Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Azerbajdzjan börjar leverera Shah Deniz Gas till Europa

publicerade

on

I slutet av 2020 började Azerbajdzjan transportera kommersiell naturgas från Shah Deniz-fältet till europeiska länder genom Trans-Adriatic Gas Pipeline (TAP), rapporterade media och citerade SOCAR.

Azerbajdzjansk gas nådde Europa genom rörledningar för första gången någonsin. Efter att ha integrerats i det italienska nätverket i november levererade TAP, det sista segmentet i södra gaskorridoren (SGC), den första gasen från Melendugno till Italien via SNAM Rete Gas (SRG) och från Nea Mesimvria till Grekland och Bulgarien via DESFA den 31 december.

Den direkta anslutningen till Europa, världens största importör av naturgas, skapade möjligheten för Azerbajdzjan att diversifiera sin energiexport. Detta kommer att gynna landet och hjälpa det att gå mot ökad ekonomisk autonomi.

SOCAR-president, Rovnag Abdullayev, berömde den 31 december som en historisk dag och uttryckte sin uppskattning och tack till partnerländerna, företagen, experterna och kollegorna som varit involverade i TAP, Shah Deniz-2 och södra gaskorridorprojekten och bidrog till den oöverträffade leveransen av azerbajdzjansk gas till den europeiska marknaden. ”Jag skulle vilja tacka finansinstitut för att stödja projektet och invånarna i de samhällen där rörledningarna passerar”, sa han.

Dessutom gratulerade Abdullayev både folket i Europeiska unionen och folket i Azerbajdzjan "på uppdrag av SOCAR, en aktieägare i alla södra gaskorridorsegment och azerbajdzjanska oljearbetare som har fullgjort detta historiska uppdrag". ”Jag gratulerar Azerbajdzjan varmt på president Ilham Aliyev, arkitekten och drivkraften för det stora projektet,” sa han.

Som SOCAR-presidenten sade: ”Det slutliga investeringsbeslutet togs för sju år sedan. Det följdes av undertecknandet av 25-åriga gasavtal med Europas gastransportföretag Även om vissa kände sig tveksamma till framgång, har vi slutfört byggandet av tre 3,500 kilometer sammankopplade gasledningar, vilket gör det möjligt för Europa att ta emot azerbajdzjansk gas för första gången i historien . ”

”Naturgas som utvinns från den nya källan och transporteras via den alternativa vägen kommer att stärka Europas energisäkerhet,” tillade han och betonade att ”gasproduktionen i EU har minskat, vilket skapar ett behov av mer gas på marknaden. I detta sammanhang kommer azerbajdzjansk gas att tillgodose denna efterfrågan, vilket gör landet mer strategiskt viktigt för den gamla kontinenten. ”

På tal om den nyligen beställda rörledningen utropade Luca Schieppati, TAP: s verkställande direktör, dagen som historisk för ”vårt projekt, värdländerna och Europas energilandskap”. Han betonade den grundläggande rollen som TAP spelade i kontinentens gasnät och tillade att "det bidrar till energiomgångskartan och erbjuder en pålitlig, direkt och kostnadseffektiv transportväg till sydöstra Europa och bortom".

Sommaren 2021 kommer Azerbajdzjan att gå in i det andra steget i marknadsundersökningar för att ytterligare utvidga TAP och öka sin kapacitet till 20 miljarder kubikmeter.

TAP är en 878 km gränsöverskridande rörledning som gör att naturgas från det gigantiska gasfältet Shah Deniz i Azerbajdzjans sektor i Kaspiska havet kan strömma till Turkiet, Bulgarien, Grekland och slutligen Italien. Rutten går från den grekisk-turkiska gränsen (nära Kipoi) till Italiens södra kust efter att ha passerat Grekland, Albanien och Adriatiska havet.

Att installera extra sammankopplingar kan översättas till fler gastransporter till Sydosteuropa via den nystartade rörledningen. Ta till exempel Bulgarien som ska stärka energisäkerheten genom att importera 33% av sitt naturgasbehov från Azerbajdzjan. Tack vare TAP kommer landet att se högre naturgasinträngning på marken. Dessutom kan det faktum att SCG-segmentet sträcker sig genom Grekland, Albanien och Italien hjälpa Azerbajdzjan att transportera gas till andra europeiska länder.

TAP, den strategiskt viktiga delen av SCG-mega-projektet, strävar efter att ge Europa tillförlitlig tillgång till den nya naturgaskällan, diversifiera sina leveranser och uppnå större koldioxidutsläpp.

TAP: s aktieinnehav är uppdelat på SOCAR, BP och SNAM med 20% vardera, Fluxys med 19% innehav, Enagas med 16% och Axpo med 5%.

Azerbaijan

Vad kommer efter Azerbajdzjan efter den militära segern?

publicerade

on

2020 kommer att komma ihåg som ett år med strålande seger i Azerbajdzjan. Efter nästan trettio år befriade landet de territorier som det förlorade för Armenien under 1990-talet, känt som Nagorno-Karabakh. Azerbajdzjan gjorde till synes lätt arbete med denna imponerande militära seger. Det tog bara 44 dagar för landet, med stöd från den militära allierade Turkiet, att få ett slut på en konflikt som några av världens mest inflytelserika diplomatiska makter inte hade lyckats medla i nästan tre decennier.

Detta är helt klart en källa till stor stolthet. Efter segern ställde Azerbajdzjan ut sin militära styrka genom gatorna i Baku. 3,000 militärpersonal och mer än 100 militärutrustningar paradade på huvudstadsgatorna, bevittnade av massor av Azerbajdzjanier, och övervakade av presidenterna Aliyev och Erdogan.

Men det nya året ger nya utmaningar och en stor fråga - vad kommer efter militär seger?

Nästa etapp för Nagorno-Karabakh-regionen har snyggt myntats som 'tre Rs ': ombyggnad, återintegrering och återpopulation. Slogan kanske låter enkelt, men verkligheten kommer att vara långt ifrån den. Segern på denna arena tar mycket längre tid än 44 dagar, men Azerbajdzjan har börjat beskriva en lovande vision.

Efter befrielsen från Nagorno-Karabakh anklagade äldre azerbajdzjanska personer den armeniska regeringen för "urbicid", chockad över att se nivån på förstörelsen som hade drabbat deras hem, kulturminnen och till och med den naturliga miljön. Detta är mest synligt i Aghdam, en majoritet Azerbajdzjansk stad med smeknamnet Hiroshima i Kaukasus eftersom armeniska styrkor metodiskt förstörde varenda en av sina byggnader på 1990-talet, förutom moskén.

Även om rekonstruktion från denna position inte kommer att bli lätt, om Azerbajdzjan kan utnyttja markens potential, kommer det absolut att vara värt det.

Nagorno-Karabakh har redan utsetts som nästa hotspot för Azerbajdzjans jordbruks- och tillverkningsindustri - men det som kanske är mer intressant är regeringens förslag att driva turister till regionen.

Planer har påbörjats för att bygga en flygplats i det återfångade Fizuli-distriktet, arbeta för utveckla en motorväg mellan Fizuli och Shusha pågår, och regeringen avser att bygga flera turistcentra i hela Nagorno-Karabakh.

Målet är att locka turister från hela Azerbajdzjan och utomlands genom att skena ett ljus på de många kulturella platser av betydelse i regionen, inklusive Shusha, Azykh-grottan och delar av staden Hadrut.

Vid sidan av befintliga platser finns det ytterligare planer på att utveckla kulturlivet med litterära festivaler, museer och konsertlokaler.

Naturligtvis har detta på lång sikt potential att ge betydande inkomster till regionen, men först kräver återuppbyggnad finansiering. Redan 2021 Azerbajdzjanska statsbudgeten har tilldelat 1.3 miljarder dollar för restaurerings- och återuppbyggnadsarbete i Karabakh-regionen, men regeringen syftar till att dra internationella investeringar för att stärka deras medel.

Man hoppas att regionala partner, såsom Turkiet och Ryssland, kommer att lockas av utsikterna till regional utveckling.

En välansluten Nagorno-Karabakh kan användas för att bilda handelsvägar som kan ge betydande investeringar i Kaukasus-regionen. Ironiskt nog är ett av de länder som kan dra nytta av detta mest Armenien.

I omedelbar efterdyning av konflikten verkar potentialen för ekonomiskt samarbete mellan de två länderna osannolikt, men med tiden kan det gå på ett sätt att hjälpa till med förverkligandet av den andra ”R” -integrationen.

Etnisk förlikning är en av de största utmaningarna i alla situationer efter en konflikt. De azerbajdzjanska myndigheterna har åtagit sig att se till att armeniska medborgare skyddas i linje med deras konstitutionella rättigheter och har lovat att erbjuda alla armenier som vill stanna i Nagorno-Karabakh azerbajdzjanska pass och de rättigheter som följer med dem.

Men bara detta kommer inte att räcka för att bygga upp det förtroende som krävs för azerbajdzjanier och armenier att leva i fred, sida vid sida. Sår är fortfarande färska. Azerbajdzjanerna vet att det tar tid att bygga förtroendet som möjliggör återintegrering. Men det finns anledning att vara optimistisk.

Tjänstemän och analytiker pekar ofta på Azerbajdzjans beprövade historia av mångkulturell samexistens som ett löfte för utsikterna till återintegrering. Nyligen skrev Ashkenazi Chief of Azerbaijan i gånger av London om hans erfarenhet att tillträda i ett muslimskt majoritetsland där det judiska samfundet "blomstrar".

Det som sannolikt kommer att vara en mycket lättare uppgift för de azerbajdzjanska myndigheterna är den slutliga "R", ombefolkningen.

Azerbajdzjan har bland det högsta antalet internt fördrivna personer i världen. Mer än 600,000 XNUMX azerbajdzjaner tvingades lämna sina hem, antingen i Nagorno-Karabakh eller i Armenien, efter det första Karabakh-kriget.

För nästan alla är regionen fortfarande hemma, och de är desperata att återvända hem, men de litar på återuppbyggnad innan de kan göra det. Det är just därför de 3 R: erna utgör en god cykel som azerbajdzjanska ledare sätter i gång.

Azerbajdzjan bedövade många med sin militära seger, och de tänker överraska världen igen med sin förmåga att leverera villkoren för varaktig fred i regionen.

 

Fortsätt läsa

Azerbaijan

Fred i södra Kaukasus avgörande för att utveckla handelsförbindelserna mellan EU och Kina

publicerade

on

Undertecknandet av det övergripande investeringsavtalet mellan EU och Kina förra veckan öppnar nya handelsmöjligheter mellan de två globala ekonomiska ledarna. Ändå förrän för bara en månad sedan var den enda livskraftiga handelsvägen över landet från Kina till Europa genom Centralasien. Nu, när konflikten slutade i Nagorno-Karabakh i november, kan öppnandet av en ny landtransportväg över södra Kaukasus dramatiskt minska godstiderna från veckor till dagar, skriver Ilham Nagiyev.

Men om EU ska gynnas måste det säkerställa att freden håller. Även om det är diplomatiskt frånvarande i november förmedlat vapenvila, kan det bidra till att skapa stabilitet i en region som är avgörande inte bara för att fördjupa sina handelsförbindelser med Östasien utan också dess energisäkerhet. Nyårsafton såg den första kommersiella försäljningen av gas från Azerbajdzjan genom södra gaskorridoren, sju år i början, till Europa.

Detta är nyckeln för EU: s energidiversifiering, men också för att leverera renare energi till Balkan-transittstater som fortfarande är beroende av kol för mycket av sin energi. Vägen till varaktig fred går genom ekonomiskt samarbete. Uppgiften att återuppbygga den region som ockuperades av armeniska separatister i nästan 30 år är enorm. Infrastrukturen har gått sönder, jordbruksmark ligger i dov och vissa områden är nu helt öde. Medan Azerbajdzjan är ett välmående land behöver det utvecklingspartners för att fullt ut inse vad dessa länder kan erbjuda ekonomiskt till världen.

Men med Azerbajdzjans kontroll som återvände till länder som internationellt erkänts som sina egna, har nu en väg öppnats för renormalisering av förbindelserna mellan Azerbajdzjan och Armenien, liksom delat välstånd i Karabakh. Det öppnar också dörren för institutionella investerare som Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling.

Medan de kontrollerades av armeniska separatister, hindrade institutionella stadgar organisationer från att verka i regionen, med tanke på administrationens okända status i internationell rätt. Detta frös i sin tur ut privata investeringar. Med inga andra alternativ tillgängliga blev enklaven i stället beroende av stöd eller investeringar från Armenien, som själv räknade med sina egna ekonomiska utmaningar. Om någonting skulle exporteras från den då ockuperade regionen, måste den först åka till Armenien för att bli olagligt märkt "tillverkad i Armenien" innan den flyttades vidare.

Detta är i sig självklart ineffektivt och olagligt. Men för att komplettera saker var Yerevans integration i den globala ekonomin tunn: majoriteten av dess handel är med Ryssland och Iran; gränserna till Azerbajdzjan och Turkiet stängdes på grund av dess stöd för separatisterna och de ockuperade länderna. Befriat från illegitimitet kan detta nu förändras. Och ett område som är moget för investeringar och utveckling - och där EU har goda förutsättningar att hjälpa till - är jordbruket. När Azerbajdzjan och Armenien var en del av Sovjetunionen var Karabakh regionens brödkorg. Som en global ledare för precisionsjordbruk kunde EU tillhandahålla teknisk expertis och investeringar för att få tillbaka området till produktion och förbättra livsmedelssäkerheten en gång till för båda länderna, men särskilt för Armenien, där livsmedelsosäkerheten ligger på 15%.

Produkter kan också öronmärkas för export till en större marknad, särskilt Europa. Transportvägar i regionen går i förvrängda linjer på grund av inte geografi utan på grund av konflikten och dess diplomatiska konsekvenser. Återkomst av territorium och renormalisering av relationerna har löftet att korrigera detta. Inte bara Karabakh utan Armenien kan sedan återintegreras i södra Kaukasus regionala ekonomi och därefter. Denna chans till ekonomisk konsolidering är avgörande för regionens framtid.

I slutändan kräver varaktig fred framtida försoning mellan Armenien och Azerbajdzjan. Men om det finns möjlighet att dela runt - inte bara inom jordbruket utan telekom, förnybar energi och mineralutvinning - tar det bort en potentiell orsak till friktion. Ju tidigare medborgarna börjar känna värmen av ekonomiskt välstånd, desto mer benägna kommer de att stödja den politiska uppgörelsen som kan leda till en hållbar upplösning.

Även om EU kan känna sig sidokant när våldsamhället förhandlades till stor del i sin frånvaro, borde detta inte avskräcka det från att nu utöka hand om ekonomiskt samarbete. Långsiktig fred kräver utveckling. Men med tiden kommer den stabilitet som detta kommer att leda tillbaka välståndet i Europas riktning.

Ilham Nagiyev är ordförande för Odlar Yurdu Organization i Storbritannien och ordförande för ledande jordbruksföretag i Azerbajdzjan, Bine Agro.

Fortsätt läsa

armenien

Nagorno-Karabakh-konflikten blossar upp trots eldupphör

publicerade

on

 

Fyra soldater från Azerbajdzjan har dödats i sammandrabbningar i de omtvistade Nagorno-Karabach region, säger Azerbajdzjans försvarsministerium.

Rapporterna kommer bara veckor efter ett sex veckors krig om territoriet som slutade när Azerbajdzjan och Armenien undertecknade ett eldupphör.

Armenien sa under tiden att sex av sina egna trupper skadades i vad den kallade en azerbajdzjansk militäroffensiv.

Nagorno-Karabakh har länge varit en utlösare för våld mellan de två.

Regionen är erkänd som en del av Azerbajdzjan men har drivits av etniska armenier sedan 1994 efter att de två länderna utkämpat ett krig över territoriet som lämnade tusentals döda.

En vapenvila med ryssförmedling misslyckades med att åstadkomma varaktig fred och området, hävdat av båda sidor, har varit benäget för intermittenta sammandrabbningar.

Vad säger fredsavtalet?

  • Undertecknad 9 november, låstes det i de territoriella vinster som Azerbajdzjan gjorde under kriget, inklusive regionens näst största stad Shusha
  • Armenien lovade att dra tillbaka trupper från tre områden
  • 2,000 ryska fredsbevarare utplacerade i regionen
  • Azerbajdzjan fick också en landsväg till Turkiet, dess allierade, genom att få tillgång till en vägförbindelse till en azerisk konflikt vid gränsen mellan Iran och Turkiet som heter Nakhchivan
  • BBC: s Orla Guerin sa att övergripande betraktades affären som en seger för Azerbajdzjan och ett nederlag för Armenien.

Den senaste konflikten började i slutet av september, dödar cirka 5,000 soldater på båda sidor.

Minst 143 civila dog och tusentals fördrevs när deras hem skadades eller soldater kom in i deras samhällen.

Båda länderna har anklagat den andra för att ha brutit mot villkoren i fredsavtalet i november och de senaste fientligheterna strider mot vapenvila.

Avtalet beskrevs av Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan som "otroligt smärtsamt både för mig och båda för vårt folk".

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend