Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Eurelectric: EU:s elproduktion grönare än någonsin tidigare

DELA MED SIG:

publicerade

on

The generation of clean electricity in Europe is setting records. In the first half of 2024, renewables made up more than 50% of all power generation in Europe while nuclear provided a stable share of 24% – according to latest figures from Eurelectric’s eldataplattform. Efterfrågan på kraft är dock fortfarande låg på grund av trög tillväxt, avindustrialisering och milt väder. Att stimulera efterfrågan på el kommer att vara avgörande för att säkerställa fortsatta investeringar i ren produktion.

Europas kraftproduktion minskar koldioxidutsläppen i osynlig takt. De senaste siffrorna från EurelectricEldataplattformen, ELDA, visar att 74 % av elen som producerades i EU under första halvåret 2024 kom från förnybara energikällor med låga koldioxidutsläpp. Detta är en betydande ökning jämfört med andelen 68 % 2023. De främsta orsakerna bakom detta anmärkningsvärda resultat var ett aldrig tidigare skådat inflöde av förnybar energi på nätet i kombination med stabiliseringen av kärnkraftsflottan.

“The pace of change is impressive. These figures document that the decarbonisation efforts of electricity companies are years ahead of any other sector” – said Secretary General of Eurelectric, Kristian Ruby.

While the numbers on the supply side are promising, the same cannot be said for electricity demand. In the first half of 2023 power demand in the EU decreased by 3.4% compared to same period in 2022 and has continued to remain low in 2024 – 2.6% lower than in H1 2022. This trend is mainly due to industry relocating abroad, warmer temperatures, energy savings and slow economic growth.

”År av stagnation i efterfrågan på el har nu övergått i en regelbunden nedgång. Politiker måste snarast stödja upptaget av el för att ge de nödvändiga investeringssignalerna för ren produktion” – tillade Kristian Ruby. 

För att göra det uppmanar Eurelectric den nya kommissionen att föreslå ett Handlingsplan för elektrifiering inom de första 100 dagarna av dess mandat, med ett vägledande mål på 35 % för 2030 och en tydlig elektrifieringsindikator som ska införas i EU-ländernas nationella energi- och klimatplaner (NECP) för att övervaka och leverera framsteg på plats. Inaktivitet kan leda till att EU:s klimatmål missas, att förnybar produktion minskar och att investeringarna i den ledande sektorn av energiomställningen bromsas.

Annons

Eldataplattformen, ELDA, som drivs av Eurelectric, är branschens riktmärke för tillförlitlig eldata. Genom att samla in över 16 miljoner individuella datapunkter årligen från ett antal oberoende källor, inklusive ENTSO-E såväl som EU:s officiella statistik, bearbetas uppgifterna av Eurelectrics underrättelseteam och valideras av branschexperter. Således ger plattformen oöverträffad aktualitet och noggrannhet för eldata.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend