Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

EU: s lagstiftning miljöanalys måste omfatta fracking, säger HEAL

DELA MED SIG:

publicerade

on

20130910PHT19537_originalNya bevis som publicerades i går (16 december) har föranlett förnyade uppmaningar från Health and Environment Alliance (HEAL) för miljökonsekvensbedömning för att ta itu med skiffergasfracking i Europa.

Forskning som publiceras i Endokrinologi bekräftar farhågor om att skiffergasfracking kan släppa ut skadliga kemikalier i miljön och därmed hota folkhälsan, enligt HEAL. Att se till att EU:s miljökonsekvensbedömning inkluderar skiffergasaktiviteter är ett avgörande steg mot att ta itu med hälsohot för människor i samband med utsläpp av frackingkemikalier.

Studien är den första som visar att grund- och ytvattenprover som tagits från hydrauliska sprickningsplatser (fracking) i USA där spill hade inträffat innehåller högre nivåer av hormonstörande aktivitet än områden med lite borrning. Endokrint störande aktivitet är oroande eftersom grund- och ytvatten ofta används för att dricka och bada.

Även om fracking i USA sker under olika förhållanden och lagar, är denna studie lika relevant för Europa eftersom spill aldrig helt kan undvikas. Studien gör kopplingen mellan frackingspill och vatten som är förorenat med högre halter av skadliga kemikalier, vilket kan orsaka eller underlätta kroniska sjukdomar. Endokrina störande kemikalier (EDC) är kopplade till olika kroniska sjukdomar, såsom infertilitet och missbildningar av sexuella organ, hormonella cancerformer (bröst, prostata, testiklar), neurologiska försämringar (t.ex. inlärningssvårigheter) och metabola tillstånd (t.ex. diabetes och fetma).

"Mer än 700 kemikalier används i frackingprocessen, och många av dem stör hormonfunktionen", säger en av studiens författare, Susan Nagel, PhD, docent i obstetrik, gynekologi och kvinnors hälsa vid University of Missouri, School of Medicine. "Med fracking på uppgång kan befolkningar möta större hälsorisker från ökad hormonstörande kemikalieexponering."

Typerna och mängderna av giftiga kemikalier som används i vätskor som injiceras i frackingbrunnar avslöjas inte alltid fullständigt för allmänheten. Men under 2011 identifierade The Endocrine Disruption Exchange (TEDX) framgångsrikt 353 kemikalier som används i skiffersprickning för naturgas. Analysen visade att 37 % av dessa kemikalier var hormonstörande. Studien visade också att exponering för mer än 75 % av de använda kemikalierna kan ha omedelbara effekter på huden, ögonen och andra känselorgan samt andnings- och mag-tarmsystemet. (5)

HEAL Senior Policy Advisor Lisette van Vliet sa: "Det här nya dokumentet visar att vi gör rätt i att vara oroliga över att dessa kemikalier förorenar vårt vatten – vatten för att dricka och odla mat – på sätt som kan bidra till kroniska sjukdomar som vissa cancerformer, fetma och infertilitet. Miljökonsekvensbedömning är en nyckelprocess för att ta itu med kemikalieanvändning så EU-lagar måste inkludera alla åtgärder mot EU-parlamentet för att motverka att EU-parlamentet och rådet kan fortsätta att motverka det. insistera på att all frackingverksamhet ska inkluderas i lagen.”

Annons

Sandra Steingraber, PhD, Concerned Health Professionals of New York sa: "Denna nya studie visar oss tre saker. En, kemikalier som vanligtvis används i amerikanska borr- och frackingoperationer inkluderar medel som efterliknar könshormoner. Två, i områden med intensiv borrning, dessa kemikalier dyker upp i vattenförsörjningen på nivåer som förändrar hormonell signalering i levande celler. Tre, gravida kvinnor, mödrar, fäder, barn, bröstcancerpatienter – och alla de som älskar dem – har rätt i att stå upp och säga, mycket högt, NOG. Med den här studien har frackingindustrin, liksom tobaks- och blyfärgsindustrin före den, väldigt lite mark kvar att vifta med flaggan för "inga bevis på skada".

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend