Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Europaparlamentet sänder en stark signal om behovet av att ta itu med plastavfall

DELA MED SIG:

publicerade

on

avfallsplastEuropaparlamentet antog idag (14 januari) en rapport som innehåller en rad rekommendationer som behandlar problemet med plast i miljön.

Efter omröstningen sa de gröna/EFA-ledamoten Margrete Auken, parlamentets föredragande/föredragande för kommande EU-lagstiftning om engångsplastpåsar: "Parlamentet har i dag klargjort behovet av att EU gör mer för att ta itu med det genomgripande problemet med plastavfall och dess påverkan på hälsa och miljö. Med avgörande lagstiftning om engångsplastpåsar i lagstiftningsprocessen ger detta betänkande en stark signal i detta syfte, som kräver en radikal minskning och om möjligt en utfasning av plastpåsar. Dessa påsar är väldigt lågt hängande frukter när det gäller att minska onödigt plastavfall, och dess påverkan på miljön.

"Som ett antal medlemsländer redan har visat kan användningen av dessa påsar minskas avsevärt med effektiv politik. Medan medlemsländerna bör vara fria att gå längre bör det finnas ambitiösa och obligatoriska europeiska minskningsmål och plastpåsar bör alltid kosta en kostnad, annars kommer plastpåskonsumtionen att fortsätta att växa. Vi kommer att försöka se till att lagstiftningen ändras i detta syfte.

"Europaparlamentet har också idag krävt en utfasning av oxo-biologiskt nedbrytbar plast, såväl som av farliga plastmaterial och tillsatser. Vi anser att den kommande EU-lagstiftningen också bör ta upp dessa frågor. Rapporten som antogs i dag kräver också avveckling av vissa ftalater och bromerade flamskyddsmedel i elektrisk och elektronisk utrustning, vilket för närvarande utvärderas av kommissionen."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend