Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Varför spelare gillar relativt okänd #RSPO spelar roll för globalt klimat

DELA MED SIG:

publicerade

on

Förra veckan, med relativt liten fanfare, röstade medlemmarna av världens största certifieringssystem för palmolja, Rundtabellen om hållbar palmolja (RSPO) för att stärka sin hållbarhetsstandard. Palmolja - trots att den är den mest använda vegetabiliska oljan på planeten - och dess certifierare, RSPO, är båda fortfarande relativt obskyra. Men i kölvattnet av landmärkesrapporten från FN: s klimatförändringspanel (IPCC) och i veckorna fram till årets COP24 tar åtgärderna av mindre aktörer som RSPO större betydelse, skriver Rainforest Action Network Agribusiness Campaign Director Robin Averbeck.

Written by the world’s leading climate scientists, the IPCC report gave staggering findings: climate change is happening now, and we only have roughly 12 years left to avert the worst effects of it. There is a huge scale of action required to achieve the 1.5°C limit set by the Paris Agreement, reached at the COP21 in 2015. ‘Natural disasters’ like fires, floods, droughts, heat waves, food shortages, mass extinctions, and sea level rise will be serious with 1.5°C of warming, but much worse with 2°C warming or above. To achieve the amount of emissions reduction required, there must be a rapid decline in the use of fossil fuels, but keeping the world’s forests standing is equally important.

Palmoljeindustrin, en ledande förare av tropisk skogsskogsbruk och torvmarksomvandling, är en viktig bidragsyter till de globala klimatutsläppen. Vänster stående, skogar och torvmarker tar kol ut ur atmosfären och tar bort nästan en tredjedel av våra nuvarande koldioxidutsläpp. En av de tre huvudteman på kommande COP24 kommer att vara hur man uppnår klimastabilitet genom CO2-absorption från skogar och mark. Men när skogarna rensas och torvmarkerna dräneras och bränns för att ge plats för palmoljaplantager, var det en effektiv koldioxiduppsamling som blir en enorm källa till större utsläpp.

RSPO: s beslut att stärka sin hållbarhetsstandard är ett viktigt första steg. Rösten kommer som många har ifrågasatt RSPO: s relevans på marknaden, eftersom dussintals palmoljehandlare, finansiärer och viktiga konsumentvarumärken självständigt valt att gå utöver RSPO-standarden, som har kritiserats som svag eftersom den tillåter avskogning och har en dålig rekord av sanktionsmedlemmar som bryter mot standarden. Den nya certifieringen är nu i linje med marknadsförväntningarna att palmoljebolagen kommer att följa produktionsmetoderna "No Deforestation, No Peat, No Exploitation" (NDPE), men en stark standard är meningslös utan tillsyn.

RSPO: s nyligen beslutade att inte upphöra med Indofood, Indonesiens största livsmedelsföretag, är bevis på misslyckandena i RSPO-systemet. Indofood och dess hållbara certifierade Palm Oil-dotterbolag saknar en tillräcklig NDPE-politik och har fångats både av rensning av kolrika rika torvmarker i strid med indonesisk lag samtidigt som de systematiskt och olagligt kränker arbetstagarnas rättigheter i över två år. Ett certifieringssystem som fortsätter att tillåta dåliga aktörer som driver klimatförändringar och arbetskraftsutnyttjande att certifieras och säljs under en "hållbar" etikett, kan inte pågå länge.

As the IPCC report made all too clear, we’re running out of time to act on climate change. And as the regulator of an industry with an enormous impact on tropical rainforests, the RSPO must grow a backbone with it’s newly revised standard and strongly enforce it without delay. Each fraction of a degree of global warming has life or death consequences, and given the importance that forest and peatlands play in regulating the global climate, it is no longer hyperbole to say that the fate of our world may rest in the decisions of relatively unknown actors like the RSPO.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend