Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

#ClimateChange – Global utmaning som kräver global respons

DELA MED SIG:

publicerade

on

Fortsatt ökning av utsläppen av växthusgaser runt om i världen har orsakat onormala och extrema väderhändelser som värmeböljor, torka och katastrofala skyfall. Dessa händelser är inte längre bara abstrakta framtidsscenarier; de händer idag i alla hörn av världen, skriver Dr. Lee Ying-yuan, minister, miljöskyddsförvaltningen, Executive Yuan, ROC (Taiwan).

Medeltemperaturen i Taiwan under de senaste två åren har varit den högsta på 100 år. Sedan 2017 har nederbörden minskat markant, vilket påverkar Taiwans vattenkraftsproduktion. Den senaste utvecklingen har faktiskt en betydande inverkan och utgör ett betydande hot.

Andra delar av världen har sett liknande trender. Under sommarsäsongen 2018 har många länder över norra halvklotet i Europa, Asien, Nordamerika och Nordafrika upplevt rekordstora värmeböljor och dödliga skogsbränder som allvarligt äventyrar människors hälsa, jordbruk, naturliga ekosystem och infrastruktur.

För att ytterligare genomföra Parisavtalet om klimatförändringar och uppnå de mål som beskrivs däri, har FN:s ramkonvention om klimatförändringar, förutom att troget genomföra viktiga projekt, samråd och förhandlingar, också bjudit in parter från olika områden att gå med i Talanoa-dialogen , för att dra full nytta av mänsklighetens kollektiva visdom i att formulera fungerande lösningar på klimatförändringar. 

Som medlem i den globala byn, och i linje med Parisavtalet, har Taiwan aktivt uppmuntrat alla intressenter att göra sin del och stärka ansträngningarna för att minska koldioxidutsläppen. Taiwan har antagit lagen om minskning och hantering av växthusgaser, enligt vilken femåriga koldioxidminskningsmål har formulerats. Taiwan har också skapat de nationella riktlinjerna för klimatförändringar och implementerat handlingsplanen för minskning av växthusgaser, som är inriktad på sex stora sektorer: energi, tillverkning, transport, bostads- och kommersiell utveckling, jordbruk och miljöledning.

Genom att sätta utsläppstak, främja initiativ för grön finansiering, odla lokala talangpooler och utbildning, uppmuntra samarbete mellan centrala och lokala myndigheter och mellan branscher, och involvera allmänheten, försöker Taiwan minska sina utsläpp av växthusgaser till 2050 till mindre än 50 % av 2005 års nivåer. 

Nästan 90 % av Taiwans årliga utsläpp av växthusgaser kommer från bränsleförbränning. Regeringen strävar efter att öka andelen förnybara källor i den totala energiproduktionen till 20 % till 2025, och höja andelen energi som produceras med naturgas till 50 %. Samtidigt minskar Taiwan gradvis sitt beroende av kol, stänger äldre kolanläggningar och utrustar de återstående med högeffektiva ultra-superkritiska enheter som orsakar mindre föroreningar.

Regeringen investerar också i annan utrustning och teknik som kan bidra till att minska föroreningarna, erbjuder subventioner för att uppmuntra människor att byta ut äldre fordon samt främja elfordon. Tidigare under 2018 ändrades Taiwans Air Pollution Control Act, med starkare åtgärder för att minska luftföroreningarna och påskynda Taiwans energiomställning.

Annons

Taiwans energipolitik främjas med hänsyn till fyra kärnaspekter: energisäkerhet, grön ekonomi, miljömässig hållbarhet och social rättvisa. Dessutom arbetar Taiwan på en vitbok om energiomvandling och uppmuntrar allmänhetens deltagande och input under denna process. Den genomför också viktiga handlingsplaner enligt riktlinjerna för energiutveckling, för att göra en avgörande förändring mot hållbar energiutveckling.

Strävan efter ekonomisk tillväxt sker ofta på bekostnad av miljöförstöring och utarmning av naturresurser. Enligt forskning från Global Footprint Network överträffar mänsklig konsumtion av naturresurser planetens ekosystems förmåga att återskapa resurser med en faktor 1.7. Faktum är att 2018 inföll Earth Overshoot Day den 1 augusti, vilket var tidigare än någonsin tidigare.

För att hitta en korrekt balans mellan ekonomisk utveckling och miljöskydd, främjar Taiwan den cirkulära ekonomin som en del av programmet Five Plus Two Innovative Industries. Det finns en utbredd internationell konsensus om att den cirkulära ekonomin spelar en avgörande roll för att uppnå målen i Parisavtalet.

Taiwan har redan gjort betydande framsteg under de senaste två decennierna när det gäller återvinning och återanvändning av resurser. Faktum är att 2017 var Taiwans resursåtervinningsgrad 52.5 %, ett förhållande som endast överträffades av Tyskland och Österrike. Återvinningsgraden för plastflaskor i Taiwan 2017 var 95 %. Och under fotbolls-VM 2018 bar ungefär hälften av de 32 lagen i turneringen tröjor tillverkade med återvunna flaskor från Taiwan.

Med sikte på framtiden kommer Taiwan att fortsätta att stärka teknisk FoU och innovation för att stärka återvinningen samtidigt som man bygger integrerade industriella värdekedjor. Målet är att uppnå en situation där det är noll avfall och allt som kan återvinnas återvinns. Taiwan är mer än villigt att dela sin teknik och erfarenhet med det internationella samfundet.

Genom att främja miljömässig hållbarhet kan vi säkerställa att vår planet förblir lika unikt vacker och beboelig som den har varit mer i miljontals år. Alla länder och partier bör delta i denna gemensamma strävan.

Efter att ha gynnats enormt av industrialiseringen är Taiwan nu fullt engagerat i att spela en nyckelroll för att rädda planeten och dess värdefulla ekosystem. Taiwan är redo och villig att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet inom miljöledning, katastrofförebyggande och varningssystem, energieffektiviseringsteknik och tillämpning av innovativ teknik.

Klimatförändringarna är en fråga om vår planets överlevnad och bör inte reduceras till en politisk fråga. Taiwan har länge orättvist ignorerats av och isolerats från FN-systemet. Detta har inte avskräckt oss. Tvärtom, vi har fördubblat våra ansträngningar baserat på vår tro på det konfucianska talesättet att "en moralisk man kommer aldrig att leva i ensamhet; han kommer alltid att locka följeslagare”.

På ett professionellt, pragmatiskt och konstruktivt sätt kommer Taiwan att eftersträva meningsfullt deltagande i internationella organisationer och evenemang, och uppfylla sitt ansvar som medlem av det internationella samfundet. Låt Taiwan gå med i världen och låt världen omfamna Taiwan.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend