Anslut dig till vårt nätverk!

Cirkulär ekonomi

#EmmaThompson går med i fredlig klimatprotest i London

DELA MED SIG:

publicerade

on

Filmstjärnan Emma Thompson (avbildad) gick med klimatförändringsaktivister i ett shoppingdistrikt i centrala London på fredagen (19 april) för att läsa poesi som hyllade jordens gåvor, en del av fem dagars protester som täppte till den brittiska huvudstaden med transportsnurr, skriva Emily G Roe och Hannah McKay.

Arrangörerna Extinction Rebellion har krävt icke-våldsam civil olydnad för att tvinga den brittiska regeringen att minska nettoutsläppen av växthusgaser till noll till 2025 och stoppa vad de kallar en global klimatkris.

Protesterna orsakade inga större reseavbrott på fredagen under en av Storbritanniens största semesterhelger, men polisen sa att de nu har arresterat mer än 830 personer.

"Vår planet är i allvarliga problem," sa Thompson till reportrar bland en skara på cirka 300 aktivister, enligt ögonvittnen. Hon tilltalade dem från en rosa båt i mitten av Londons Oxford Circus när shoppare och turister gick förbi.

"Vi är här på den här förnuftets ö och det gör mig så glad att få gå med er alla och lägga min röst till de unga här som har inspirerat en helt ny rörelse", säger Thompson, en av Storbritanniens mest hyllade skådespelerskor. som har vunnit två akademipriser.

 

Hon var en av flera skådespelare som läste dikter som hyllade naturens skönhet.

Annons

Aktivisterna bildade en mänsklig kedja runt båten, varav en var fäst vid sin mast, vilket gjorde det extremt svårt för polisen att få bort honom.

Efter en mödosam operation tog de bort honom och säkrade båten, men hade svårt att transportera bort fartyget eftersom fler demonstranter ständigt satt i deras väg.

"De allvarliga störningar som demonstrationerna orsakar för människor i London och utanför är oacceptabel och vi förstår fullständigt den oro det orsakar för dem som störs av det", sade polisen i ett uttalande.

Thompsons framträdande följde på en demonstration nära Heathrow flygplats tidigare, där en grupp på ett dussintal tonåringar, några så unga som 13 och 14 år, höll en banderoll längs en trafikerad väg som läser: "Är vi den sista generationen?"

Några av tonåringarna grät och kramade varandra, även om de var långt underlägsna av polisen.

"Jag fruktar för min framtid" sa Oscar Idle, 17, till Reuters på Heathrow. "Den rädsla ger mig mod att agera."

"Jag vill leva i ett samhälle som inte är katastrofalt, där det inte kommer att finnas matbrist, vilda bränder och orkaner där människor kan leva", sa han.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend