Anslut dig till vårt nätverk!

Energimarknaden

En omtanke om strukturen på de europeiska energimarknaderna behövs

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

VD:ar och företagsledare för 10 europeiska organisationer (Fluence Energy GmBH, Gore Street Capital, Gresham House, MW Storage, Zenobé, AEPIBAL, BVES, Energy Storage Ireland, Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems och Karslruhe Institute of Technology) samlas för att underteckna ett öppet brev, som uppmanar europeiska beslutsfattare och den allmänna opinionen att ompröva strukturen på de europeiska energimarknaderna som svar på REPowerEU-planen.

Brevet understryker behovet av specifika politiska ramar och mål som skulle påskynda antagandet av flexibilitet och energilagringsteknik för att säkerställa prisvärda, pålitliga och hållbara energisystem för europeiska konsumenter. Brevet betonar vidare att dessa tekniker är nödvändiga för att minska det europeiska energiberoendet av importerad gas, för att möta den växande efterfrågan på el och för att sänka energipriserna samtidigt som den gröna omställningen möjliggörs i tid. 

Brevet:

Ett öppet brev till europeiska beslutsfattare och media angående REPowerEU-planen
Den nuvarande geopolitiska situationen över hela kontinenten, i kombination med stort beroende av importerad naturgas, växande efterfrågan på el och följaktligen högre räkningar för hushåll och företag, skapar ett akut behov av att tänka om
de europeiska energisystemens struktur.


REPowerEU-planen1, som publicerades i maj av EU-kommissionen, syftar till att öka tryggheten i energiförsörjningen genom att bygga och ansluta mer förnybar produktion till nätet. Men för att denna plan ska bli framgångsrik måste den åtföljas av lämpliga mål och politiska ramar för utbyggnaden av energilagring och annan flexibilitetsteknik. De är nödvändiga för att möjliggöra en säker och effektiv integrering av förnybara energikällor i elnätet, och nu är det dags att erkänna dem som grundpelarna i den europeiska energiomställningen.
Undertecknarna av detta brev, organisationer med decennier lång erfarenhet av att skapa och stödja globala och europeiska energimarknader, välkomnar REPowerEU-planen, dess ambitiösa mål för förnybar energi och erkännandet av energilagringens roll för att leverera hållbar och pålitlig energiförsörjning.

Samtidigt tror vi att om den accelererade utbyggnaden av förnybara energikällor på kort sikt ska bli framgångsrik behöver Europa en snabb utbyggnad av beprövad och skalbar teknik för att öka nätflexibiliteten och möjliggöra en säker och effektiv integrering av förnybar produktion. För detta ändamål är batteribaserad energilagring en snabbt implementerad, kostnadseffektiv och lågutsläppslösning med potential att bli en ryggrad i moderna, motståndskraftiga och koldioxidfria energisystem. Andra tekniker, såsom respons på efterfrågesidan, förbättrat utnyttjande av befintlig lagringspotential för pumpad vattenkraft
och annan energilagringsteknik, såväl som sammankopplingen mellan nationella elmarknader, är alla avgörande för att möjliggöra den europeiska energiomställningen.

Tack vare dess unika egenskaper – svarshastighet, flexibilitet och tillförlitlighet – är batteribaserad energilagring och andra snabbverkande teknologier perfekt positionerade för att minska den totala elkostnaden för företag och energianvändare i bostäder på flera sätt. Batteribaserad energilagring kan förbättra nätverkets stabilitet och underlätta överbelastning vid överföring
linjer, vilket minskar minskningen av förnybar energi och de betydande kostnader som är förknippade med det. Det kan tillhandahålla kapacitet och kringtjänster som balanserar utbud och efterfrågan, ofta effektivare och billigare än andra tekniker. Det kan också begränsa prisvolatiliteten och därmed den totala elkostnaden på grossistmarknaderna för energi genom energiarbitrage.

Annons

På flera marknader runt om i världen har energilagringsteknik visat sin förmåga att ersätta värmekraftverk som ett mer ekonomiskt och koldioxidsnålt sätt att tillhandahålla säker energiförsörjning under perioder med hög efterfrågan och låg förnybar produktion. Men trots att vi har tillgång till denna färdiga att distribuera och kostnadseffektiva teknik, fortsätter vi att
förlita sig på naturgasbaserad produktion med höga utsläpp, medan de europeiska målen som strategiskt skulle skala upp energilagringsprojekt ännu inte har utvecklats och införlivats i lag. År 2021 tilldelades kapacitetsmarknadsauktioner över hela Europa cirka 2.4 GW kontrakt för energilagring, men olika studier förutspår att det ökar säkerheten och tillförlitligheten
av energisystem på kontinenten kommer vi att behöva upp till 200 GW energilagring år 2030.

Ytterligare förändringar av energimarknadens struktur och design krävs också för att möjliggöra målen för REPowerEU.

1 Europeiska kommissionens REPowerEU-plan kommunicerades först i mars och publicerades den 18 maj. Det inkluderar att höja målet för energi genererad från förnybara källor till 45 % till 2030, upp från 40 % jämfört med förra årets mål. Detta skulle bringa Europas förnybara energiproduktion till 1,236 2030 GW år 320, inklusive installation av 2025 GW solenergi till XNUMX.

Manuel Perez Dubuc, VD för Fluence Energy GmbH
Alex O'Cinneide, VD Gore Street Capital
Ben Guest, VD Gresham House - New Energy Division
Wilfred Karl, VD MW Storage
James Basden, medgrundare och direktör Zenobē
Luis Marquina de Soto, president Asociación Empresarial de Pilas y Baterías y Almacenamiento – Spanska energilagringsföreningen
Urban Windelen, verkställande direktör Bundesverband Energiespeicher Systeme eV - The Energy Storage System Association – Tyskland
Bobby Smith, chef för Energy Storage Ireland Energy Storage Ireland
Dr Matthias Vetter, avdelningschef Elenergilagring
Fraunhofer-institutet för Solar Energy Systems
Prof. Dr. Stefano Passerini Karlsruhe Tekniska Högskola

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend