Anslut dig till vårt nätverk!

Djurskydd

#CBDCOP14 – EU uppmanar till förnyade internationella åtgärder för att skydda naturen på land och till havs

DELA MED SIG:

publicerade

on

Mitt i de senaste alarmerande rapporterna om den dramatiska förlusten av vilda djur och ekosystem över hela världen efterlyser Europeiska unionen ett starkare globalt svar på frågor om biologisk mångfald vid FN:s konferens om biologisk mångfald 2018.

Vid den 14:e konferensen för parterna i FN:s konvention om biologisk mångfald i Sharm-el-Sheikh, Egypten, kommer EU att leda de internationella ansträngningarna för en global ram för biologisk mångfald efter 2020. En bredare integration av frågor om biologisk mångfald i jordbruk, energi, gruvdrift, industri och infrastrukturprojekt är avgörande för att hålla de globala temperaturökningarna väl under 2°C, i linje med åtagandena i Parisavtalet. Konferensen om biologisk mångfald på hög nivå förväntas skapa internationell konsensus om hur brådskande det är att uppnå globala mål för biologisk mångfald till 2020.

Karmenu Vella, kommissionsledamot med ansvar för miljö, havsfrågor och fiske på hög nivå för Europeiska unionen, sa: "Biologisk mångfald - naturen - är vårt livsuppehållande system. Den nuvarande takten med vilken vi förlorar vårt vilda djur och ekosystem är ett existentiellt hot lika oroande som klimatförändringarna. Jag är uppmuntrad av den växande medvetenheten om kopplingarna mellan de två, även vid internationella evenemang på hög nivå som detta och den kommande FN:s klimatkonferens i Polen. Skydda biologisk mångfald på land som i havet är viktigt för framtida generationer, men också för vårt nuvarande välbefinnande."

Genom att engagera mer än 350 miljoner euro per år för biologisk mångfald i utvecklingsländer är EU den största givaren för skydd av biologisk mångfald i världen. Ökad medvetenhet i hela Europa om den positiva roll som biologisk mångfald och ekosystem har för hälsa och för livsmedelsförsörjning innebär att Europeiska unionen har goda förutsättningar att tillhandahålla globalt ledarskap. Näringslivet inser också hur beroende de är av biologisk mångfald och vissa företag vidtar djärva åtgärder för att överväga sitt beroende av naturkapital.

Med utnyttjande av dessa positiva exempel kommer den europeiska delegationen, med kommissionär Vella i spetsen, att sträva efter att föra politiken för biologisk mångfald i den politiska fronten för att förbereda för ett ambitiöst och enat resultat vid partikonferensen (COP15) i Kina 2020. för att integrera naturmål inom sektorerna industri, gruvdrift, energi och infrastruktur. Alla parter kommer att anta en gemensam Förklaring För detta ändamål. Frivilliga offentliga och privata åtaganden, med en översynsmekanism för att säkerställa ansvarsskyldighet, kommer att uppmuntras för att påskynda genomförandet av målen för biologisk mångfald.

Kommissionär Vella kommer också att underteckna EU:s anslutning till EU Coalition of the Willing for Pollinators, som förutsetts i den senaste tiden EU-initiativ om pollinatorer. Detta kommer att bidra till ett starkt, samordnat internationellt svar på nedgången av pollinatörer.

I andan av president Junckers ambition för en nytt partnerskap med Afrika, betonade EU-delegationen vid det föregående toppmötet om biologisk mångfald på ministernivå i Afrika, ekosystemens och den biologiska mångfaldens avgörande roll för att bekämpa markförstöring, anpassning och begränsning av klimatförändringar, minskning av katastrofrisker och hållbar utveckling. Bättre resurshushållning och naturvård är en faktor för bättre ekonomisk utveckling.

Annons

Bakgrund

FN:s konferens om biologisk mångfald 2018, som inkluderar 14th Konferens för parterna i FN:s konvention om biologisk mångfald (CBD COP 14) kommer att pågå från 17 till 30 november 2018 i Sharm-el-Sheikh, Egypten. Det kommer att föregås av ett toppmöte om biologisk mångfald på ministernivå i Afrika den 13 november 2018 och ett högnivåsegment den 14–15 november 2018. Representanter från 196 länder, inklusive forskare, vetenskapsmän, lokala myndigheter och medlemmar av det civila samhällets grupper förväntas delta i 2018 FN:s konferens om biologisk mångfald.

Högnivåkonferensen äger rum efter färsk rapport av World Wildlife Fund (WWF) avslöjade att populationsstorlekarna för vilda djur minskade med 60 % globalt mellan 1970 och 2014 och en rapport från Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) varnade för farlig nedgång av biologisk mångfald.

Smakämnen Konventionen om biologisk mångfald (CBD) är den största och politiskt viktigaste konventionen inom området för biologisk mångfald och dess hållbara användning. En partskonferens hålls vartannat år.

EU har varit en nyckelaktör i konventionen om biologisk mångfald från början och kommer att fortsätta att forma den globala politiken för biologisk mångfald. Som EU:s externa företrädare har kommissionen en viktig roll att spela i detta sammanhang.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend