Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Klimatförändringar: Parlamentet godkänner åtgärder för att stödja priserna på koldioxidtillstånd

DELA MED SIG:

publicerade

on

20131206PHT30076_originalPlans to freeze the auctioning of a portion of the current glut of CO2 permits to boost their price and encourage firms to invest in low-carbon innovation got the European Parliament’s seal of approval on 10 December. The measures, amended by the EP in July to set stricter conditions for the freeze, are intended to restore the incentive effect of the Emissions Trading System, which is designed to curb CO2 emissions.

"Jag är glad att vi lyckades övertyga våra kollegor om att backloading är absolut nödvändigt för att vårt system för handel med utsläppsrätter ska nå sina mål", sa Matthias Groote (S&D, DE), som styr lagstiftningen genom parlamentet, efter att hans rapport antagits av 385 röster mot 284 och 24 nedlagda röster.
"ETS är inte här för att skada vår bransch, tvärtom. Det belönar innovation och effektivitet genom att sätta ett pris på koldioxid. Men det måste leverera en tydlig prissignal. Utbyten vid klimatkonferensen i Warszawa förra månaden visade att koldioxidmarknadssystemen nu befinner sig vid en vändpunkt. Det är därför av största vikt att vi låter EU ETS nå sin mognad”, tillade han.

Under Parliament’s amendment, already agreed with member states, the European Commission may, in exceptional circumstances, adapt the timing of auctions, provided an impact assessment shows that the sectors concerned will not face a significant risk of companies relocating outside the EU. The Commission will only be able to make one such adjustment, up until 2020, covering a maximum of 900 million allowances.
Sedan det skapades 2005 har systemet för handel med utsläppsrätter (ETS) satt ett övergripande utsläppstak som gradvis minskar på lång sikt. År 2020 kommer utsläppen från industrisektorer som omfattas av ETS att vara 21 % lägre än 2005.

Under detta tak tar företag emot eller köper krediter som auktioneras ut av medlemsländerna. En kredit motsvarar ett ton CO2-utsläpp. Företag kan också sälja på oanvända krediter. Att begränsa tillgången på krediter säkerställer att de behåller värdet, så systemet belönar företag som investerar i att begränsa utsläppen och därigenom tackla klimatförändringarna.
The growing surplus of emission allowances – due to oversupply and the economic slowdown – has seen the carbon price fall well below levels estimated when the ETS was created. The European Commission therefore proposed measures to enable it to “backload” – or delay – the timing of a portion of the credits to be auctioned.

Nästa steg
Ministerrådet ska rösta om lagstiftningen vid sitt möte den 16 och 17 december. Åtgärderna för att korrigera koldioxidmarknaden kan sedan genomföras av kommissionen under befogenheter som den har delegerats.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend