Anslut dig till vårt nätverk!

REPowerEU-plan

REPowerEU: En plan för att snabbt minska beroendet av ryska fossila bränslen och snabba på den gröna omställningen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen har presenterat REPowerEU-plan, dess svar på svårigheterna och den globala energimarknadsstörningen orsakad av Rysslands invasion av Ukraina. Det finns en dubbel angelägenhet att omvandla Europas energisystem: att stoppa EU:s beroende av ryska fossila bränslen, som används som ett ekonomiskt och politiskt vapen och kostar de europeiska skattebetalarna nästan 100 miljarder euro per år, och tackla klimatkrisen. Genom att agera som en union kan Europa fasa ut sitt beroende av ryska fossila bränslen snabbare. 85 % av européerna anser att EU bör minska sitt beroende av rysk gas och olja så snart som möjligt för att stödja Ukraina. Åtgärderna i REPowerEU-planen kan svara mot denna ambition, genom energibesparingar, diversifiering av energiförsörjningen och påskyndad utbyggnad av förnybar energi för att ersätta fossila bränslen i hem, industri och kraftproduktion.

Den gröna omvandlingen kommer stärka ekonomisk tillväxt, säkerhet och klimatåtgärder för Europa och våra partners. Återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF) är kärnan i REPowerEU-planen och stöder samordnad planering och finansiering av gränsöverskridande och nationell infrastruktur samt energiprojekt och reformer. Kommissionen föreslår att målinriktade tillägg till RRF-förordningen att integrera dedikerade REPowerEU-kapitel i medlemsstaternas befintliga återhämtnings- och motståndsplaner (RRP), utöver det stora antalet relevanta reformer och investeringar som redan finns i RRP. De landsspecifika rekommendationerna i den europeiska terminscykeln 2022 kommer att ingå i denna process.

Spara energi

Energibesparingar är det snabbaste och billigaste sättet att hantera den nuvarande energikrisen och minska räkningarna. Kommissionen föreslår att långsiktiga energieffektivitetsåtgärder ska förbättras, inklusive en öka från 9 % till 13 % av det bindande energieffektivitetsmålet under paketet "Fit for 55" av den europeiska lagstiftningen om gröna avtal. Att spara energi nu kommer att hjälpa oss att förbereda oss för nästa vinters potentiella utmaningar. Därför offentliggjorde kommissionen också idag en "EU:s meddelande om spara energi' detaljer på kort sikt beteendeförändringar som kan minska efterfrågan på gas och olja med 5 % och uppmuntra medlemsstaterna att starta specifika kommunikationskampanjer riktade mot hushåll och industri. Medlemsstaterna uppmuntras också att använda skatteåtgärder för att uppmuntra energibesparingar, såsom reducerade momssatser på energieffektiva värmesystem, byggnadsisolering och apparater och produkter. Kommissionen anger också beredskapsåtgärder i händelse av allvarliga försörjningsstörningar, och kommer att ge vägledning om prioriteringskriterier för kunder och underlätta en samordnad EU-plan för att minska efterfrågan.

Diversifiera leveranser och stödja våra internationella partners

EU har varit arbeta med internationella partners för att diversifiera leveranserna i flera månader, och har säkrade rekordnivåer av LNG-import och högre gasleveranser i pipeline. Den nyskapade EU:s energiplattform, med stöd av regionala arbetsgrupper, kommer att möjliggöra frivilliga gemensamma inköp av gas, LNG och väte genom att slå samman efterfrågan, optimera användningen av infrastruktur och samordna uppsökandet till leverantörer. Som ett nästa steg, och i likhet med ambitionen med det gemensamma vaccininköpsprogrammet, kommer kommissionen att överväga utvecklingen av en "gemensam inköpsmekanismsom kommer att förhandla om och kontraktera gasinköp på de deltagande medlemsländernas vägnar. Kommissionen kommer också att överväga lagstiftningsåtgärder för att kräva diversifiering av gasförsörjningen över tid av medlemsstaterna. Plattformen kommer också att möjliggöra gemensamma inköp av förnybart väte.

Du har nu möjlighet EU:s externa energistrategi som antas i dag kommer att underlätta energidiversifiering och bygga långsiktiga partnerskap med leverantörer, inklusive samarbete om väte eller annan grön teknik. I linje med Global Gateway prioriterar strategin EU:s engagemang för global grön och rättvis energiomställning, öka energibesparingarna och effektiviteten för att minska prispressen, öka utvecklingen av förnybara energikällor och vätgas och intensifiera energidiplomatin. I Medelhavet och Nordsjön kommer stora vätekorridorer att utvecklas. Inför Rysslands aggression kommer EU att göra det stödja Ukraina, Moldavien, västra Balkan och länder i det östliga partnerskapet, samt våra mest utsatta partner. Med Ukraina kommer vi att fortsätta att arbeta tillsammans för att säkerställa försörjningstrygghet och en fungerande energisektor, samtidigt som vi bereder vägen för framtida handel med el och förnybart väte, samt återuppbygga energisystemet under REPowerUkraine initiativ.

Annons

Påskynda utbyggnaden av förnybar energi

En massiv uppskalning och påskyndande av förnybar energi inom kraftproduktion kommer industri, byggnader och transporter att påskynda vår självständighet, ge ett lyft åt den gröna omställningen och sänka priserna över tid. Kommissionen föreslår att öka 2030-målet för förnybar energi från 40 % till 45 % under Fit for 55-paketet. Att sätta denna övergripande ökade ambition kommer att skapa ramarna för andra initiativ, inklusive:

  • En hängiven EU:s solenergistrategi att fördubbla solcellskapaciteten senast 2025 och installera 600GW till 2030.
  • A Solar Rooftop Initiative med en infasning laglig skyldighet att installera solpaneler på nya offentliga och kommersiella byggnader och nya bostadshus.
  • Fördubbling av utbyggnadshastigheten för värmepumpar, och åtgärder för att integrera geotermisk och solvärmeenergi i moderniserade fjärr- och kommunala värmesystem.
  • En kommission Rekommendation till hantera långsamma och komplexa möjliggör stora förnybara projekt, och ett mål ändring av direktivet om förnybar energi att erkänna förnybar energi som ett överordnat allmänintresse. Dedikerade "go-to"-områden för förnybar energi bör införas av medlemsstaterna med förkortade och förenklade tillståndsprocesser i områden med lägre miljörisker. För att hjälpa till att snabbt identifiera sådana "go-to"-områden gör kommissionen tillgängliga datauppsättningar om miljökänsliga områden som en del av sin digitalt kartverktyg för geografiska data relaterade till energi, industri och infrastruktur.
  • Att sätta ett mål på 10 miljoner ton inhemskt förnybart väte produktion och 10 miljoner ton import till 2030, för att ersätta naturgas, kol och olja i industrier och transportsektorer som är svåra att koldioxidutlösa. För att påskynda vätgasmarknaden skulle ökade delmål för specifika sektorer behöva komma överens av medlagstiftarna. Kommissionen publicerar också två delegerade akter om definition och produktion av förnybart väte för att säkerställa att produktionen leder till nettoutsläpp av koldioxid. För att påskynda vätgasprojekt avsätts ytterligare finansiering på 200 miljoner euro för forskning, och kommissionen förbinder sig att slutföra utvärderingen av de första viktiga projekten av gemensamt europeiskt intresse till sommaren.
  • A Handlingsplan för biometan innehåller verktyg, inklusive ett nytt industriellt partnerskap för biometan och ekonomiska incitament för att öka produktionen till 35 miljarder cm till 2030, inklusive genom den gemensamma jordbrukspolitiken.

Minska fossilbränsleförbrukningen inom industri och transport

Att ersätta kol, olja och naturgas i industriella processer kommer att minska utsläppen av växthusgaser och stärka säkerheten och konkurrenskraften. Energibesparingar, effektivitet, bränsleersättning, elektrifiering och ett ökat upptag av förnybart väte, biogas och biometan av industrin skulle kunna spara upp till 35 miljarder cm naturgas till 2030 utöver vad som förutses i Fit for 55-förslagen.

Kommissionen kommer att rulla ut koldioxidkontrakt för skillnad för att stödja upptaget av grönt väte av industrin och specifik finansiering för REPowerEU under innovationsfonden, använda intäkter från utsläppshandel för att ytterligare stödja övergången från ryskt fossilbränsleberoende. Kommissionen ger också vägledning om förnybar energi och kraftköpsavtal och kommer att tillhandahålla en teknisk rådgivningsfacilitet med Europeiska investeringsbanken. För att bibehålla och återta det tekniska och industriella ledarskapet inom områden som solenergi och väte, och för att stödja arbetskraften, föreslår kommissionen att man inrättar en EU Solar Industry Alliance och ett storskaligt kompetenspartnerskap. Kommissionen kommer också att intensifiera arbetet med tillgången på kritiska råvaror och utarbeta ett lagförslag.

Till öka energibesparingarna och effektiviteten inom transportsektorn och påskynda övergången till nollutsläppsfordon, kommer kommissionen att presentera ett grönare fraktpaket, som syftar till att avsevärt öka energieffektiviteten inom sektorn, och överväga ett lagstiftningsinitiativ för att öka andelen nollutsläppsfordon i offentliga och företagsbilsflottor ovanför en viss storlek. EU:s meddelande om spara energi innehåller också många rekommendationer till städer, regioner och nationella myndigheter som effektivt kan bidra till att ersätta fossila bränslen i transportsektorn.

Smart investering

För att uppfylla REPowerEU-målen krävs en ytterligare investering på 210 miljarder euro mellan nu och 2027. Detta är en handpenning på vårt oberoende och säkerhet. Att minska importen av ryska fossila bränslen kan också spara oss nästan 100 miljarder euro per år. Dessa investeringar måste täckas av den privata och offentliga sektorn och på nationell, gränsöverskridande och EU-nivå.

För att stödja REPowerEU, 225 miljarder euro är redan tillgängliga in lån enligt RRF. Kommissionen antog lagstiftning och vägledning till medlemsstaterna i dag om hur de kan ändra och komplettera sina RRP:er inom ramen för REPowerEU. Dessutom föreslår kommissionen att öka RRF:s finansiella kuvert med 20 miljarder euro i bidrag från försäljning av utsläppsrätter för EU:s utsläppshandelssystem för närvarande innehas i Market Stability Reserve, för att auktioneras ut på ett sätt som inte stör marknaden. Som sådan minskar ETS inte bara utsläppen och användningen av fossila bränslen, det samlar också in de medel som krävs för att uppnå energioberoende.

Enligt den nuvarande fleråriga budgetramen kommer sammanhållningspolitiken redan att stödja projekt för utsläpp av koldioxid och grön omställning med upp till 100 miljarder euro genom att investera i förnybar energi, väte och infrastruktur. En ytterligare € 26.9bn från sammanhållningsfonderna skulle kunna göras tillgängliga genom frivilliga överföringar till RRF. En vidare € 7.5bn från den gemensamma jordbrukspolitiken görs även tillgänglig genom frivilliga överföringar till RRF. Kommissionen kommer att fördubbla den tillgängliga finansieringen för 2022 års storskaliga utlysning av innovationsfonden i höst till cirka 3 miljarder euro.

De transeuropeiska energinäten (TEN-E) har bidragit till att skapa en motståndskraftig och sammankopplad EU-gasinfrastruktur. Begränsad ytterligare gasinfrastruktur, som uppskattas till cirka 10 miljarder euro i investeringar, behövs för att komplettera den befintliga listan över projekt av gemensamt intresse (PCI) och fullt ut kompensera för den framtida förlusten av rysk gasimport. Det kommande decenniets substitutionsbehov kan tillgodoses utan att låsa in fossila bränslen, skapa strandade tillgångar eller hämma våra klimatambitioner. Accelererande el-PCI:er kommer också att vara avgörande för att anpassa elnätet till våra framtida behov. De Sammanlänkat Europa kommer att stödja detta, och kommissionen lanserar i dag en ny inbjudan att lämna förslag med en budget på 800 miljoner euro, med ytterligare en att följa i början av 2023.

Bakgrund

Den 8 mars 2022 föreslog kommissionen översikt över en plan att göra Europa oberoende av ryska fossila bränslen långt före 2030, mot bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina. Vid Europeiska rådet den 24–25 mars enades EU:s ledare om detta mål och bad kommissionen att presentera den detaljerade REPowerEU-planen som har antagits i dag. Den senaste gasförsörjningsavbrott till Bulgarien och Polen visa att det är brådskande att ta itu med bristen på tillförlitlighet hos rysk energiförsörjning.

Kommissionen har antagit fem omfattande och aldrig tidigare skådade paket påföljder som svar på Rysslands aggressionshandlingar mot Ukrainas territoriella integritet och växande grymheter mot ukrainska civila och städer. Kolimport omfattas redan av sanktionssystemet och kommissionen har lagt fram förslag om att fasa ut oljan före årets slut, vilka nu diskuteras av medlemsstaterna.

Du har nu möjlighet European Green Deal är EU:s långsiktiga tillväxtplan för att göra Europa klimatneutralt till 2050. Detta mål är inskrivet i Europeiska klimatlagstiftningen, samt det juridiskt bindande åtagandet att minska nettoutsläppen av växthusgaser med minst 55 % till 2030, jämfört med 1990 års nivåer. Kommissionen presenterade sitt "Passar för 55"-paket av lagstiftning i juli 2021 för att genomföra dessa mål; Dessa förslag skulle redan sänka vår gasförbrukning med 30 % till 2030, och mer än en tredjedel av dessa besparingar kommer från att uppfylla EU:s energieffektivitetsmål.

Den 25 januari 2021 uppmanade Europeiska rådet kommissionen och den höga representanten att förbereda en ny Extern energistrategi. Strategin kopplar samman energisäkerhet med den globala omställningen av ren energi via extern energipolitik och diplomati, som svar på energikrisen som skapats av Rysslands invasion av Ukraina och det existentiella hotet om klimatförändringar. EU kommer att fortsätta att stödja energitryggheten och den gröna omställningen i Ukraina, Moldavien och partnerländerna i dess omedelbara grannskap. Strategin erkänner att Rysslands invasion av Ukraina har en global inverkan på energimarknaderna, som särskilt påverkar utvecklingspartnerländerna. EU kommer att fortsätta att ge stöd till en säker, hållbar och överkomlig energi över hela världen.

Mer

REPowerEU-kommunikation

Bilagor till REPowerEU Communication

Personalens arbetsdokument: Investeringsbehov, vätgasaccelerator och biometanplan

EU:s meddelande om spara energi

EU:s strategi för extern energiengagemang

EU:s solenergistrategi

Ändringar av direktiven om förnybar energi, byggnaders energiprestanda och energieffektivitet

Rekommendation om tillståndsförfaranden och kraftköpsavtal

Förordning om inrättande av faciliteten för återhämtning och motståndskraft

Förslag till förordning om REPowerEU-kapitel i planer för återhämtning och motståndskraft

Vägledning om planer för återhämtning och motståndskraft i samband med REPowerEU

Fråge- och svarmemo om REPowerEU

Faktablad om REPowerEU Actions

Faktablad om finansiering av REPowerEU

Faktablad om EU:s externa energistrategi

Faktablad om energibesparingar

Faktablad om ren energi

Faktablad om ren industri

REPowerEU-video

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend