Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

#RenewableEnergy: IEA PVPS publicerar ny rapport

DELA MED SIG:

publicerade

on

Fotovoltaisk anläggning i Puerto Rico - konstruerad av GESInternational Energy Agency Photovoltaic Power System Program (IEA PVPS) publicerade sin nya Snapshot-rapport onsdagen den 6 april 2016. Detta fungerar som en preliminär bedömning inför PVPS Trends Report som kommer att publiceras i september 2016. Denna rapport tillhandahåller uppskattade data om solcellskapacitet (PV) i de länder som rapporterar till IEA:s nyckelmarknad PVPS-program. Minst 227 GW PV är nu installerade över hela världen, medan 2015 installerades 50 GW PV globalt.

Preliminära marknadssiffror visar att PV-marknaden växte igen under 2015. Totalt installerades cirka 49 GW PV-kapacitet i IEA PVPS-länderna och på andra större marknader under 2015. Detta antal når totalt 50 GW när ytterligare mindre marknader ingår. Den totala installerade kapaciteten i IEA PVPS-länderna och nyckelmarknaderna har stigit till minst 227 GW. Det här är de viktigaste resultaten av den senaste IEA PVPS-rapporten "Snapshot of Global Photovoltaic Market 2015", publicerad den 6 april 2016.

Berättelsen om de senaste 10 åren förklarar vad som hände inom PV-sektorn. Införandet av inmatningstullarna i Tyskland gjorde det möjligt för industrin att gå från en nischmarknad till en marknad i industriell storlek. Politiker som nu ses negativt och som har lett till högkonjunkturen för PV i många länder, har låtit marknaden utvecklas och priserna sjunka avsevärt, tack vare skalfördelar i branschen och tekniska förbättringar.

Marknaden rörde sig snabbt från 1,4 GW 2005 till 16,6 GW 2010 och 50 GW 2015. OECD-länder och i synnerhet europeiska, Japan och USA bidrog avsevärt till solcellsutvecklingen under dessa 10 år. Men under några år har utvecklingsländer bidragit till PV-utveckling, främst i Asien, såväl som på andra kontinenter. Asien-Stillahavsregionen representerade cirka 59 % av den globala solcellsmarknaden 2015 och är den första rankade regionen för tredje året i rad. Europas marknadsandel sjönk igen till 18 %, trots en tillväxt i absoluta tal. PV-marknaden i Amerika fortsatte att växa med USA, Kanada och Chile som leder takten, före flera nya marknader. Mellanöstern hade många projektmeddelanden och satte upp några installationer, medan den afrikanska marknaden minskade. Ändå sågs det viktigaste inslaget igen i Kina med dess marknad som steg till 15,3 GW. Den näst största marknaden var Japan med 11 GW 2015, före EU och USA med mer än 7 GW vardera. Indien, med 2 GW verkar vara den stigande stjärnan i solcellssektorn.

I 22 länder har det årliga solcellsbidraget till elefterfrågan passerat 1 %-strecket, med Italien högst upp på listan på cirka 8 %, följt av Grekland på 7,4 % och Tyskland på 7,1 %. Det totala globala solcellsbidraget uppgår till cirka 1,3 % av världens elbehov.

Slutligen har PV blivit en viktig elkälla i extremt snabb takt i flera länder över hela världen. Snabbheten i dess utveckling härrör från dess unika förmåga att täcka de flesta marknadssegment; från de mycket små individuella systemen för elektrifiering på landsbygden till kraftverk i kraftverk (idag över 750 MWp). Från byggd miljö till stora markmonterade installationer hittar PV sin väg, beroende på olika kriterier som gör den lämplig för de flesta miljöer.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend