Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

#Space: Den senaste Copernicus-lanseringen kommer att förbättra tjänsterna för bönder, fiskare och andra användare av land- och havskartor

DELA MED SIG:

publicerade

on

Sentinel-1_radar_visionDet senaste tillskottet till jordobservationsfamiljen Copernicus kommer att halvera tiden som behövs för att tillhandahålla precisionsdata om markanvändning till nytta för bönder, byggare, fiskare och alla som behöver snabb tillgång till aktuella data om förhållandena på marken. 
Vice ordförande Maroš Šefčovič sa: "Europeiska medborgare kan vara stolta! Efter presentationen av EU:s rymdstrategi, uppskjutningen av fyra Galileo-satelliter med Ariane 5 och Galileos första tjänster – kommer nu ett "gigantiskt språng" för Copernicus. Detta är goda nyheter för jordbruket, för vårt klimat och miljö, upptäckten av vattenföroreningar och vår förmåga att hantera katastrofer.”
Elżbieta Bieńkowska, kommissionsledamot med ansvar för inre marknaden, industri, entreprenörskap och små och medelstora företag sa: "Dagens framgångsrika uppskjutning av en ny Copernicus-satellit är ytterligare ett tecken på Europas förträfflighet i rymden. Copernicus är det mest avancerade jordobservationssystemet i världen. Med denna lansering kommer mer data att bli tillgänglig för att utveckla nya och innovativa tjänster och applikationer.”
Copernicus – Europas jordobservationsprogram – kan nu bygga upp en bild som täcker hela planeten på bara 5 dagar, vilket halverar tiden som behövs för att avbilda jordklotet. Den senaste Copernicus-satelliten (Sentinel-2B) lanserades framgångsrikt den 7 mars klockan 2:49 CET från Europas rymdhamn i Franska Guyana. Den ansluter sig Sentinel-2A, som har varit i omloppsbana sedan den 23 juni 2015. Uppdraget Copernicus Sentinel 2 är nu klart.
Tillsammans producerar de två Sentinels högupplösta data som redan används för att skapa satellitaktiverade produkter och tjänster. Detta ger nya möjligheter för företag tack vare det faktum att Europeiska unionen har gett fri, fullständig och öppen tillgång till data. Dessa företag skapar i sin tur högkvalificerade jobb i Europa.
Snabbare och mer exakt tillhandahållande av data kommer att ge konkreta fördelar för medborgare över hela världen. Dessa inkluderar minskade kostnader för precisionsodlingstjänster, ökad produktivitet hos fiskodlare tack vare övervakning av giftiga algblomningar och besparingar för byggföretag via en applikation för övervakning av arbetsförlopp.
I linje med dess Rymdstrategi för Europa, kommer kommissionen att fortsätta att arbeta med att göra tillgången till rymddata lättare, med utvecklingen av nya industriledda plattformar. Den kommer att utveckla en ambitiös medvetenhetskampanj om Copernicus och främja upptagandet av rymddata, särskilt genom att hjälpa nystartade företag och stödja framväxten av europeiska industriella rymdnav och kluster i europeiska regioner.
Bakgrund
Copernicus, en ledande leverantör av jordobservationsdata över hela världen, hjälper redan till att rädda liv till sjöss, förbättrar vårt svar på naturkatastrofer som jordbävningar, skogsbränder eller översvämningar, och gör det möjligt för bönder att bättre hantera sina grödor, samlar in data från jordobservationssatelliter och markstationer, luftburna och sjöburna sensorer.
Till exempel aktiverade Europeiska kommissionens Emergency Response Coordination Center EU Copernicus Emergency karttjänst för skadebedömningskartor för de mest drabbade områdena av de många jordbävningarna i centrala Italien sedan augusti 2016.
Copernicus bearbetar data och förser användare med tillförlitlig och uppdaterad information genom en uppsättning tjänster inom sex tematiska områden: markövervakninghavsövervakningatmosfärsövervakningklimatförändringarräddningstjänsten och säkerhet.
De flesta av dessa tjänster är redan i drift och har möjliggjorts av jordobservationsdata från de första Copernicus Sentinel-satelliterna, såväl som ett antal bidragsuppdrag från andra operatörer.
Med dagens uppskjutning är fem Copernicus-satelliter nu i omloppsbana (Sentinel 1A, 1B, 2A, 2B och 3A).

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend