Anslut dig till vårt nätverk!

Naturgas

EU måste lösa sina gasräkningar eller möta problem på vägen

DELA MED SIG:

publicerade

on

År 2017 skapade förordningen EU 2017/1938 skyldigheter för medlemsländerna att säkerställa säkerheten för naturgasförsörjningen. Initiativet inspirerades av gaskrisen 2009 som uppstod när Ryssland och Ukraina inte lyckades komma överens om gaspriser och gasleveranserna genom Ukraina skars ned, skriver Dick Roche.

På grund av Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 antogs förordning EU 2022/1032 som uppdaterar den tidigare lagstiftningen. 

Förordningen gav mandat att gaslagringsanläggningar skulle användas fullt ut för att "säkerställa säkerheten för (gas)försörjning", att anläggningarna inte skulle "förbli oanvända" och att lagringskapaciteten delas över hela unionen, "i en anda av solidaritet".

De 18 medlemsländerna med underjordiska gaslagringsanläggningar var skyldiga att fylla anläggningarna till minst 80 % av sin lagringskapacitet senast den 1 november 2022. Från den 1 november 2023 skulle målet sättas till 90 %.

Medlemsstaterna utan etablerad infrastruktur för gaslagring var tvungna att gå med på bilaterala arrangemang för att tillräckliga mängder gas skulle kunna lagras i "grannländer".

Förordning EU 2022/1032 undertecknades formellt i lag av EU:s medlagstiftare den 29 juni 2022. EU:s energikommissionär Kardi Simson berömde "solidaritetens anda" som gjorde att lagändringarna kunde göras på rekordtid.

Tillgång och efterfrågan

Annons

Med den nya lagstiftningen på plats var aktörer på den europeiska gasmarknaden skyldiga att under sommaren och hösten 2022 köpa de förnödenheter som behövs för att uppfylla de ambitiösa målen för gaslagring.

När aktörerna i Europas gassektor kämpade för att fylla de obligatoriska gaslagringsmålen steg priserna dramatiskt. 

Den främsta drivkraften bakom den uppåtgående prisspiralen var kriget i Ukraina och oron för dess fortsatta inverkan. Mängden gas som köptes för att uppfylla EU:s lagringsmål var en annan accelerator.

Vid årsskiftet hade EU:s lagringsmål uppnåtts. Att göra det kom till en mycket betydande kostnad. I januari 2023 uppskattade man att fyllningskostnaden för gaslagringen uppgick till mer än 120 miljarder euro.

I slutet av vinteruppvärmningssäsongen 2022-2023 hade en viss grad av lugn återvänt till den europeiska gasmarknaden. En mild vinter och framgång med att identifiera och utnyttja nya gaskällor drev ned priserna snabbt.  

Priserna påverkades också av EU:s enorma gasreserver. I slutet av uppvärmningssäsongen 2022-2023 var nästan 50 % av Europas underjordiska gaslager fullt. Mindre utrymme för lagring av gas accelererade priserna nedåt.

Det faktum att nästan hälften av Europas underjordiska lagringskapacitet för gas redan hade tagits i bruk var ett särskilt problem för EU:s gasleverantörer. Med mindre lagringsutrymme än vanligt tillgängligt hade de mindre kapacitet att köpa in förnödenheter i en tid då gaspriserna traditionellt är som lägst: en "möjlighetskostnad" med långsiktiga konsekvenser.

En relaterad och större huvudvärk för Europas gasleverantörer var att den gas som de hade i lager, köpt när priserna steg uppåt, nu var värd mycket betydligt mindre än den var när den "injicerades" i lagret.

Allt detta innebar att de gasleverantörer som hade spelat en avgörande roll för att se till att EU hade tillräckligt med gas i handen för att ta sig igenom vintervärmesäsongen 2022–2023 hamnade i ett dilemma. De stod inför problemet med att antingen finansiera kostnaden för att hålla mycket dyr gas i lager eller ta en massiv "hit" av att sälja gasen till en bråkdel av kostnaden för att skaffa den. För privata leverantörer innebar båda alternativen en stor ekonomisk blödning eller till och med konkurs.  

Ersättningsmekanismen

De som utarbetade EU:s regler för gaslagring var medvetna om att de insatser från den privata sektorn som behövdes för att uppnå ambitiösa mål för gaslagring innebar risker.

För att ta itu med dessa risker och för att förhindra att enorma kostnader överförs på konsumenterna, ålägger artikel 6b.1 i förordningen medlemsstaterna att "vidta alla nödvändiga åtgärder, inklusive tillhandahålla ekonomiska incitament eller kompensation till marknadsaktörer" som är involverade i att uppfylla uppfyllandet av mål som förordningen anger.

Den kompensationsmekanism som föreskrivs i förordningen bör, om den är fullt funktionsduglig, skydda de gasleverantörer som spelade sin roll i EU:s ansträngningar att klara vintern 2022-2023. Tyvärr var det inte så det gick till.

På 27th I mars utfärdade kommissionen, i enlighet med förordningen, sin rapport om hur gaslagringsarrangemangen fungerar.

Rapporten är hårt prenumererad. Den ger "översikter" av åtgärder som vidtagits av medlemsstaterna för att fullgöra lagringsförpliktelser, över den tid som krävs för certifieringsförfaranden, av åtgärder som begärts av kommissionen för att säkerställa efterlevnaden av "fyllningsbanor och fyllningsmål" och en analys av inverkan på gaspriserna och potentiella gasbesparingar.

Även om rapporten innehåller imponerande statistiskt material är det tyst om kompensationsmekanismen. Ordet "kompensation" förekommer bara en gång.

Om medlemsstaterna hade genomfört de kompensationskrav som föreskrivs i förordningen skulle tystnaden vara förståelig. Efterlevnaden av förordningens ersättningskrav är dock allt annat än enhetlig.  

Många medlemsstater var långsamma med att införa arrangemang för att uppfylla sina kompensationsskyldigheter.

När det gäller Bulgarien har det inte bara förekommit ett direkt misslyckande med att komma fram till ett rättvist arrangemang för att kompensera privata leverantörer som stödde gaslagringsdriften, utan de arrangemang som införts stöder den statsägda operatören Bulgargaz - till nackdel för privata leverantörer.

Ett stök i sista minuten och ett felaktigt resultat

Under veckorna före 28th Mötet i mars i EU:s transport-, telekommunikations- och energiråd, frågan om kompensation togs upp upprepade gånger i politiska uttalanden i Bulgarien.

I början av mars meddelade Bulgariens energiminister Rosen Histov att han arbetade med intressenter för att hitta en kompensationsmekanism för att täcka den mycket dyra gasen i Bulgariens underjordiska lager.

Dagar före rådsmötet i mars föreslog Bulgariens president Rumen Radev att EU skulle träda in för att stödja medlemsstaterna, som Bulgarien, för att möta värdeminskningen på den gas som injiceras i lagring. EU "bit" inte.

På tröskeln till rådsmötet meddelade minister Histov att han planerar att höja kostnaderna för gas som lagras av Bulgarien med andra energiministrar i Bryssel. Gas stod på dagordningen för det rådet - det behandlade förslag som syftade till att fastställa gemensamma regler för den inre marknaden för förnybara och naturgaser och väte. 

Två månader efter uppsjön av uttalanden har Bulgarien fortfarande kvar att lägga fram förslag som överensstämmer med kompensationsbestämmelserna i förordning EU 2022/1032.

Istället för ett system för att täcka alla gasleverantörer har den bulgariska administrationen tagit fram ett arrangemang som ger lågräntelån på upp till 400 miljoner euro till den statsägda gasoperatören Bulgargaz, ett företag som fick böta 77 miljoner euro av EU-kommissionen 2018 för blockerar konkurrenters tillgång till viktig gasinfrastruktur i Bulgarien, i strid med EU:s antitrustregler.

Lån enligt systemet har inte gjorts tillgängliga för Bulgariens privata gasleverantörer, ett tydligt fall av snedvridning av marknaden. Dessa företag står inför potentiell konkurs om inte de bulgariska myndigheterna ger dem tillgång till de sweetheart-arrangemang som är tillgängliga för Bulgargaz - även som en tillfällig åtgärd i avvaktan på antagandet av en fullständig kompensationsmekanism.

Dags att kliva upp till tallriken

Efter att ha deltagit i det snabba skapandet av mekanismen för systemet för att säkra EU:s gasförsörjning i maj 2022 måste alla medlemsländer nu helt "trappa upp" i frågan om kompensation och anta mekanismer som är rättvisa och genomförbara. Om någon medlemsstat misslyckas i detta avseende måste kommissionen träda in.

Genom att säkerställa naturgassäkerheten i en tid av unika utmaningar gjorde gasindustrin en betydande tjänst inte bara för gaskonsumenter utan för den bredare europeiska ekonomin.

Utan samarbetet från gasindustrin som helhet hade regeringarna ensamma inte kunnat uppfylla de ambitiösa underjordiska lagringsmålen.

Om någon medlemsstat inte uppfyller de kompensationsskyldigheter som åtogs 2022 försätts leverantörer och i synnerhet privata gasleverantörer i svåra om inte ödesdigra ekonomiska situationer.

Förutom att vara omoraliskt är det inte smart att sätta en finansiell pistol mot huvudet på gasindustrin. Europa måste bevara alla energitillgångar som det har. De privata gasleverantörer som var nyckelaktörer 2022 kommer att behövas för att möta nästa vinters utmaningar.

Kommissionen, rådet och, faktiskt, EU-parlamentet, istället för att vila på lagrarna över framgången med det som uppnåddes under det senaste året, måste vakna upp till den verkligheten att arbete måste göras för att se till att alla medlemsstater lever upp till alla krav – inklusive de kompenserande åtagandena – som undertecknades när de kom överens om förordning EU 2022/1032.

EU måste lösa sina gasräkningar eller möta problem på vägen.

Dick Roche är tidigare irländsk minister för Europafrågor och före detta miljöminister.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend