Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Miljö: Vattenföroreningar minskar men mycket återstår att göra

DELA MED SIG:

publicerade

on

KINAVattenföroreningar orsakade av nitrater har minskat i Europa under de senaste två decennierna, men trycket från jordbruket sätter fortfarande vattenresurserna under press. Den senaste rapporten om genomförandet av Nitratdirektivet avslöjar att nitratkoncentrationerna minskar något i både yt- och grundvatten och att hållbara jordbruksmetoder är mer utbredda. Även om den övergripande trenden är positiv, orsakar nitratföroreningar och övergödning – den ökade tillväxten av ogräs och alger som kväver liv i floder och hav – fortfarande problem i många medlemsländer och ytterligare åtgärder krävs för att få vattnen i Europeiska unionen till en god status inom rimlig tid.

Environment Commissioner Janez Potočnik said: “I am very pleased to see that longstanding efforts to reduce pollution from nitrates in water are paying off. But we still have a huge task ahead to bring Europe’s waters to good status by 2015. Nitrates put severe pressure on biodiversity, and on the waters and land underpinning our agriculture and economic activities. We need to step up efforts to achieve further significant reductions in nutrient releases. This requires managing the nutrient cycle in a more sustainable and resource-efficient way. In particular, we need to improve efficiency in the use of fertilisers. The longer we wait, the more it will cost, to the economy and the environment.”

Jordbrukets tryck på vattenkvaliteten ökar fortfarande ständigt i vissa områden, eftersom vissa intensiva jordbruksmetoder är starkt beroende av gödningsmedel som gör att den lokala vattenkvaliteten försämras. Flera medlemsländer och regioner har fortfarande en hög andel nitratförorenade och eutrofa vatten. Problemen med grundvatten verkar vara allvarligast i Tyskland och Malta, medan ytvattnet verkar mest förorenat i Malta, Storbritannien och Belgien. Nästan fyra av tio sjöar i Europa lider av övergödning, och Nederländerna lider mest akut, med 100 % av sötvattnen drabbade.

Nationella åtgärder, som balanserad gödsling och hållbar gödselhantering, som syftar till att ge rätt mängd näringsämnen till grödorna, fortsätter att förbättras. Men inom sektorer som trädgårdsproduktion uppmuntras jordbrukarna fortfarande inte tillräckligt att minska användningen av nitratbaserade gödselmedel. Nya energigrödor, biogasindustrin, intensifiering av boskapsproduktion och trädgårdsodling identifieras i rapporten som utmanande områden som kommer att kräva ytterligare uppmärksamhet och förstärkta åtgärder i framtiden.

Förståelsen för problemet har också ökat, tack vare utbildningsprogram och kampanjer för att öka medvetenheten om behovet av vattenskyddsåtgärder på gårdsnivå som genomförs av medlemsstaterna.

Bakgrund

Överdrivna koncentrationer av nitrater från boskap som gris-, ko- och fjäderfägödsel och gödsling från grödor läcker ut i vatten vilket orsakar algblomning, stör akvatiska ekosystem, orsakar luftföroreningar och hotar den biologiska mångfalden. Detta sätter människors hälsa på spel, särskilt genom att förorena dricksvatten och har ekonomiska konsekvenser eftersom det hindrar ekosystemtjänster som tillhandahålls av vattenförekomster. För mer än 20 år sedan erkände EU problemet och antog nitratdirektivet, som främjar goda jordbruksmetoder i hela Europa genom att minska vattenföroreningar från nitrater från jordbrukskällor.

Annons

Direktivet har varit i kraft sedan 1992 och även om det är väletablerat i medlemsstaterna är det fortfarande en fråga om dess fullständiga genomförande i vissa medlemsstater. Överträdelseärenden pågår för närvarande mot sex medlemsstater (Bulgarien, Frankrike, Grekland, Lettland, Polen och Slovakien).

De senaste bedömningarna av Ramdirektivet om vatten genomförandet, liksom studier som genomförts inom ramen för internationella konventioner visar att diffusa föroreningskällor utgör de flesta hindren för att uppnå god status i EU:s vatten. Av denna anledning, den senaste Blueprint to Safeguard Europe’s Water Resources Nitratdirektivet identifieras som en av nyckelåtgärderna för att uppnå ramdirektivets mål.

För mer information, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend