Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Förlust och skador från klimatförändringarna redan sker, säger FN-rapport

DELA MED SIG:

publicerade

on

o-klimatförändringsrapport-ledaInför högnivåklimatkonferensen COP 19 i Warszawa, Polen FN:s universitets institut för miljö och mänsklig säkerhet släppte idag en ny forskningsrapport som fokuserar på de förluster och skador som klimatförändringarna redan orsakar. Rapporten konstaterar att trots anpassningsinsatser upplever sårbara samhällen förluster och skador som hotar deras mest grundläggande behov, försörjning och livsmedelssäkerhet.

"Våra forskningsresultat visar tydligt att nuvarande nivåer av anpassnings- och begränsningsinsatser är otillräckliga för att undvika negativa effekter från klimatstressorer. Politiska svar behövs nu”, förklarade Dr. Koko Warner, vetenskaplig chef för initiativet Loss & Damage in vulnerable countries vid FN:s universitet. "Människor känner effekter just nu som påverkar deras livsmedelssäkerhet och livsstil. Dessa negativa effekter kommer bara att växa om vi inte vidtar åtgärder. Att upprätthålla status quo är inte längre ett alternativ."

De vetenskapliga fallstudierna i den aktuella rapporten utforskar effekterna av översvämningar och torka i Burkina Faso, Etiopien, Moçambique och Nepal, och bygger på tidigare forskning utförd i Kenya, Gambia, Bangladesh, Bhutan och Mikronesien. Totalt genomfördes 3269 hushållsintervjuer och över 200 fokusgrupper för alla nio fallstudierna.

Despite applying a variety of coping and adaptation measures to mitigate the damage caused by climate change, 96 per cent of households surveyed in selected districts in Ethiopia, 78 per cent in Nepal, 72 per cent in Burkina Faso and 69 per cent in Mozambique still experienced severe negative impacts on their household budgets. Three out of four surveyed households across the study sites reported that they have to cut down on the number of meals or reduce portion sizes – a clear sign that coping capacity is inadequate. As the households in the case study regions are primarily small-scale farmers, climate change impacts, such as changing rainfall patterns, increased frequency of flood and drought, also directly and critically threaten their livelihood security in addition to their food security.

"Efter en allvarlig översvämning i Etiopien 2007 rapporterade 94 procent av de tillfrågade att deras skördar var allvarligt skadade eller helt förstörda. Storskalig förstörelse av grödor leder också till högre matpriser, vilket gjorde baslivsmedel som majs oöverkomliga”, säger Dr. Fatima Denton, koordinator för African Climate Policy Center (ACPC), en partner för de afrikanska fallstudierna. "Gång på gång fann studien att hushåll som redan kämpar tvingas in i djupare fattigdom på grund av klimatförändringarnas effekter. När anpassningen är otillräcklig för att hantera klimatstressorer kommer förlusten och skadan som blir följden att undergräva mänskligt välbefinnande och hållbar utveckling.”

Även om förluster och skador från klimatförändringarnas effekter vanligtvis uttrycks i monetära termer, kan icke-ekonomiska förluster och skador, såsom förlust av kultur och identitet, faktiskt ha de mest långtgående och betydande konsekvenserna. I Burkina Faso har pastoralister fått sina besättningar decimerade på grund av brist på vatten och foder. Detta representerar inte bara en förlust av fysiska tillgångar utan också en kritisk förlust av kulturell identitet och livsstil. Bevisen om förluster och skador som presenteras i denna rapport kommer vid en avgörande tidpunkt inför de kommande klimatförhandlingarna i Warszawa, Polen, där det finns ett mandat att upprätta institutionella arrangemang för att ta itu med klimatförändringsrelaterade förluster och skador.

Bakgrund

Annons

Initiativet Loss & Damage in vulnerable countries vid FN:s universitet bedömer ett brett spektrum av både extrema väderhändelser och långsamma klimatförändringar i utsatta länder runt om i världen. De fyra fallstudierna som presenteras i denna rapport, volym 2, fokuserade uteslutande på torka och översvämningar. Tre fallstudier genomfördes i Afrika (Etiopien, Burkina Faso och Moçambique) och en i Asien (Nepal). De bygger på tidigare fallstudier publicerade i volym 1 som undersökte översvämningar i Kenya, torka i Gambia, cykloner och salthaltsintrång i Bangladesh, glaciärens reträtt och förändrade monsunmönster i Bhutan, och havsnivåhöjning och kusterosion i Mikronesien. Den tidigare och aktuella forskningen sammanför nya empiriska bevis om förlust och skada baserat på 3269 hushållsintervjuer för alla nio fallstudier i volym 1 och 2 och över 200 fokusgruppsdiskussioner och expertintervjuer i nio utsatta länder.

Om Climate and Development Knowledge Network (CDKN)

The Climate and Development Knowledge Network (CDKN) syftar till att hjälpa beslutsfattare i utvecklingsländer att utforma och leverera klimatkompatibel utveckling. CDKN har gett stöd för den underliggande empiriska forskningen för denna rapport, som ett bidrag till Loss and Damage in Vulnerable Countries Initiative (www.lossanddage.net).

Ladda ner hela rapporten här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend