Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Kommissionen upprättar € 100 miljoner fond för att stödja #CleanEnergy-investeringar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Genombrott Energy Ventures Europe (BEV-E), en ny investeringskassa på € 100 miljoner, inrättades av Europeiska kommissionen, Europeiska investeringsbanken och genombrottens energiföretag under den fjärde uppdragsinfordran Ministermöte i Vancouver, Kanada, enligt a pressmeddelande till Europeiska kommissionen.

Fonden kommer att hjälpa till att utveckla innovativa europeiska företag och få radikalt ny ren energiteknologi till marknaden. Det kommer att stödja Europas bästa företag för ren energi vars lösningar kan ge betydande och varaktiga minskningar av utsläpp av växthusgaser. Den första i sitt slag riktar sig till kapitalintensiteten och långa utvecklingshorisonter som energiteknologier behöver.

Finansieringen av BEV-E kommer att inkludera ett bidrag på 50 miljoner euro från Europeiska investeringsbanken garanterat av InnovFin, ett finansiellt instrument som finansieras genom EU: s forsknings- och innovationsprogram och ett bidrag på 50 miljoner euro från Breakthrough Energy Ventures, en investerarledd fond som åtagit sig stödja banbrytande företag inom energisektorn.

Kommission för energiunionens vice ordförande Maroš Šefčovič sa: ”Business as usual är inte ett alternativ. Vi måste öka våra investeringar med mer än 500 miljarder euro varje år för att uppnå en koldioxidneutral ekonomi 2050. Jag är glad att vårt pilotsamarbete med Breakthrough Energy har tagit fart så snabbt. Detta är banbrytande arbete: anpassning av privata och offentliga investeringar i banbrytande innovation till förmån för energiunionen och vårt klimat. ”

Forskning-, vetenskaps- och innovationskommissionär Carlos Moedas sa: ”Genom att inrätta en genombrottsfond för energiventures i Europa på rekordtid levererar vi vårt åtagande att öka offentlig-privata investeringar i ren energiinnovation. Det är bara genom att gå samman över sektorer och kontinenter som vi kan ta itu med klimatförändringarna och bygga en hållbar framtid. ”

Bill Gates, ordförande för Breakthrough Energy Ventures, sade: ”Breakthrough Energy Ventures-Europe är ett bra exempel på att driva innovativa sätt för den privata och offentliga sektorn att samarbeta, distribuera kapital och bygga företag. Vi har resurserna för att göra en meningsfull skillnad och flexibiliteten att gå snabbt. Det är en sällsynt och kraftfull kombination. ”

Ambroise Fayolle, vice vd för Europeiska investeringsbanken med ansvar för innovation, tillade: ”Att tackla klimatförändringarna framgångsrikt behöver koldioxidneutral energiproduktion - och vi har inte mycket tid att uppnå detta. Driftsättning av avancerad teknik måste påskyndas. Denna finansiering gör det möjligt för ny teknik att ersätta fossilintensiv energiproduktion. Europeiska investeringsbanken är nöjd med att samarbeta med partners i världsklass för att stödja Breakthrough Energy Ventures Europe-fonden. ”

Annons

Fonden kommer att investera i fem stora energirelaterade sektorer där insatser är viktiga för att bekämpa klimatförändringarna: el, transport, jordbruk, tillverkning och byggnader. Investeringar förväntas starta under andra halvåret av 2019, då EU-medlemsstater och länder i samband med Horizon 2020 kommer att kunna ansöka om BEV-E-finansiering.

Den nya fonden kommer att bidra till att uppfylla EU: s åtaganden som beskrivs i kommissionens paket "Ren energi för alla européer", inklusive förslag som syftar till att stödja ren energiinnovation, öka energieffektivitet, öka förnybar energianvändning och reformera den europeiska energimarknaden. Europaparlamentet och EU: s råd har antagit alla förslag från paketet.

Bakgrund

I marginalerna för klimatkonferensen COP21 i Paris lanserade globala ledare Mission Innovation, ett internationellt partnerskap för att påskynda ren energiinnovation och ge ett långsiktigt globalt svar på klimatutmaningen. Genom att gå med i Mission Innovation lovade 23 länder och Europeiska kommissionen (på EU: s vägnar) att fördubbla sin finansiering av forskning om ren energi och innovation till 2021.

Vid samma tillfälle tillkännagav en grupp investerare att de hade för avsikt att driva innovation från laboratorier till marknaden genom att investera långsiktig kapital på oöverträffade nivåer i den tidiga tekniska utvecklingen i Mission Innovation-deltagande länder och därmed skapa genombrottens energikolition.

I december 2017, under One Planet Summit i Paris, tillkännagav Breakthrough Energy pilotprojekt för offentlig-privata partnerskap med fem Mission Innovation-medlemmar, inklusive Europeiska kommissionen.

Avtalet mellan Europeiska investeringsbanken och Breakthrough Energy Ventures bygger på det samförståndsavtal som undertecknades den 17 oktober 2018 av Carlos Moedas, EU-kommissionär för forskning, vetenskap och innovation, och Bill Gates, ordförande för Breakthrough Energy Ventures.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend