Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Miljö: Kommissionen tar Bulgarien till domstolen för att ha underlåtit att skydda utrotningshotade arter

DELA MED SIG:

publicerade

on

120416_2_hemEuropeiska kommissionen ställer Bulgarien inför domstol för dess misslyckande med att skydda unika livsmiljöer och viktiga arter. Ärendet gäller Kaliakra-regionen, en flyttväg och rastplats för starkt hotade arter, där ett stort antal vindkraftverk och andra utbyggnader har godkänts utan tillräckliga bedömningar av deras miljöeffekter. Även om Bulgarien har åtagit sig att öka skyddet av sällsynta arter och livsmiljöer i regionen, verkar det omvända hända. På rekommendation av miljökommissionär Janez Potočnik tar kommissionen därför Bulgarien inför EU-domstolen.

Under EU Fåglar och Livsmiljöer Enligt direktiv bör alla projekt som kan ha en betydande negativ effekt på områden som ingår i Natura 2000-nätverket av skyddade områden genomgå en förhandsbedömning innan det godkänns. Parallellt med Miljökonsekvensbeskrivning Direktiv syftar till att säkerställa att alla projekt som kan ha en betydande inverkan på miljön utvärderas på ett adekvat sätt innan de godkänns.

Bulgarien har godkänt ett stort antal ekonomiska aktiviteter i området utan lämplig miljökonsekvensbedömning. Tusentals vindkraftverk och cirka 500 andra projekt har godkänts utan tillräckliga bedömningar av deras effekt på Kaliakras unika livsmiljöer och arter, och på de tusentals fåglar och fladdermöss som flyger över platsen varje år på väg till och från Afrika. Upp till 100 % av den globala befolkningen av världens mest hotade gåsart – rödbröstgåsen – övervintrar på ett litet antal platser i och runt Kaliakra. Ingen hänsyn tas till den kumulativa effekten av de godkända projekten, vilket också är ett krav enligt fågel-, habitat- och miljökonsekvensbeskrivningsdirektiven.

Ett motiverat yttrande i denna fråga skickades i juni 2012. Bulgarien har vidtagit betydande lagstiftnings- och administrativa åtgärder under det senaste året för att begränsa skadorna och förhindra ytterligare utveckling som kan påverka området, men sällsynta och unika prioriterade livsmiljöer och arter har påverkats av ett stort antal vindkraftverk och andra utbyggnader, antingen utan miljökonsekvensbeskrivningar, eller med bristfälliga bedömningar. Bulgarien har därför misslyckats med att uppfylla ett nyckelkrav i EU:s habitatdirektiv, som ålägger medlemsstaterna att vidta lämpliga åtgärder för att undvika försämring av livsmiljöer och störningar av arter för vilka Nature 2000-områdena har utsetts, och kompensera för eventuella skador som inträffar.

Bakgrund

Smakämnen fågeldirektivet skapar ett heltäckande skyddssystem för alla vilda fågelarter som förekommer naturligt i unionen. 1992 Livsmiljödirektivet utgör en hörnsten i Europas naturvårdspolitik och skyddar över 1000 200 djur- och växtarter och över XNUMX "habitattyper" såsom speciella typer av skogar, ängar och våtmarker, som är av europeisk betydelse. De områden som skyddas av direktiven utgör Nature 2000, det EU-omfattande nätverket av skyddade naturområden.

Varje EU-medlemsstat har utsett Natura 2000-områden i syfte att säkerställa den långsiktiga överlevnaden för Europas mest värdefulla och hotade arter och livsmiljöer. Natura 2000-nätverket består av särskilda bevarandeområden (SAC) som utsetts av medlemsstaterna enligt habitatdirektivet, och särskilda skyddsområden (SPA) enligt fågeldirektivet. Natura 2000 är inte ett system av strikta naturreservat där all mänsklig verksamhet är utesluten: det mesta av marken är privatägd och tonvikten ligger på att säkerställa att förvaltningen är ekologiskt och ekonomiskt hållbar.

Annons

Syftet med Miljökonsekvensbeskrivning Direktivet är att säkerställa att projekt som sannolikt kommer att ha en betydande inverkan på miljön bedöms på ett adekvat sätt innan de godkänns. Innan något beslut fattas om att godkänna ett sådant projekt, identifieras och utvärderas därför möjliga effekter på miljön. Utvecklare kan sedan justera projekt för att minimera negativa effekter innan de faktiskt inträffar, eller så kan de behöriga myndigheterna införliva begränsningsåtgärder i projektgodkännandet.

För mer information om intrångsförfaranden, klicka här.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend