Anslut dig till vårt nätverk!

Djurtransporter

#WildlifeTrafficking: Kommissionen lanserar handlingsplan för att slå ner på djurlivet handel

DELA MED SIG:

publicerade

on

o-KRIMINOLOGI-WILDLIFE-TRAFICKING-facebook

Idag den 26 februari antog Europeiska kommissionen en EU-handlingsplan för att bekämpa handel med vilda djur och växter inom EU och för att stärka EU:s roll i den globala kampen mot dessa olagliga aktiviteter. Handlingsplanen är en ambitiös plan som mobiliserar alla EU:s verktyg för diplomatiskt, handels- och utvecklingssamarbete för att slå ner på vad som har blivit en av de mest lönsamma kriminella aktiviteterna i världen.

De senaste åren har sett en dramatisk ökning av handeln med vilda djur. Uppskattningsvis 8-20 miljarder euro passerar årligen genom händerna på organiserade kriminella grupper, som rankas vid sidan av handeln med narkotika, människor och vapen. Det hotar inte bara överlevnaden för vissa emblematiska arter, det föder också korruption, kräver mänskliga offer och berövar fattigare samhällen välbehövliga inkomster. Det hotar också säkerheten i Centralafrika, där milis och terroristgrupper delvis finansierar sina aktiviteter genom handel med vilda djur.

Handlingsplanen utarbetades gemensamt av en kärngrupp som leds av den höga representanten för utrikesfrågor och säkerhetspolitik/kommissionens vice ordförande Federica Mogherini och kommissionären för miljö, havsfrågor och fiske, Karmenu Vella, med nära involvering av Kommissionärer för internationellt samarbete och utveckling, Neven Mimica och för migration, inrikes frågor och medborgarskap, Dimitris Avramopoulos.

Federica Mogherini, vice ordförande för Europeiska kommissionen och hög representant för unionen för utrikes frågor och säkerhetspolitik, sa: "Smuggling av vilda djur och tjuvjakt är drivkrafter för osäkerhet och instabilitet i flera länder och regioner. De kan tillhandahålla resurser till väpnade grupper och uppmuntra korruption. Vi måste bygga starka partnerskap med länderna längs människohandelskedjan – ursprung, destination och transitering. EU är redo att arbeta med sina partner för att stoppa denna form av människohandel och för att stödja drabbade samhällen."

Karmenu Vella, EU-kommissionär för miljö, fiske och havsfrågor sa: "Mandel av vilda djur är ett stort hot mot vår hållbara framtid, och vi måste bekämpa den på flera fronter. I denna takt kommer ett barn som föds i dag att se de sista vilda elefanterna och noshörningarna dö innan de fyller 25th födelsedagar. Den nya handlingsplanen understryker vårt engagemang för att få ett slut på denna kriminella verksamhet, genom att föra samman politisk vilja och handling på plats."

EU är en destinations-, källa- och transitregion för handel med utrotningshotade arter, vilket inbegriper levande och döda exemplar av vilda djur och växter, eller delar av produkter tillverkade av dem. Mer än 20 000 elefanter och 1200 noshörningar dödades 2014 och efter år av återhämtning har deras populationer återigen minskat. Som den största givaren internationellt stöder EU bevarandeinsatser i Afrika med 700 miljoner euro för perioden 2014-2020.

Annons

Handlingsplanen omfattar 32 åtgärder som ska genomföras fram till 2020 av EU och dess 28 medlemsländer. Den fokuserar på tre prioriteringar:

  • Förebygga människohandel och minska utbudet och efterfrågan på illegala produkter från vilda djur: till exempel i slutet av 2016 kommer kommissionen att utarbeta riktlinjer som syftar till att stoppa exporten av gamla elfenbensföremål från EU
  • Förbättra genomförandet av befintliga regler och bekämpa organiserad brottslighet mer effektivt genom att öka samarbetet mellan behöriga tillsynsmyndigheter som Europol
  • Stärka samarbetet mellan ursprungs-, destinations- och transitländer, inklusive strategiskt finansiellt EU-stöd för att ta itu med människohandel i ursprungsländer, bidra till att bygga upp kapacitet för efterlevnad och tillhandahålla långsiktiga inkomstkällor till landsbygdssamhällen som bor i vilda djurområden

I Europeiska agendan för säkerhet som lades fram i maj 2015 föreslog kommissionen att kampen mot miljöbrott och illegal handel med vilda djur skulle utökas. Handlingsplanen är en del av det bredare EU:s handlingsplan för att stärka kampen mot finansiering av terrorism presenterades av kommissionen i februari 2016. Det är också ett viktigt bidrag för att uppnå Hållbara utvecklingsmål ' dedikerade mål (mål 15) att "vidta brådskande åtgärder för att stoppa tjuvjakt och handel med skyddade arter av flora och fauna, och ta itu med både efterfrågan och utbudet av illegala produkter från vilda djur".

Den kommer att presenteras för EU:s medlemsländer för godkännande under de kommande veckorna.

IFAW - Internationella fonden för djurskydd

Vi frågade IFAW vad de tyckte om den nya handlingsplanen:

Bakgrund

EU har legat i framkant i kampen mot viltbrott, förespråkat strikta regler under konventionen om handel med utrotningshotade arter (CITES), främjat dess genomförande i alla länder och stöttat storskaliga bevarandeinsatser.

Handel med vilda djur från, in i och inom EU regleras genom en uppsättning av Föreskrifter för handel med vilda djur som genomför bestämmelserna i CITES Konvent. EU Naturdirektiv förbjuda försäljning och transport av ett antal strikt skyddade vilda arter i EU. Handel med vilda djur ingår också i direktivet om Skydd av miljön genom straffrätt som kräver att medlemsländerna betraktar det som ett brott.

Under 2014 visade ett samråd om EU:s strategi mot handel med vilda djur och växter starkt stöd för utvecklingen av en EU-handlingsplan. Europaparlamentet antog en omfattande resolution i januari 2014 där man efterlyste en EU-handlingsplan mot viltbrott och människohandel.

Mer information

Europeiska kommissionen MEMO om handel med vilda djur

Handlingsplanen och personalens arbetsdokument

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend