Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Biodlare samlas utanför ministerier över hela Europa för att kräva bivänliga bekämpningsmedelsstandarder inför #WorldBeeDay

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den här veckan har biodlare och miljögrupper samlats utanför jordbruksministerier över hela Europa för att lämna in en namninsamling undertecknad av över 230,000 XNUMX SumOfUs-medlemmar, som kräver att EU-kommissionen äntligen gör bekämpningsmedelstestning för bin. Dessa kreativa och visuella evenemang, ledda av grupper och individer som arbetar direkt med stridslösa bin, syftar till att uppmärksamma beslutsfattare och tvinga dem att lyssna på medborgare i hela Europa. Evenemangen äger rum i Berlin, Bukarest, Paris, London, Rom, Dublin och Riga.

Händelserna äger rum inför World Bee Day, den 20 maj. En omröstning om bekämpningsmedelsnormerna var planerad att äga rum samma dag hos EU-kommissionen Ständiga kommittén om växter, djur, mat och foder i Bryssel, men källor avslöjade att Junckers kabinett försenade omröstningen på grund av ökat tryck från allmänheten, vilket dessa evenemang syftar till att bygga vidare på.

Medlemsstaterna skulle kunna rösta för att höja standarderna för bekämpningsmedelstestning, för att matcha de som användes för att förbjuda tre bidödande neonikotinoidbekämpningsmedel förra året, och som beskrivs i EFSA:s bivägledningsdokument från 2013. Om de inte gör det, vilket förkämparna befarar är troligt, kommer nya bidödande bekämpningsmedel helt enkelt att översvämma marknaden, vilket gör det omtalade neoniska förbudet överflödigt. Kampanjerna säger att för att rädda bina måste EU förbjuda alla bidödande bekämpningsmedel, inte bara tre.

SE PETITIONEN HÄR

"Medborgare och biodlare väckte ett surr denna torsdag (9 maj), inför World Bee Day, för att ge en röst till våra hotade pollinatörsvänner från Riga till Berlin och Rom till Bukarest," sa SumOfUs kampanjchef Rebecca Falcon. "Europas bin decimeras av giftiga bekämpningsmedel, men våra regeringar har chansen att rösta för bibesparande, vetenskapligt baserade bekämpningsmedelsstandarder med hjälp av Bee Guidance-dokumentet."

"Europeiska ledare måste lyssna på biodlarna som går ut på gatorna och tar sig an utmaningen. De kan inte spänna fast för Bayers bekämpningsmedelsindustrilobbyister och missa ett gyllene tillfälle att rädda bina och vår matförsörjning.”

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend