Anslut dig till vårt nätverk!

Frankrike

Frankrike är värd för kärnkraftsmöte för att driva på för EU:s erkännande av klimatmålen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Frankrike stod värd för ett möte med ministrar från 16 kärnkraftsvänliga europeiska stater på tisdagen (16 maj) som syftade till att samordna utbyggnaden av atomkraft och uppmana EU att erkänna sin roll i att uppfylla klimatmålen för 2050, sade landets energiministerium.

Mötet i Paris inkluderade EU:s energikommissionär Kadri Simson och representanter från 14 EU-länder inklusive Frankrike, Belgien och Nederländerna, plus Italien som observatör och Storbritannien som inbjudan utanför EU.

En tjänsteman från det franska ministeriet sa att Storbritanniens deltagande var värdefullt eftersom landet bygger två reaktorer och kan dela information om stordriftsfördelar.

Varje land kommer att ge en uppdatering om sina kärnkraftsprojekt. "Vi kommer att kunna .... se vilka typer av synergier och samordning som kan sättas på plats i frågor som finansiering, arbetsträning och rekrytering för att relansera kärnkraftssektorn i Europa", sa tjänstemannen.

Yves Desbazeille, chef för EU:s lobbygrupp Nucleareurope, kommer också att hålla en presentation, inklusive siffror om potentiella jobbskapande och investeringar.

Ett utkast till uttalandet efter mötet sade att länderna skulle uppmuntra kommissionären att integrera kärnenergi i EU:s energipolitik genom att erkänna kärnkraft tillsammans med andra gröna energitekniker i EU:s mål för utsläpp av koldioxid.

Samtalen kommer att omfatta EU:s Net Zero Industry Act, Hydrogen Bank, definitioner av väte med låga koldioxidutsläpp och väteimportstrategier bland andra ämnen, sa den franske tjänstemannen.

Annons

I utkastet till dokument uppmanas också till publicering av ett EU-meddelande om små modulära reaktorer.

Uttalandet, som fortfarande kan ändras innan det antas på tisdagen, sade att deltagarna planerade att öka EU:s kärnkraftskapacitet till 150 gigawatt år 2050 från 100 GW idag genom att bygga 30 till 45 nya reaktorer, både små och storskaliga.

Att stärka försörjningskedjan och minska beroendet av Ryssland anges också som ett mål för samordning.

En tjänsteman från EU-kommissionen sa att Simsons närvaro var "en signal om aktiv uppmärksamhet på en växande industri och en nyckelteknologi för nettonoll, men utan att avvika från vår begränsade roll och neutrala hållning", eftersom varje undertecknad deklaration endast skulle vara bland nationella representanter.

Kärnenergin hoppade upp på EU:s energipolitiska agenda i år när länder splittrades ingå i pro- och anti-kärnkraftsallianser mitt i en tvist om huruvida energikällan ska räknas in i EU:s mål för förnybar energi.

Efter att en kompromiss i sista minuten slogs ut om den lagen, försöker Frankrike och andra kärnkraftsvänliga stater nu förbättra statusen för kärnenergi mer allmänt och öka samarbetet mellan länder som använder tekniken.

Kärnenergi kan producera koldioxidfri elektricitet i stora mängder, och europeiska länder inklusive Polen planerar sina första reaktorer för att hjälpa till att fasa ut fossila bränslen.

Vissa landlåsta stater, som Tjeckien, ser kärnkraft som en viktig grön energikälla, särskilt eftersom de, till skillnad från kuststater, inte kan bygga stora vindkraftsparker till havs.

EU:s motståndare till kärnenergi - bland dem Tyskland, som stängde av sina sista reaktorer förra månaden, Luxemburg och Österrike - nämner oro över avfallshantering och underhållsfrågor som har plågat den franska flottan de senaste åren.

Österrike och Luxemburg ställer EU inför domstol för dess beslut att officiellt stämpla kärnkraftsinvesteringar som "gröna".

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend