Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Parlamentsledamöterna att rösta om rådets avtal om renare bilar

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140222PHT36703_originalLedamöterna diskuterar en överenskommelse med rådet om att minska koldioxidutsläppen för nya personbilar till 2 den 2020 februari och röstar om det följande dag. Detta är viktigt eftersom en femtedel av alla CO24-utsläpp i Europa kommer från bilar, medan utsläppen från vägtransporter ökade med 2 % mellan 26 och 1990.

Minska CO2-utsläpp

Efter tuffa förhandlingar enades parlamentsledamöter och rådsrepresentanter om en överenskommelse som minskar CO2-utsläppen till i genomsnitt 95 g/km för 95 % av nya bilar år 2020. Idag tillåts bilar släppa ut 160 g CO2/km. Affären stöddes av miljönämnden den 17 december 2013.

Thomas Ulmer, a German member of the EPP group who is in charge of steering the proposal through Parliament, said after the committee vote: “We fought for a good agreement, combining flexibility for manufacturers, protection for the environment and the best interests of consumers. This is a good deal for the three parties involved.”

Hur det kommer att uppnås

Förslaget inför ett incitamentssystem för producenter att bygga bilar som släpper ut mindre utsläpp. If car-makers produce cars that emit below 50g/km, they can collect ‘super-credits’ every year until 2020 to 2022, giving those cars a more favourable weighing in the car-maker’s overall balance. Om företag inte klarar målet måste de betala för varje gram per kilometer (g/km) som släpps ut över gränsen. För biltillverkare är det viktigt att veta vilka standarder som kommer att accepteras 2020 för att kunna utveckla den teknik som behövs.

Nästa steg

Annons

Innan avtalet kan träda i kraft måste det godkännas av parlamentsledamöter under plenarsessionen samt av ministerrådet.

Om fotot

Den här artikeln illustreras av bilden Njut av, taken by Stéphane Debrulle, from Belgium. Debrulle was the January winner of the European Parliament’s Guest Photographer contest. During the coming months, Parliament will announce a different topic each month until the European elections in May.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend