Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

"Låt oss städa upp Europa!" den 10 maj

DELA MED SIG:

publicerade

on

kona_cleanVarje år hamnar miljontals ton skräp på Europas gator, hav, stränder, skogar och naturområden. Och varje år går miljontals européer ut i sina grannskap för att städa upp i frivilliga åtgärder. "Låt oss städa upp Europa!" är ett initiativ som syftar till att uppmuntra fler sådana åtgärder, att öka medvetenheten om omfattningen av skräp och avfallsproblem och att uppmuntra förändringar i beteende. Evenemanget koordineras av European Week for Waste Reduction (EWWR).

Miljökommissionär Janez Potočnik sa: "Medborgerliga saneringsrörelser växer över hela Europa och vi vill få dem att bli en del av ett europeiskt evenemang. Vi har sammanställt ett nätverk av nationella kontaktpunkter i 21 länder för att låta folk veta vad som händer i deras grannskap och vad de kan göra för att hjälpa. Det är ett praktiskt initiativ, så låt oss få leva på våra rena stövlar och handskar tillsammans!"

Ett antal saneringskampanjer har anordnats i Europa de senaste åren för att komma till rätta med skräpproblemet. Låt oss rensa upp Europa! kommer att sammanföra dessa initiativ i ett Europaomfattande saneringsevenemang som äger rum samma dag över hela kontinenten och når så många medborgare som möjligt.

"Låt oss städa upp Europa!" är ett verkligt bottom-up-evenemang som syftar till att informera och mobilisera allmänheten till att städa upp sin miljö för sig själva. Erfarenheten visar att människor ofta blir förvånade över hur mycket avfall som genereras och dumpas i deras närområde. Och skräp kan vara värdefullt. Papper, glas, metaller och plast kan alla användas igen eller återvinnas om de samlas in. Detta minskar miljöpåverkan, skapar ekonomiska möjligheter och jobb, genom att hjälpa till att driva Europa mot en mer cirkulär ekonomi.

Kommissionen främjar evenemanget, men saneringen är verkligt oberoende, lokal och medborgarledda. I många fall kommer lokala myndigheter, icke-statliga organisationer, företag och skolor att engagera sig eller samordna åtgärder. Evenemang äger rum i 15 EU-medlemsstater, samt i Andorra, Bosnien och Hercegovina, Norge, Serbien och Turkiet. För att hitta en lokal åtgärd i ditt medlemsland, se webbplatsen för ditt land nationell arrangör.

Bakgrund

"Låt oss städa upp Europa!" är en LIV projekt koordinerat av Association of Cities and Regions for Recycling and sustainable resurs management, organisationen som också ansvarar för European Week for Waste Reduction. En uppsättning kommunikationsverktyg har utvecklats av arrangörerna och kommer att göras tillgängliga för alla deltagare via samordnarna.

Annons

2012, Vi gör det! World, baserat i Estland, samordnade en World Clean-up 2012-åtgärd, som mobiliserade 7 miljoner volontärer i 84 endags saneringsaktioner i Asien, Afrika, Nordamerika, Sydamerika och Europa. Liknande aktiviteter följde under 2013. Initiativen bygger i första hand på att nätverka volontärer genom sociala nätverk, och inkluderar även insamling och sponsring.

Surfrider Foundation Europa mobiliserar 1500 10,000 volontärer, 40 40 medlemmar, cirka 000 lokalavdelningar och mer än 1984 1990 supportrar. Dess strandsanering kompletteras nu med åtgärder på sjöar och floder. Surfrider startade 2014 i Malibu, Kalifornien, där surfare försökte skydda sina favoritsurfplatser från lokal förorening. Den har varit aktiv i Europa sedan XNUMX. Europeiska kommissionen anser att allmänhetens medvetenhet och förändrade attityder till avfall är viktiga för att uppnå målen för den europeiska avfallslagstiftningen. Avfallsförebyggande och avfallshantering är fokusområden för kommissionen under XNUMX, och den kommer att se över målen för avfallsåtervinning och deponi i sommar som en del av ett bredare paket för cirkulär ekonomi.

Mer information

Webbplatsen Let's Clean Up Europe
Faktablad om evenemanget
Europeiska miljöbyrån har också lanserat en marin nedskräpningsapp som kan laddas ner från Google Play.
För mer information om EU:s avfallslagstiftning, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend