Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Miljö: Nytt policypaket för att rensa upp Europas luft

DELA MED SIG:

publicerade

on

utsläpp

Den mänskliga avgiften för dålig luftkvalitet är värre än för vägtrafikolyckor, vilket gör den till den främsta miljöorsaken till för tidig död i EU. Det har också en inverkan på livskvaliteten på grund av astma eller andningsproblem.

Kommissionen svarar med nya åtgärder för att minska luftföroreningarna, som antogs idag (18 december). Det ren luftpolitiska paketet uppdaterar befintlig lagstiftning och minskar ytterligare skadliga utsläpp från industri, trafik, energianläggningar och jordbruk, i syfte att minska deras påverkan på människors hälsa och miljön.

Luftföroreningar orsakar också förlorade arbetsdagar och höga sjukvårdskostnader, där utsatta grupper som barn, astmatiker och äldre drabbas värst. Det skadar också ekosystemen genom överdriven kväveförorening (eutrofiering) och surt regn. De direkta kostnaderna för samhället från luftföroreningar, inklusive skador på grödor och byggnader, uppgår till cirka 23 miljarder euro per år. Fördelarna för människors hälsa av att implementera paketet är cirka 40 miljarder euro per år, mer än 12 gånger kostnaderna för att minska föroreningar, som beräknas uppgå till 3.4 miljarder euro per år 2030.

Miljökommissionär Janez Potočnik sa: "Luften vi andas idag är mycket renare än under de senaste decennierna. Men luftföroreningar är fortfarande en "osynlig mördare" och det hindrar många människor från att leva ett fullt aktivt liv. De åtgärder vi föreslår kommer att halvera antal för tidiga dödsfall till följd av luftföroreningar, öka skyddet för de utsatta grupperna som behöver det mest och förbättra livskvaliteten för alla. Det är också goda nyheter för naturen och ömtåliga ekosystem, och det kommer att stärka renteknikindustrin – en viktig tillväxtsektor för Europa."

Hälsokommissionär Tonio Borg tillade: "Jag välkomnar helhjärtat antagandet av ren luftpaketet som sätter Europa på rätt väg för att uppnå ren luft för alla på lång sikt. Den nya flygpolitiken kommer att leda till att européer lever hälsosammare och längre liv: färre barn som utvecklar astma eller andra luftvägsproblem, färre människor som lider av cancer, kroniska luftvägssjukdomar eller hjärt-kärlsjukdomar och slutligen färre människor som dör av vad luftföroreningar gör med människors hälsa."

Paketet som antogs i dag har ett antal komponenter. De inkluderar:

Annons
  • Ett nytt program för ren luft för Europa med åtgärder för att säkerställa att befintliga mål uppnås på kort sikt, och nya luftkvalitetsmål för perioden fram till 2030. Paketet innehåller också stödåtgärder för att minska luftföroreningarna, med fokus på att förbättra luftkvalitet i städer, stödja forskning och innovation och främja internationellt samarbete;
  • ett reviderat direktiv om nationellt utsläppstak med strängare nationella utsläppstak för de sex huvudsakliga föroreningarna, och;
  • ett förslag till ett nytt direktiv för att minska föroreningar från medelstora förbränningsanläggningar, såsom energianläggningar för gatukvarter eller stora byggnader, och små industrianläggningar.

År 2030, och jämfört med business as usual, beräknas det ren luftpolitiska paketet till:

  • Undvik 58,000 XNUMX förtida dödsfall;
  • rädda 123,000 2 kmXNUMX ekosystem från kväveföroreningar (mer än hälften av Rumäniens yta);
  • rädda 56,000 2 km2000 skyddade Natura XNUMX-områden (mer än hela Kroatiens område) från kväveföroreningar, och;
  • rädda 19,000 2 kmXNUMX skogsekosystem från försurning.

Enbart hälsofördelar kommer att spara samhället 40-140 miljarder euro i externa kostnader och ge cirka 3 miljarder euro i direkta fördelar på grund av högre produktivitet hos arbetskraften, lägre sjukvårdskostnader, högre skördar och mindre skador på byggnader. Förslaget kommer också att lägga till motsvarande cirka 100,000 XNUMX nya jobb på grund av ökad produktivitet och konkurrenskraft på grund av färre förlorade arbetsdagar. Det beräknas ha en positiv nettoeffekt på den ekonomiska tillväxten.

Förslaget bygger på slutsatserna från en omfattande översyn av EU:s befintliga luftpolitik. Det kommer efter omfattande samråd som fann ett brett stöd för EU-omfattande åtgärder på detta område.

Bakgrund

Många EU-medlemsländer lever fortfarande inte upp till överenskomna EU-luftkvalitetsnormer, och FN:s Världshälsoorganisations riktlinjer för luftföroreningar uppfylls i allmänhet inte.

Även om EU:s luftkvalitetspolitik har lett till betydande minskningar av koncentrationerna av skadliga föroreningar som partiklar, svaveldioxid (den främsta orsaken till surt regn), bly, kväveoxider, kolmonoxid och bensen, kvarstår stora problem. Fina partiklar och i synnerhet ozon fortsätter att utgöra betydande hälsorisker och säkra gränser för hälsan överskrids regelbundet. EU:s luftkvalitetsnormer och mål bryts i många regioner och städer, och folkhälsan lider i enlighet därmed, med stigande kostnader för hälso- och sjukvården och ekonomin. De totala externa hälsorelaterade kostnaderna för samhället från luftföroreningar beräknas ligga i intervallet 330–940 miljarder euro per år. Situationen är särskilt allvarlig i stadsområden, som nu är hem för en majoritet av européer.

Paketet som antogs idag är kulmen på en omfattande översyn av flygpolitiken som påbörjades i början av 2011.

Mer information

Länk till utkastet till förslaget och till studien (med siffrorna för MS, som nämnts ovan)

Q&A MEMO: MEMO / 13 / 1169

Faktablad

http://ec.europa.eu/environment/air/index.htm

http://www.eea.europa.eu/themes/air

http://www.eea.europa.eu/publications/air-quality-in-europe-2013/at_download/file

http://ec.europa.eu/environment/air/review_air_policy.htm

Audiovisuellt material (VNR) tillgängligt på tvlink.org

WHO riktlinjer för luftkvalitet

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend