Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Storbritanniens #klimatrådgivare kritiserar regeringens framsteg och uppmanar till brådskande åtgärder

DELA MED SIG:

publicerade

on

Storbritannien har misslyckats med att fastställa tillräcklig politik för att bekämpa klimatförändringarna och måste agera skyndsamt för att minska utsläppen av växthusgaser för att nå sitt nya nettonollmål, sade en rapport från regeringens klimatrådgivare onsdagen (10 juli). skriver Susanna Twidale.

Kommittén för klimatförändringsrapporten (CCC) kommer efter att Storbritannien förra månaden blev det första G7-landet att anta en ambitiös lag för att nå nettonollutsläpp till 2050.

Rapporten sa att bristen på politik innebar att landet redan kämpade för att nå sitt gamla mål att minska Storbritanniens utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser med 80 % jämfört med 1990 års nivå till 2050.

"Jag tror fortfarande inte att uppgiftens enorma omfattning har sjunkit in ännu. Det (netto-nollmålet) måste vara linsen genom vilken regeringen ser på alla andra områden, säger Chris Stark, CCC:s vd i en intervju med Reuters.

Han sa att Storbritannien har ett 12-18 månaders fönster, inför nästa års internationella klimatkonferens som man hoppas vara värd för, för att få policys på plats för att göra målet till verklighet och säkerställa landets trovärdighet vid evenemanget.

CCC, som är oberoende av regeringen, leds av den förre brittiske miljöministern John Gummer och inkluderar näringslivs- och akademiska experter.

Stark sa att Storbritannien måste utveckla planer för att minska utsläppen från transporter och fasa ut nya bensin- och dieselbilar senast 2030 eller 2035, snarare än det nuvarande 2040-målet.

Annons

Klimatförkämpar har också kritiserat Storbritanniens beslut att backa en tredje landningsbana på Londons Heathrow-flygplats, vilket sannolikt kommer att öka utsläppen från landets flygsektor.

När hon tillkännagav nettonollmålet sa den avgående premiärministern Theresa May att landet var världsledande när det gäller att ta itu med klimatförändringarna och hade minskat sina utsläpp samtidigt som den såg ekonomisk tillväxt.

Storbritanniens utsläpp av växthusgaser har minskat med 43.5 % sedan 1990, till stor del på grund av en snabb ökning av förnybar energi som vind och sol, och en övergång från förorenande kolkraftverk.

CCC menade dock att regeringen har varit för långsam med att utveckla teknik för att fånga, lagra och använda koldioxidutsläpp, hållit tillbaka utvecklingen av landbaserade vindkraftsparker och misslyckats med att lansera storskaliga försök för att använda väte med låg kolhalt.

Åtgärderna inom bostads- och jordbrukssektorerna släpade också efter, medan trädplanteringstakten i England har legat under 5,000 2013 hektar varje år sedan det antogs som en strävan XNUMX, sade rapporten.

Enligt Climate Change Act måste Storbritannien ta fram förslag på hur man avser att nå sina klimatmål, fastställda i femåriga koldioxidbudgetar.

CCC sa att regeringens politik är otillräcklig för att ens uppfylla den fjärde (2023-2027) och femte (2028-2032) koldioxidbudgeten som satts under det gamla målet.

GRAFIK: Storbritanniens väg mot nettonollutsläpp - Kommittén för klimatförändringar 2019 lägesrapport

Planeten bevittnar redan effekterna av klimatförändringarna, och Storbritannien gör inte heller tillräckligt för att se till att de är beredda att klara av dess påverkan såsom stigande havsnivåer, översvämningar och mer extremt väder, heter det.

"Anpassning till klimatförändringar är en avgörande utmaning för varje regering, men det finns bara begränsade bevis för att den nuvarande brittiska regeringen tar det på tillräckligt stort allvar", heter det i rapporten.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend