Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Miljö: Köpenhamn – Europas miljöhuvudstad 2014

DELA MED SIG:

publicerade

on

Köpenhamn_3Den 18 december kröntes Köpenhamn officiellt till Europas miljöhuvudstad 2014 och tog titeln från Nantes, Frankrike vid en överlämnandeceremoni i Bryssel. Den danska huvudstaden tilldelades titeln efter en intensiv tävling i hela Europa.

Kommissionär Potočnik sa: "Jag gratulerar Köpenhamn till att ha vunnit titeln Europas miljöhuvudstad 2014. Europa har mycket att lära av Köpenhamns ansträngningar att förbättra miljömässig hållbarhet och av den livskvalitet som medborgarna åtnjuter. Detta pris erkänner Köpenhamn som en stad som gör betydande ansträngningar för att förbättra stadsmiljön och för att tillhandahålla ett hälsosammare och mer hållbart sätt att leva. Jag ser fram emot deras fullständiga aktivitetsprogram och jag önskar dem lycka till.”

Lord Mayor of Copenhagen Frank Jensen said: “This award is an international recognition of Copenhagen’s dedicated efforts to create a green and sustainable city with a high quality of life. We will share our knowledge and show examples of how to develop sustainable urban solutions with other cities. At the same time, we want to learn new things from other cities all over Europe so we can make Copenhagen an even better place to live and do business.”

Köpenhamn har många "gröna" meriter som hjälpte det att vinna titeln Europas miljöhuvudstad 2014, inklusive:

  • 36 % av pendlarna och 55 % av köpenhamnsborna cyklar till jobbet eller skolan/högskolan;
  • fjärrvärme betjänar 98 % av hushållen;
  • 90 % av byggavfallet återanvänds;
  • det minskade koldioxidutsläppen med 24 % mellan 2005 och 2012;
  • 96 % av invånarna bor inom 15 minuters promenad från ett rekreationsområde;
  • Köpenhamn har två gånger blivit framröstad till världens mest beboeliga stad av tidningen Monocle (2008 och 2013), och;
  • 2008 utsåg transportexperter stadens stadstågsystem till "världens bästa tunnelbana".

Köpenhamn planerar att använda sitt år som Europas miljöhuvudstad för att betona vikten av att hitta gemensamma lösningar på miljöutmaningar. Det kommer att vara värd för ett nytt nätverk med medlemskap som erbjuds städer som har nominerats till European Green Capital Award. Detta nätverk kommer att göra det möjligt för de mest progressiva gröna städerna i Europa att dela kunskap och tillsammans driva miljöagendan framåt.

Copenhagen succeeds Nantes, the 2013 European Green Capital. Nantes introduced, among other initiatives, the ‘European Green Capital’ label to acknowledge companies committed to sustainable development. It was awarded to companies with impressive strategies for environmental protection and eco innovation.

Bakgrund

Annons

European Green Capital Award delas ut till en stad som ligger i framkant när det gäller miljövänligt stadsliv. En panel av oberoende experter bedömer de konkurrerande städernas prestationer mot 12 miljökriterier. En jury utvärderar sedan deras engagemang för pågående miljöförbättringar och hållbar utveckling, såväl som deras färdigheter i kommunikation, och i vilken utsträckning de skulle kunna fungera som en förebild genom att visa upp bästa praxis för användning någon annanstans. Förutom att ge inspiration till andra städer drar vinnaren nytta av en ökad profil, vilket bidrar till att stärka stadens anseende och gör den attraktiv som resmål för människor att besöka, arbeta och bo i.

Sex städer har tilldelats titeln Europas miljöhuvudstad sedan starten 2010. Stockholm vann den första titeln, följt av Hamburg 2011, Vitoria-Gasteiz 2012 och Nantes 2013. Köpenhamn kommer att skicka titeln till Bristol 2015.

Mer information

www.europeangreencapital.eu

Facebook

Twitter eller twittra oss @EU_GreenCapital

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend