Anslut dig till vårt nätverk!

Luftkvalitet

#StateAid – Kommissionen godkänner 431 miljoner euro offentligt stöd för #CleanerTransport i #Tyskland

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen har funnit att tyska planer på att stödja eftermontering av kommunala och kommersiella dieselfordon är i linje med EU:s regler för statligt stöd. Åtgärden ska bidra till att minska utsläppen av kväveoxider med 1,450 XNUMX ton per år, samtidigt som snedvridningen av konkurrensen begränsas.

Commissioner Margrethe Vestager, in charge of competition policy, said: “Tackling air pollution is one of Europe’s greatest challenges. So these three schemes provide a good incentive for vehicle operators in Germany to invest in cleaner vehicles in the most polluted German cities. This is a good example of how Member States can work to introduce measures that reduce air pollution, in line with both our rules and our common European objective of cleaner air for all.”

De tre stödsystem som Tyskland har för avsikt att inrätta, med en total budget på cirka 431 miljoner euro, kommer att stödja eftermontering av kommunala och kommersiella fordon (som städfordon, sopbilar och leveransfordon) utrustade med dieselmotorer. Det offentliga stödet kommer att finnas i över 60 kommuner (tyska Kommunen) där nationella gränsvärden för kväveoxider (NOx) utsläppen överskreds under 2017 och kommer att täcka kostnaderna för både eftermonteringssystem och deras installation.

The measures are part of the German Federal Government’s “Immediate Clean Air Programme for 2017-2020” (Sofortprogramm Saubere Luft 2017-2020), which aims to reduce nitrogen oxides emissions as quickly as possible.

The retrofitting will concern a large number of vehicles – in the German municipalities that will benefit from the schemes, there are currently over one million heavy and light municipal and commercial vehicles equipped with diesel engines.

Det planerade stödet för ombyggnaden förväntas leda till avsevärda minskningar av kväveoxidutsläppen på mycket kort tid, vilket förbättrar luftkvaliteten och folkhälsan, särskilt i städer.

Mer specifikt uppskattar de tyska myndigheterna att ombyggnaden kommer att få följande konsekvenser:

Annons
Fordonskategori Förväntat antal eftermonterade fordon Förväntat årlig NRxReduktion
Heavy Municipal (>3.5 ton) 8,120 750 ton
Heavy Commercial (3.5-7.5 ton) 20,000 400 ton
Lätt kommunal och kommersiell (2.8-3.5 ton) 84,000 300 ton

 

The measures are also in line with the Commission’s 2018 Communication on Ett Europa som skyddar: Ren luft för alla, som säger att enligt EU:s regler för statligt stöd kan medlemsländerna underlätta investeringar i låg- och nollutsläppsrörlighet till förmån för ren luft, samtidigt som de främjar vår industris konkurrenskraft. Medlemsstaterna kan använda dessa regler på nationell, regional eller lokal nivå för att effektivt hantera utsläpp från till exempel vägtransporter.

På grundval av detta godkände kommissionen åtgärderna enligt EU:s regler för statligt stöd, eftersom de bidrar till EU:s miljömål utan att snedvrida konkurrensen i onödan.

Beslutet är ytterligare ett exempel på hur EU:s statsstödsregler gör det möjligt för medlemsländerna att stödja kampen mot luftföroreningar. I november 2018, hade kommissionen redan godkänt en tysk statlig stödordning för att stödja eftermontering av dieselbussar som används för lokal kollektivtrafik.

Den icke-konfidentiella versionen av det antagna beslutet kommer att göras tillgänglig under ärendenumren SA.53054, SA.53055 och SA.53056 i statligt stöd register på kommissionens tävlingens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst. De Statligt stöd Weekly e-News listar nya publikationer av beslut om statligt stöd på Internet och i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend