Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

#ClimateChange gjorde en rekordstor värmebölja minst fem gånger mer sannolik

DELA MED SIG:

publicerade

on

Klimatförändringarna gjorde förra veckans rekordbrytande europeiska värmebölja minst fem - och potentiellt mer än 100 - gånger mer sannolikt att inträffa, enligt snabb analys av ledande klimatforskare vid World Weather Attribution-gruppen.

Dessa värmeböljor är nu också cirka 4°C varmare i juni, fann forskarna.

Studien tittade på tredagars medeltemperaturer över hela Frankrike, där de högsta temperaturerna i Europa registrerades. Dagsmedeltemperaturer har större inverkan på hälsan än lägsta temperaturer. Värmeböljor i juni kan vara särskilt skadliga i Europa eftersom färre är på semester och kan undvika de högsta temperaturerna.

Attributionsstudier som denna låter forskare säga hur mycket klimatförändringar som gjorde en viss händelse mer sannolikt eller mer intensiv. I dessa studier jämför forskarna klimatet som det är idag, med cirka 1°Cs uppvärmning, med klimatet som det skulle ha varit utan mänsklig påverkan.

Mer än 230-studier har undersökt om klimatförändringar gjorde vissa väderhändelser mer sannolika. En snabbstudie av samma grupp som gjort dagens analys visade att klimatförändringarna gjorde att förra årets höga temperaturer i norra Europa var minst två gånger större.

Studien fann också att värmeböljor är vanligare och mer allvarliga än klimatmodeller har förutspått.

Annons

Dr Friederike Otto, tillförordnad chef, Environmental Change Institute, University of Oxford sa: "Detta är en stark påminnelse igen, att klimatförändringar sker här och nu. Det är inte bara ett problem för våra barn.

"Dessa siffror visar mycket tydligt att storskaliga prognoser i bästa fall är indikativa för lokala klimatförändringar. Om vi ​​vill förstå vad klimatförändringar innebär lokalt måste vi sammanföra olika bevis, på den lokala skala där beslut fattas."

Dr Robert Vautard, senior forskare, CNRS, Frankrike, sa: "Vi upplevde en värmebölja vars intensitet kan bli normen i mitten av seklet"

"Det nya rekordet på 45.9°C som sattes i Frankrike i fredags är ytterligare ett steg för att bekräfta att temperaturen i Frankrike potentiellt skulle kunna stiga till cirka 50°C eller mer i Frankrike i slutet av århundradet utan brådskande åtgärder för att minska klimatet.

"Övre luften gjorde en långdistans, direkt och snabb resa från Sahara till Europa, en ganska exceptionell situation som dock inte är ett resultat av klimatförändringar."

Dr Geert Jan van Oldenborgh, seniorforskare, Royal Netherlands Meteorological Institute, sa: "Klimatförändringar är inte längre en abstrakt ökning av den globala medeltemperaturen, utan en skillnad du kan känna när du kliver ut i en värmebölja.

"Både observationer och modeller visar en stark trend mot starkare värmeböljor. Den observerade trenden är dock starkare än den modellerade, och vi vet ännu inte varför.

"Om den observerade trenden i värmeböljor fortsätter, vid Parismålet om 2ºC uppvärmning kommer en värmebölja som denna att vara normen i juni."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend