Anslut dig till vårt nätverk!

Cirkulär ekonomi

Ny studie finner att klimat- och energiplaner strider mot EU:s mål för #Circular Economy och #EmissionsReductions

DELA MED SIG:

publicerade

on

Fem länder i Central- och Östeuropa planerar alla en mängd olika avfallsförbränningsmetoder i sina nationella energi- och klimatplaner (NECP), vilket äventyrar deras förmåga att uppfylla obligatoriska europeiska mål som syftar till att förbättra återvinningsgraden, främja en cirkulär ekonomi och minska utsläppen av växthusgaser i sektorn, finner en ny rapport från CEE Bankwatch Network.
NECP i Bulgarien, Ungern, Lettland, Polen och Slovakien inkluderar stora förbränningsanläggningar med energiåtervinning, omvandling av kraftvärmeverk till sameldning av avfall med kol eller biomassa eller samförbränning av avfall i cementugnar och nästan föråldrad kraft växter. Ändå saknar planerna starka och trovärdiga policyer som syftar till att hitta alternativ för att tillhandahålla renare avfallshantering och uppvärmningssystem, trots rekommendationer från kommissionen i sin europeiska termin och förfarandet för tidig varning [1].
Eftersom förbränning av avfall genererar betydande mängder utsläpp av växthusgaser och energiåtervinning från förbränning länge har visat sig uppnå avsevärt lägre besparingar av växthusgaser än återvinning, missar resurshanteringsåtgärderna i NECP viktiga möjligheter för klimatvänliga utgifter.
I Bulgarien avtog takten av utsläppsminskningar från avfall när landet började förbränna och kommer att minska ytterligare om fler förbränningsugnar byggs som planerat i NECP. Polen och Ungern står inför en liknande situation, där investeringar i förbränning kommer att bromsa återvinningsgraden och därför förväntas utsläppen av växthusgaser i avfallssektorn öka: i Polen kommer sådana utsläpp att tredubblas till 2030.
Studien identifierar också betydande risker för att åtgärder från avfall till energi kommer att tränga ut finansieringen av återvinningssystem, som i Bulgarien, där Sofia-förbränningsanläggningen på 189 miljoner euro förväntas använda mer än en fjärdedel av landets EU-medel för avfallshantering , och i Polen, där förbränningsanläggningen i Gdansk står för ungefär hälften av landets totala EU-medel som hittills är tillgängliga för sektorn.
Izabela Zygmunt, Bankwatch-kampanj med Polish Green Network, sa: "En cirkulär ekonomi är bra för klimatet och för ekonomierna, men de föreslagna energi- och klimatplanerna i våra länder kommer att bromsa framstegen när det gäller att uppnå det. Dessa NECP skulle blöda pengar på dyrare och ohållbar teknik som låser in avfallshanteringslösningar som är oförenliga med EU:s mål.
Raphael Hanoteaux, Bankwatch EU:s policyansvarige, sa: "Både kommissionen och parlamentet föreslog ett förbud mot investeringar för avfallsförbränning i EU:s sammanhållningsfond efter 2020. Men dessa medlemsstater är på väg åt fel håll, även om mer överkomliga och klimatvänliga lösningar är berättigade till framtida EU-medel. Dessa ohållbara investeringar är en farlig trend som går emot Parisavtalet och 2050-målet om nettonoll.”
Mer information
CEE Bankwatch Network är idag det största nätverket av gräsrotsmiljögrupper i länder i Central- och Östeuropa och en ledande kraft för att förhindra tvivelaktiga offentliga investeringar som skadar planeten och människors välbefinnande i denna region och utanför. Läs mer om oss här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend