Anslut dig till vårt nätverk!

Energisäkerhet

Höga gaspriser i Europa gör gasol till ett lockande alternativ

DELA MED SIG:

publicerade

on

Flytande petroleumgas är ett betydligt billigare – och miljövänligare – bränsle.

Denna artikel publicerades ursprungligen i European Business Magazine

Naturgaspriserna mer än fördubblades från år till år för vissa EU-länder, enligt Eurostat. Den europeiska självbegränsningen av att köpa rysk olja och gas har förvärrat den pågående energikrisen. Företag som sträcker sig från kemikalietillverkaren BASF till ståltillverkaren ArcelorMittal har minskat produktionen i Europa på grund av höga energikostnader och satsar på Nordamerika för expansion.

Inflationen i euroområdet klättrade till rekordhöga 10.7 % Oktober, anfört av stigande bränslepriser. EU-länderna sänker uppvärmningstemperaturen i offentliga byggnader, begränsar användningen av varmvatten och begränsar belysningen av monument till klippa energiförbrukningen med ett mål på 15 %. Vanliga europeiska hushåll betalar priset, vilket återspeglas i skyhöga elräkningar.

Användningen av flytande petroleumgas (LPG), ett betydligt billigare alternativ till naturgas, hjälper till att lindra denna situation. Vad är LPG exakt? Det är en komprimerad gas, som innehåller propan, butan eller en blandning av de två, och som används antingen som bränsle eller som råmaterial för kemisk syntes. LPG är ett bränsle med låga koldioxidutsläpp, som produceras av gasrester från oljeproduktion.

Gasol kan användas för uppvärmning, särskilt i landsbygdsområden utanför naturgasnätet, såväl som för gamla och historiska byggnader, som är svåra att koldioxidutlösa utan att väsentligt renovera eller bygga om dem. Höga priser på naturgas i Europa har gjort gasol till ett lockande alternativ för europeiska raffinaderier och petrokemiska producenter, av vilka många går med förluster.

Polen är särskilt beroende av leveranser från Ryssland, som står för två tredjedelar av landets gasolimport. En potentiell förlust av denna resurs skulle påverka den polska ekonomin i större utsträckning än andra EU-medlemmar. Huvudalternativet – att försörja Polen från nordöstra Europa – skulle vara logistiskt komplicerat, dyrt och otillräckligt för att möta landets behov, enligt branschanalytiker.

Annons

Ryssland exporterade cirka 4.6 miljoner ton gasol förra året, vilket uppgår till mindre än 3.5 miljarder dollar, och huvuddelen av leveranserna gick till Europa. Detta är en nischmarknad i jämförelse med ryska oljevolymer. Inför handelsrestriktioner i Europa har vissa ryska tillverkare börjat omdirigera försäljningen av gasol till Turkiet och Asien, även om ekonomin för dessa transporter är sämre. Ändå, för ömsesidiga ekonomiska intressen, är det viktigt att behålla ryska gasoltransporter till Europa, särskilt för Polen.

Det är också värt att komma ihåg att gasol är ett grönt bränsle som hjälper till att underlätta Europas övergång till koldioxidutsläpp. Och även om energiomställningen tillfälligt har fallit utanför prioriteringslistan för vissa länder är prisfördelen med gasol svår att ignorera. Gasol kostar cirka 40 % av priset på naturgas. Dess användning kan avsevärt sänka bränslekostnaderna och elräkningarna för otaliga europeiska hushåll, i en tid då få andra alternativ finns på bordet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend