Anslut dig till vårt nätverk!

CO2 utsläpp

#EUETS: EU: s system för handel med utsläppsrätter - landmärkeavtal mellan parlamentet och rådet ger EU: s åtagande att göra Parisavtalet till verklighet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

På 9 november nådde Europaparlamentet och rådet en preliminär överenskommelse om att revidera EU: s emissionshandelssystem (EU ETS) för perioden efter 2020. Denna översyn kommer att bidra till att EU ger på rätt väg att uppnå en betydande del av sitt åtagande enligt Parisavtalet att minska utsläppen av växthusgaser med minst 40% av 2030.

Affären mellan parlamentet och rådet ger ett tydligt resultat efter mer än två års intensiva förhandlingar, efter kommissionens förslag att revidera EU: s utsläppshandelssystem i juli 2015.

Kommittén för klimatåtgärder och energi, Miguel Arias Cañete, välkomnade den politiska överenskommelsen: "Dagens landmärkeavtal visar att Europeiska unionen förvandlar sitt Paris åtagande och ambition till konkreta åtgärder. Genom att införa nödvändig lagstiftning för att stärka EU: s system för handel med utsläppsrätter och för att uppnå våra klimatmål, är Europa återigen ledande i kampen mot klimatförändringar. Denna lagstiftning kommer att göra den europeiska koldioxidutsläppsmarknaden lämplig för ändamål. Jag välkomnar särskilt det robusta koldioxidläckagesystem som man har kommit överens om och åtgärderna ytterligare stärka marknadsstabilitetsreserven. "

EU: s system för handel med utsläppsrätter sätter kull på koldioxiden (CO2) som släpps ut av mer än 11,000-installationer inom energisektorn och energiintensiv industri genom ett marknadsbaserat keps- och handelssystem.

På grundval av kommissionens förslag är de viktigaste förbättringarna som parlamentet och rådet enats om bland annat:

  • Betydande förändringar av systemet för att påskynda utsläppsminskningar och stärka reserven för marknadsstabilitet för att påskynda minskningen av det nuvarande överutbudet av utsläppsrätter på kolmarknaden.
  • Ytterligare skyddsåtgärder för att ge den europeiska industrin extra skydd, om det behövs, mot risken för koldioxidläckage och
  • flera stödmekanismer för att hjälpa industrin och energisektorerna att möta de innovations- och investeringsutmaningar som gäller för övergången till en koldioxidsnål ekonomi.

Nästa steg

Efter det politiska avtalet (en "trepartsförhandling" mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen) måste texten formellt godkännas av Europaparlamentet och rådet. När det har godkänts av båda medlagstiftarna kommer det reviderade EU ETS-direktivet att offentliggöras i unionens officiella tidning och träder i kraft 20 dagar efter publiceringen.

Annons

Mer

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend