Anslut dig till vårt nätverk!

CO2 utsläpp

Kommissionen bidrar till att göra staden resor enklare och grönare

DELA MED SIG:

publicerade

on

100000000000058D000002A0060F8B27Europeiska kommissionen ökar sitt stöd till städer och städer i ett nytt ”urban mobility package” som antogs idag (17 december). Kommissionen kommer att stärka utbytet av bästa praxis, ge riktat ekonomiskt stöd och investera i forskning och utveckling. Dessutom uppmuntrar det utvecklingen av "planer för hållbar stadsmobilitet" för att stimulera en övergång till renare och mer hållbara transporter i stadsområden.

Städer är hem för moiré än 70 % av EU:s befolkning och står för omkring 85 % av unionens BNP. De flesta resor börjar och slutar i städer. I många stadsområden har dock den ökande efterfrågan på stadsrörlighet skapat en situation som inte är hållbar: svår trängsel, dålig luftkvalitet, buller och höga koldioxidutsläpp. Trängsel i städerna äventyrar EU:s mål för ett konkurrenskraftigt och resurseffektivt transportsystem.

En ny Eurobarometerundersökning publicerad idag (17 december) visar att europeiska medborgare är bekymrade över de negativa effekterna av rörlighet i städerna och att många av dem är pessimistiska om utsikterna för att förbättra rörligheten i sina städer. En stor majoritet anser trängsel (76%), luftkvalitet (81%) och olyckor (73%) vara allvarliga problem. Mindre än en fjärdedel tror att situationen kommer att förbättras i framtiden (24%) och de flesta tror att den kommer att förbli densamma (35%) eller bli värre (37%).

Vicepresident Siim Kallas, EU-kommissionär för mobilitet och transport, sa: "Att ta itu med problemen med rörlighet i städer är en av de stora utmaningarna inom transport idag. Med samordnade åtgärder kan vi bli mer framgångsrika. Lokala myndigheter är de viktigaste beslutsfattarna. De är bäst lämpade att fatta viktiga lokala beslut, men de bör dra nytta av stöd på nationell nivå och EU-nivå.”

Med paketet för rörlighet i städer förstärker kommissionen sina stödåtgärder inom följande områden:

Utbyte av erfarenheter och bästa praxis för showcase: Kommissionen kommer att inrätta en europeisk plattform för hållbar mobilitetsplaner i 2014. Denna plattform hjälper städer, planerar experter och intressenter att planera för enklare och grönare rörlighet i städerna.

Tillhandahållande av riktat ekonomiskt stöd: Genom de europeiska struktur- och investeringsfonderna kommer EU att fortsätta att stödja stadstrafikprojekt, särskilt i de mindre utvecklade regionerna i EU.

Annons

Forskning och innovation: Civitas 2020-initiativ inom ramen för Horizon 2020 kommer att göra det möjligt för städer, företag, akademia och andra partners att utveckla och testa nya strategier för rörlighet i städer. Den första ansökningsomgången publicerades den 11 december (MEMO / 13 / 1131). Den beräknade budgeten för 2014 och 2015 är 106.5 miljoner euro. Civitas 2020 kompletteras av det europeiska innovationspartnerskapet för smarta städer och samhällen (200 miljoner euro för 2014 och 2015) och aktiviteter inom det europeiska initiativet "gröna fordon" (159 miljoner euro för 2014 och 2015).

Att involvera medlemsländerna: Kommissionen uppmanar medlemsländerna att skapa rätt förutsättningar för städer att utveckla och genomföra sina hållbara mobilitetsplaner för städer.

Samarbete: Kommissionen lägger fram specifika rekommendationer för samordnade åtgärder mellan alla regeringsnivåer och mellan offentlig och privat sektor på fyra områden:

(i) urban logistik;

(ii) reglering av tillträde till städer;

(iii) implementering av intelligenta transportsystemlösningar (ITS) och;

(iv) trafiksäkerhet i städerna.

Mer information

Följ vice ordförande Kallas på Twitter

MEMO / 13 / 1160

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend