Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

#SignForMyFuture – Belgian climate campaigners show solidarity with politicians

DELA MED SIG:

publicerade

on

Klimatförkämpar i Belgien har 267,617 XNUMX skäl till varför landets politiker bör intensifiera ansträngningarna för att ta itu med den globala uppvärmningen.

Det är antalet personer som undertecknat en petition som kräver mer ansträngning för att ta itu med frågan.

Den senaste tidens ovanligt höga temperaturer i Belgien och på andra håll har för många belyst den akuta nödsituationen som klimatförändringarna medför.

EU vill nå en överenskommelse med medlemsländerna om klimatneutralitet till 2050. Enighet om detta lyckades dock inte förverkligas vid förra veckans EU-toppmöte i Bryssel efter motstånd från vissa länder i Öst- och Centraleuropa.

Under det så kallade Sign For My Future-initiativet uppmanar en petition undertecknad av cirka 267,617 5 personer i Belgien sina politiker att genomföra en "stark klimatpolitik" i nästa belgiska parlamentariska lagstiftande församling. Uppropet undertecknades mellan 16 februari och XNUMX maj.

Mer än 400 personer, inklusive akademiker, företagsledare och chefer för organisationer i det civila samhället, har också gått med på att fungera som "ambassadörer" för kampanjen.

Tanken är att göra Belgien klimatneutral till 2050 och en representativ undersökning visar att belgare stöder dessa åtgärder.

Annons

Kampanjen har specifikt ställt tre krav, som var och en stöds av kampanjen "Sign for my Future", som beskrivs som en koalition av frivilliga utan motstycke.

Kraven inkluderar en rättslig förankring av målet om klimatneutralitet i Belgien till 2050; en socialt rättvis investeringsplan som uppmuntrar medborgare och företag att göra omställningen och för det tredje ett oberoende klimatråd bestående av experter.

Underskrifterna uppmanar alla parter att arbeta tillsammans över politiska klyftor för att påbörja övergången till ett klimatneutralt samhälle. De insisterar på att en sådan övergång är genomförbar och ett klokt ekonomiskt val, förutsatt att en långsiktig politik förs.

En talesman för kampanjen sa: "Vi uppmanar alla politiker att komma överens utanför sina partiers gränser och att arbeta tillsammans. Vi tror att en så komplex övergång bara är möjlig om alla aktörer i samhället och näringslivet deltar i den och om alla tar sitt ansvar.”

Sign For My Future stöds bland annat av La Quincaillerie, en ledande Brysselrestaurang vars miljövänliga policy inkluderar fokus på lokala förnödenheter och leverantörer.

Its manager Sebastien Rome explained why they had got involved, telling this website: “We feel very concerned with the climate and this also in our policy with our suppliers, for example.”

He added: “We do not work with suppliers who are based far away from us. Instead, we choose to work with Belgian suppliers except for the poultry, pork and lamb as they come from our own farm in France (Bresse région).”

 

Separat genomfördes en undersökning av 2,000 XNUMX belgare i klimatfrågan. Detta sägs visa att det finns ett brett stöd för klimatåtgärder och att belgarna också är redo att göra insatser. Samtidigt förväntar sig belgarna att dess regering inför smartare beskattning och underlättar klimatrelaterade investeringar.

Till exempel säger 72 % av belgierna att de är redo att bidra till övergången till ett klimatneutralt samhälle och 63 % är villiga att investera i klimatlösningar så länge de kan få tillbaka sina investeringar.

Ungefär 66 % av belgierna anser att en stor investeringsplan är nödvändig och 6 av 10 belgare anser att det borde ske en skatteväxling som är gynnsam för klimatet utan att införa nya skatter. När det gäller rörlighet anser 69 % att regeringen bör fördubbla sina satsningar på kollektivtrafik. Slutligen anser 74 % att regeringen måste säkerställa bevarandet av befintliga öppna ytor.

“This survey and the number of people who are backing Sign for my Future provide a strong mandate to begin the climate transition. There is strong support from the people. The solutions are there; academics and businesses and civil society are ready to build a climate-neutral Belgium with them. It is now up to politicians to be climate-minded and to work with leadership to preserve our future,” said  the spokesman.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend