvärd förändring mot förnybara energikällor. Medan fossilproduktionen minskade med 18 % på årsbasis under de första fyra månaderna 2024, ökade vind- och solenergiproduktionen med 14 % jämfört med samma period förra året.

Eftersom förnybara energikällor ersatte fossila bränslen från mixen, minskade EU:s kraftsektors utsläpp med 18 % på årsbasis under januari till april 2024.

"Det en gång otänkbara händer framför våra ögon", säger Sarah Brown, Embers Europa-programchef. ”Fossila bränslen är på väg ut ur Europas kraftsektor. Sol och vind har tagit steget upp som huvudaktörer, vilket bevisar att de är redo att ta på sig sin roll som ryggraden i det moderna rena elsystemet."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend