Anslut dig till vårt nätverk!

Biobränslen

#Canada borde ta ett blad ut ur Europas böcker när det gäller #SustainableEnergy framtid

DELA MED SIG:

publicerade

on

Smakämnen nyligen tillkännagav EU:s bioekonomistrategi fortsätter den kontinentens arv av att främja biologiska lösningar på miljöfrågor och lyfter strategiskt fram de ekonomiska fördelarna med tillvägagångssättet med ett starkt fokus på jobb, tillväxt och investeringar i EU. Faktum är att EU:s bioekonomi redan står för 4.2 % av dess BNP; det bidrar med över 2 biljoner euro i årlig omsättning och 621 miljarder euro i mervärde, och håller över 18 miljoner människor sysselsatta, skriver International Institute for Sustainable Development Bioeconomy Lead Richard Grosshans.

Planen är inte bara konkret – inklusive en cirkulär bioekonomistematisk investeringsplattform på 100 miljoner euro för att föra biobaserade innovationer närmare marknaden, och ett löfte om att bygga 300 nya hållbara bioraffinaderier över hela Europa till 2030 – den kompletterar också ett EU-direktiv för att säkerställa att 20 % av EU:s totala energibehov tillgodoses med förnybar energi till 2020.

Kort sagt, européerna ligger betydligt före matchen.

Om Kanada skulle öka sitt spel inom bioekonomisektorn skulle effekten bli betydande. I själva verket ersätter bara 5% av Kanadas gasförsörjning med förnybara gaser skulle minska växthusgasutsläppen med 10 till 14 megaton per år.

Vi går redan i rätt riktning.

Den föreslagna Clean Fuel-standarden syftar till att öka användningen av bränsle med lägre koldioxidutsläpp – inklusive förnybar naturgas – och gäller för transport-, bygg- och industrisektorerna. Och den nybildade Circular Economy Leadership Coalition, ett samarbete mellan stora företagsledare, akademiker och icke-statliga organisationer, har åtagit sig att påskynda Kanadas övergång till en cirkulär ekonomi.

Men för att till fullo främja en bioekonomi i landet behöver vi en nationell bioekonomistrategi, inspirerad av EU:s nyligen uppdaterade bioekonomistrategi, och till och med Vita husets 2012 Nationell bioekonomisk plan. Faktum är att detta redan rekommenderats av Kanadensiska handelskammaren 2015.

Annons

Strategin måste exemplifiera befintliga kanadensiska framgångar inom bioekonomi, men också bana en väg för Kanada att ytterligare pilotteknologier och innovationer hemma och globalt – innovationer som omvandlar Kanadas rikliga bioavfallsmaterial och industriella biprodukter till bränsle, biobaserade gödselmedel , och högvärdiga kemikalier samtidigt som de återvinner knappa metaller, plaster och värdefulla näringsämnen.

Kanadas regering bör ge det nödvändiga stödet, incitamenten och vägledningen genom finansiering och program för att attrahera företag och utveckla bioraffinaderier och innovationskluster över hela landet.

Enkelt uttryckt är en bioekonomi beroende av användningen av biologiska produkter, biomassa och avfallsmaterial som ska användas och omvandlas till mat, foder, bränsle med mera. Om man tänker sig en cirkulär ekonomi, varvid "värdet av produkter, material och resurser bibehålls i ekonomin så länge som möjligt och genereringen av avfall minimeras", en bioekonomi representerar den förnybara komponenten.

Medan senaste rapporten från den mellanstatliga panelen för klimatförändringar sände verkligen chockvågor över hela världen när den varnade för de förödande konsekvenserna av vår nuvarande miljöbana, den lyfte också fram det akuta behovet av att hitta alternativ till status quo.

I en värld som brådskande behöver hitta alternativ till smutsiga fossila bränslen som släpper ut höga halter av växthusgaser (GHG) som bidrar till klimatförändringarna, och som behöver gå bort från den nuvarande linjära ekonomiska modellen för att "utvinna, använda och kassera resurser" , visar bioekonomin en mycket lönsam lösning.

Kanadas stora landbas, låga befolkningstäthet och överflöd av naturresurser har traditionellt visat sig vara begränsande faktorer i övergången till en bioekonomisk framtid.

Med dagens miljökrav är dock Kanada, som släpper ut höga nivåer av växthusgaser och har tillgång till ett överflöd av avfall, rester och biomassa, perfekt positionerat för att bli världsledande när det gäller att utveckla en bioekonomi.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend