Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

#EuropeanInventorAwards: Nytt hopp för planetens framtid efter Trumps tillbakadragande från klimatavtalet

DELA MED SIG:

publicerade

on

För det München-baserade europeiska patentverket (EPO) är USA:s president Donald Trumps tillbakadragande från Parisavtalet om klimatförändringar inte världens undergång. Ordföranden för den europeiska offentliga institutionen med 38 medlemsstater, Benoît Battistelli, sa: "Innovation är det mest effektiva sättet att hitta lösningar på problem relaterade till klimatförändringar," under European Inventor Awards (IEA) i Venedig denna vecka, skriver Eli Hadzhieva.

Han tillade: "Tvärtemot vad man tror på EU:s nedgång håller EU på att bli ett nav för innovation", och tillade att "USA-sökande utgör endast 25 % av alla EPO-sökande, medan en tredjedel av patentsökande i USA är av europeiskt ursprung."

Det nya enhetspatentet som startar i början av 2018 kommer sannolikt att göra europeiska mönster mer attraktiva, stärka det europeiska patentsystemet genom skydd i 26 länder med en ansökan, kostnadsminskning och rättstvister.

Enligt en studie av Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet och Europeiska patentverket genererade immateriella rättigheter-intensiva industrier 42 % av BNP i EU, med ett värde av 5.7 biljoner euro, ett handelsöverskott på 96.4 miljarder euro och 28 % av alla jobb i EU under perioden 2011-2013.

Med syftet att främja innovation och stärka Europas konkurrens delar EPO ut Oscarsutmärkelserna för vetenskap och teknik till innovativa hjärnor som kommer med nya lösningar på våra samhällsutmaningar och firar sina enastående bidrag till tekniska framsteg varje år genom en prestigefylld utmärkelse.

Den 12:e EIA-ceremonin, som ägde rum i det venetianska arsenalet den 15 juni, såg catwalken för framstående uppfinnare från 12 länder i 5 kategorier: Livstidsprestationer, industri, forskning, icke-europeiska länder och små och medelstora företag. En sjätte kategori involverade det populära priset, som tilldelades den marockanska vetenskapsmannen Adnane Remmal för hans arbete med naturliga antibiotika genom offentlig omröstning.

De patenterade uppfinningarna från de 15 finalisterna, som tävlade om årets priser, inkluderade livräddande medicinska framsteg, material för att skydda vår miljö, som grön plast och satellitnavigering. Mer än hälften av utmärkelserna delades ut inom medicin, som är det största teknikområdet. Jan van den Boogaart och Oliver Hayden (Nederländerna, Österrike), det paneuropeiska Galileo-ingenjörsteamet under ledning av Laurent Lestarquit och Jose Angel Avila Rodriguez och James G. Fujimoto, Eric A. Swanson och Robert Huber (USA, Tyskland) var några av vinnarna.

Annons

Priset för livstidsprestation, som tilldelades Rino Rappualti av Italiens minister för ekonomisk utveckling Carlo Calenda, kom inte som någon överraskning. Den 64-årige italienska forskaren uppfann nästa generations vacciner mot hjärnhinneinflammation, kikhosta, difteri, och utrotade dessa infektionssjukdomar i den utvecklade världen. En grundare av cellulär mikrobiologi skapade han världens första genom-härledda vacciner, vilket revolutionerade vaccindesign.

Han är en pionjär inom konjugerade vacciner, som fokuserar på att fästa bakterier till bärarproteiner och aktivera både B-celler och T-celler snarare än att använda försvagade patogener. Han uppfann också omvänd vaccinologi, privilegierade vaccindesign på en dator snarare än i laboratorier, vilket gör att tusentals genomsekvenser kan analyseras på en dag på en dator snarare än under 15 månader i ett labb.

I en intervju förklarade Rappualti att han började sin karriär som uppfinnare av frustration, med en önskan att stoppa barns död av infektionssjukdomar. Även om han var hoppfull om tekniska framsteg när det gäller förebyggande av cancer genom framtida syntetiska och personliga vacciner, såsom RNA, sa forskaren att mer kan göras i fattiga länder med begränsad avkastning på investeringar genom välgörenhetsorganisationer och företag, såsom Wellcome Trust, Melinda och Bill Gates Foundation och GSK.

En annan slående uppfinning, som belönades, var supervaxet som används för rengöring av oljespill, med en absorptionsförmåga 7 gånger dess vikt. Till skillnad från Corexit, en produkt som används under oljebekämpningsoperationer i Mexikanska golfen för att driva oljan till havets djup, absorberar PURE oljan på ytan, vilket möjliggör dess separation och återanvändning i raffinaderiprocessen. I en intervju förklarade teamet till den tyske uppfinnaren Günter Hufschmid stolt hur de samarbetade med en katamaran som använde PURE på sitt nät för att köra igenom och rengöra haven och hur de hjälpte till att rengöra plattformar i Skottland och bevara Nigerdeltat.

Återigen verkar européer ha hittat effektivare sätt än sina amerikanska motsvarigheter för att skydda miljön. Detta ger förnyat hopp för framtiden för vår planet, oavsett om Trump deltar i spelet eller inte.

Eli hadezhieva är grundaren av den Brysselbaserade NGO Dialog för Europa, en oberoende bloggare och en före detta parlamentarisk attaché vid Europaparlamentet och konsult vid OECD.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend