Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Att vända tidvattnet på Europas hav och hav

DELA MED SIG:

publicerade

on

89679063En ny rapport som publiceras idag (20 februari) ger en oroande bild av Europas hav. Kommissionens analys, som kommer att presenteras vid konferensen Healthy Oceans – Productive Ecosystems (HOPE) i Bryssel den 3-4 mars, visar på en marin miljö som kommer att kräva brådskande ansträngningar för att nå god status till 2020.

Miljökommissionär Janez Potočnik sa: ”Budskapet är tydligt: ​​Europas hav och oceaner är inte i gott skick. Men vi är beroende av dessa hav, och vi måste hitta en balans. Det innebär att hitta sätt att skörda sin ekonomiska potential utan att öka trycket på en redan bräcklig miljö, skapa tillväxt och jobb som är säkra på lång sikt.”

Rapporten, tillsammans med Europeiska miljöbyråns Marina meddelanden som också publiceras idag, erbjuder den första heltäckande översikten av tillståndet i EU:s hav. Medlemsstaterna har rapporterat om tillståndet i sina marina vatten, om vad de anser vara god miljöstatus och om de mål som de har satt upp för att nå god status. Resultaten i rapporten åtföljs av rekommendationer för de fyra marina regionerna och för enskilda medlemsländer. Rapporten visar att:

  • Tack vare omfattande rapporter från medlemsländerna vet vi nu mycket mer om våra hav och oceaner, vilka problemen är och vad vi kan göra för att förbättra situationen.
  • De flesta indikatorerna är i minus, med 88 % av fiskbestånden hotade i Medelhavet och Svarta havet till exempel. Men fångsternas hållbarhet förbättras, om än långsamt.
  • Större ansträngningar krävs för att nå EU-målet 2020 för friska och produktiva europeiska hav.
  • Ansträngningar för att förbättra situationen hämmas av bristande samordning mellan medlemsstaterna: god status skulle kunna uppnås lättare – och billigare – om medlemsstaterna stärkte sitt samarbete.

Nästa steg

Dessa fynd, och vägen framåt, kommer att diskuteras den 3-4 mars på HOPE (Healthy Oceans – Productive Ecosystems) konferens, som kommer att samla regering, icke-statliga organisationer, akademi och andra intressenter som arbetar med eller i relation till den europeiska marina miljön, i Bryssel. Konferensen webbsänds.

Bakgrund

Rapporten som publiceras i dag kommer sex år efter antagandet av Marin strategi direktiv. Direktivet är avsett att säkerställa en god miljöstatus för EU:s marina vatten till 2020 och att skydda den resursbas som havsrelaterade ekonomiska och sociala aktiviteter är beroende av. Direktivet tar en ekosystemansats för att hantera alla mänskliga aktiviteter som har en inverkan på den marina miljön, och integrerar begreppen miljöskydd och hållbar användning.

Annons

Enligt direktivet utvecklar medlemsländerna strategier för sina marina vatten för att få dem till god miljöstatus. Dessa strategier måste hållas uppdaterade och ses över vart sjätte år.

Mer information

Europeiska kommissionens rapport, som innehåller rekommendationer för varje havsregion och varje kustmedlemsstat, finns tillgänglig, tillsammans med en förhandstitt på Europeiska miljöbyråns framtida rapport om tillståndet för den marina miljön och en djupgående analys av medlemsländernas rapporter.
Detaljer om HOPE-konferensen och hur man registrerar sig eller tittar på via webbström.
Europeiska miljöbyråns rapport om tillståndet i de europeiska haven
Klicka här för mer information.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend