Anslut dig till vårt nätverk!

Belgien

Första presidenten för #Kazakhstan Nursultan Nazarbayevs 80-årsdag och hans roll i internationella relationer

publicerade

on

Aigul Kuspan, Kazakstans ambassadör i kungariket Belgien och chef för Republiken Kazakstans uppdrag vid Europeiska unionen, tittar på livet och prestationerna för Kazakstans första president Nursultan Nazarbayev.

Aigul Kuspan, Kazakstans ambassadör

Ambassadör Kuspan

Den 6 juli 2020 markerade Republikens Kazakstans första president 80-årsdag - Elbasy Nursultan Nazarbayev. Uppväxten av mitt land från bara en bit Sovjetunionen till en pålitlig partner i internationella relationer - inklusive EU och Belgien - är en berättelse om ledarskapssuccé som första presidenten bör beviljas för. Han var tvungen att bygga ett land, att etablera en armé, vår egen polis, vårt inre liv, allt från vägar till konstitutionen. Elbasy var tvungen att ändra sig från det kazakiska folket till 180 grader, från totalitär regim till demokrati, från statlig egendom till privat egendom.


Kazakstan i internationella relationer

Kazakstans första president Nursultan Nazarbayev fattade ett historiskt beslut 1991 att avstå från världens fjärde största kärnvapenarsenal, så att Kazakstan och hela Centralasien kunde bli fri från kärnvapen. På grund av hans starka önskan att göra världen till en fredlig plats för oss alla, erkänns han som en enastående statsman i Kazakstan och över hela världen.

Proaktiv diplomati blev ett av de viktigaste verktygen för att säkerställa Kazakstans suveränitet och säkerhet och konsekvent främja landets nationella intressen. Baserat på principerna för multi-vektorsamarbete och pragmatism upprättade Nursultan Nazarbayev konstruktiva relationer med våra närmaste grannar Kina, Ryssland, länder i Centralasien och resten av världen.

Ur ett europeiskt och internationellt perspektiv är den första presidentens arv lika imponerande: Nursultan Nazarbayev har åtagit sig sitt liv i att bidra till regional och internationell fred, stabilitet och dialog. Med sina europeiska motsvarigheter har han skapat grunden för landmärket EU-Kazakhstan Enhanced Partnership and Cooperation Agreement (EPCA). Han initierade många internationella integrations- och dialogprocesser, inklusive Astana Peace Talks om Syrien, FN: s generalförsamlings resolution som krävde en internationell dag mot kärntester, konferensen om interaktion och förtroendeuppbyggande åtgärder i Asien (CICA), Shanghai Cooperation Organization ( SCO), och samarbetsrådet för turkiska talande stater (Turkiska rådet).

Nursultan Nazarbayev vid FN: s säkerhetsråd, 2018

Ordförandeskapet i Kazakstan i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) 2010 och FN: s säkerhetsråd i januari 2018 (som utgör dagordningen för säkerhetsfrågor för hela världen) har visat framgång och livskraft för den väg som valts av Nursultan Nazarbayev på den internationella arenan.

OSSE: s toppmöte i Nur-Sultan, 2010

Förbindelserna mellan Kazakstan och EU

Kazakstan är en viktig och pålitlig partner för EU. Med sina europeiska motsvarigheter har första presidenten lagt grunden för landmärket EU-Kazakhstans förbättrade partnerskaps- och samarbetsavtal (EPCA) som trädde i kraft den 1 mars 2020. Avtalet markerar början på en helt ny etapp i förbindelserna mellan Kazak och Europa och ger stora möjligheter att bygga upp fullskaligt samarbete på lång sikt. Jag är övertygad om att ett effektivt genomförande av avtalet kommer att göra det möjligt för oss att diversifiera handeln, utvidga ekonomiska band, locka investeringar och ny teknik. Betydelsen av samarbete återspeglas också i handels- och investeringsförhållandet. EU är en Kazakstans främsta handelspartner och representerar 40% av utrikeshandeln. Det är också den främsta utländska investeraren i mitt land och står för 48% av den totala (brutto) utländska direktinvesteringen.

Nursultan Nazarbayev och Donald Tusk

Bilaterala förbindelser mellan Belgien och Kazakstan

När jag är ackrediterad som ambassadör i kungariket Belgien är jag glad att förhållandet mellan Kazakstan och Belgien ständigt har stärkts sedan mitt lands oberoende. Den 31 december 1991 erkände kungariket Belgien officiellt republiken Kazakstans statliga suveränitet. Grunden för de bilaterala förbindelserna inleddes av ett officiellt besök av president Nazarbayev i Belgien 1993, där han träffade kung Boudewijn I och premiärminister Jean-Luc Dehaene.

Nursultan Nazarbayev besökte Bryssel åtta gånger, senast 2018. Kulturutbyten har ägt rum mellan Belgien och Kazakstan utöver högnivåbesök. 2017 firade våra länder 25-årsjubileum för den bilaterala relationen. Det har också varit flera besök på hög nivå från den belgiska sidan till Kazakstan. Första besöket 1998 av premiärminister Jean-Luc Dehaene, samt två besök av kronprins och kung av Belgiens Philippe 2002, 2009 och 2010. Parlamentets förbindelser utvecklas positivt som ett effektivt verktyg för att stärka den politiska dialogen.

Möte med kung Philippe

Starka diplomatiska förhållanden har kontinuerligt utvecklats genom att stödja ömsesidigt fördelaktiga handelsförhållanden. De ekonomiska utbytena mellan Belgien och Kazakstan har också haft en betydande ökning sedan 1992 med prioriterade områden för samarbete inom energi, sjukvård, jordbrukssektorer, mellan hamnar och ny teknik. År 2019 ökade mängden kommersiella börser till mer än 636 miljoner euro. Från och med den 1 maj 2020 registrerades 75 företag med belgiska tillgångar i Kazakstan. Volymen av belgiska investeringar i den kazakiska ekonomin har nått 7.2 miljarder euro under perioden 2005 till 2019.

 Officiell mottagning i Egmont Palace

Arvet från den första presidenten

Första presidenten Nursultan Nazarbayev har lett mitt land från 1990 till 2019. I början av 1990-talet ledde Elbasy landet under finanskrisen som drabbade hela det post-sovjetiska området. Ytterligare utmaningar väntade framåt när den första presidenten hade att hantera den östasiatiska krisen 1997 och den ryska finanskrisen 1998 som påverkade utvecklingen av vårt land. Som svar genomförde Elbasy en serie ekonomiska reformer för att säkerställa den ekonomiska tillväxten. Under denna tid övervakade Nursultan Nazarbayev privatiseringen av oljeindustrin och förde de nödvändiga investeringarna från Europa, USA, Kina och andra länder.

På grund av historiska omständigheter blev Kazakstan etniskt mångfaldigt land. Den första presidenten garanterade att alla människor i Kazakstan var jämställda, oavsett etniska och religiösa anslutningar som vägledande princip för statspolitiken. Detta har varit en av de ledande reformerna som har lett till fortsatt politisk stabilitet och fred i inrikespolitiken. Genom ytterligare ekonomiska reformer och modernisering har den sociala välfärden ökat och en växande medelklass har uppstått. Ännu viktigare är att flytta huvudstaden från Almaty till Nur-Sultan som ett nytt administrativt och politiskt centrum i Kazakstan har lett till en fortsatt ekonomisk utveckling i hela landet.

En av de viktigaste utmaningarna som Nursultan Nazarbayev skisserade för landet var Kazakstans 2050-strategi. Målet med detta program är att marknadsföra Kazakstan till ett av de 30 mest utvecklade länderna i världen. Det har lanserat nästa fas av modernisering av Kazakstans ekonomi och det civila samhället. Detta program har lett till genomförande av fem institutionella reformer samt nationens 100 konkreta steg för att modernisera ekonomin och statliga institutioner. Första presidentens förmåga att utveckla konstruktiva internationella och diplomatiska förbindelser har varit en ledande faktor för landets utveckling och har lett till ett flöde av miljarder euro av investeringar i Kazakstan. Samtidigt har mitt land anslutit sig till de 50 bästa konkurrenskraftiga ekonomierna i världen.

En höjdpunkt i den första presidentens arv var hans beslut att inte driva en kärnkraftsstat. Detta löfte stöds genom att stänga världens största kärnkraftsprovningsplats i Semipalatinsk, samt genom att Kazakstans kärnvapenprogram helt övergavs. Elbasy var också en av ledarna som främjade integrationsprocesserna i Eurasien. Denna integration ledde till den Eurasiska ekonomiska unionen, som har vuxit till en stor sammanslutning av medlemsländer som försäkrade fria flöden av varor, tjänster, arbetskraft och kapital och gynnades Kazakstan och dess grannar.

2015 meddelade första presidenten Nursultan Nazarbayev att valet skulle bli hans sista och att "när institutionella reformer och ekonomisk diversifiering har uppnåtts. landet bör genomgå en konstitutionell reform som innebär överföring av makten från presidenten till parlamentet och regeringen."

Den nya ledningen fortsatte sin verksamhet under den första presidentens anda av ekonomisk utveckling och konstruktivt internationellt samarbete, som avträdde från sin position 2019, omedelbart ersatt av Kassym-Jomart Tokayev.

Som president Tokayev nämnde i sin senaste artikel: ”Utan tvekan är det bara en riktig politiker, klok och framåtblickande, som kan välja sin egen väg, mellan två delar av världen - Europa och Asien, två civilisationer - västra och östra, två system - totalitär och demokratisk. Med alla dessa komponenter kunde Elbasy bilda en ny typ av stat som kombinerar asiatiska traditioner och västerländska innovationer. Idag känner hela världen vårt land som ett fredsälskande transparent tillstånd som aktivt deltar i integrationsprocesserna. "

Besök i Belgien för det 12: e toppmötet i ASEM, 2018

Belgien

Kommissionen godkänner 23 miljoner euro belgiska åtgärder för att stödja produktion av koronavirusrelevanta produkter

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt två belgiska åtgärder, totalt 23 miljoner euro, för att stödja produktionen av produkter som är relevanta för koronavirusutbrottet i regionen Vallonien. Båda åtgärderna godkändes under statligt stöd Tillfälligt ramverk. Den första planen, (SA.60414), med en beräknad budget på 20 miljoner euro, kommer att vara öppen för företag som producerar koronavirusrelevanta produkter och är aktiva i alla sektorer utom jordbruket, fiske och vattenbruk samt finanssektorn. Enligt systemet kommer det offentliga stödet att ske i form av direkta bidrag som täcker upp till 50% av investeringskostnaderna.

Den andra åtgärden (SA.60198) består av ett investeringsstöd på 3.5 miljoner euro, i form av ett direkt bidrag, till universitetet i Liège, som syftar till att stödja produktionen av coronavirusrelaterade diagnostiska verktyg och nödvändiga råvaror. . Det direkta bidraget täcker 80% av investeringskostnaderna. Kommissionen fann att åtgärderna överensstämmer med villkoren i det tillfälliga ramverket.

I synnerhet i) stödet täcker endast upp till 80% av de stödberättigande investeringskostnader som krävs för att skapa produktionskapacitet för att tillverka koronavirusrelaterade produkter. (ii) endast investeringsprojekt som startade från och med den 1 februari 2020 är stödberättigande och (iii) stödberättigande investeringsprojekt måste slutföras inom sex månader efter beviljandet av investeringsstödet. Kommissionen drog slutsatsen att de två åtgärderna är nödvändiga, lämpliga och proportionerliga för att bekämpa folkhälsokrisen, i enlighet med artikel 107 c FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen.

På denna grund godkände kommissionen åtgärderna enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om det tillfälliga ramverket och andra åtgärder som vidtagits av kommissionen för att hantera den ekonomiska effekten av koronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av besluten kommer att göras tillgänglig under ärendena SA.60198 och SA.60414 i EU statligt stöd register på kommissionens konkurrenswebbplats.

Fortsätt läsa

Belgien

Royal British Legion Bryssels historia avslöjades

publicerade

on

Visste du att cirka 6,000 brittiska militärer gifte sig med belgiska kvinnor och bosatte sig här efter andra världskriget? Eller att prinsessan Margaret's skilsmässiga älskare Peter Townsend utan tvekan var fullpackad till Bryssel för att undvika en skandal? Om sådana saker är nya för dig kommer fascinerande ny forskning av den belgiskt baserade brittiska expattern Dennis Abbott att vara precis uppe på din gata, skriver Martin Banks.

I vad som var något av ett kärleksarbete, Dennis, en tidigare ledande journalist (bilden nedan, från när han tjänstgjorde som reservist vid Operation TELIC Iraq 2003, där han var knuten till 7: e pansarbrigaden och den 19: e mekaniserade brigaden) grävde sig in i den rika och varierade historien om Royal British Legion för att hjälpa till att markera RBL: s 100th årsdagen senare i år.

Resultatet är en underbar krönika om välgörenheten som under många år har gjort ett ovärderligt arbete för att betjäna män och kvinnor, veteraner och deras familjer.

Drivkraften för projektet var en begäran från Royal British Legion HQ om filialer för att fira 100-årsjubileet för RBL 2021 genom att berätta deras historia.

Själva RBL-avdelningen i RBL är 99 år 2021.

Historien tog Dennis drygt fyra månader att undersöka och skriva och, som han lätt erkänner: "Det var inte så enkelt."

Han sa: ”Nyhetsbrevet i Bryssel (känt som Wipers Times) var en rik informationskälla men går bara tillbaka till 2008.

"Det finns protokoll från kommittémöten från 1985 till 1995 men med många luckor."

En av hans bästa informationskällor fram till 1970 var den belgiska tidningen Le Soir.

"Jag kunde söka igenom de digitala arkiven på National Library of Belgium (KBR) efter berättelser om filialen."

Dennis är tidigare journalist på The Sun och Daily Mirror i Storbritannien och tidigare redaktör för european Voice i Bryssel.

Han avslöjade under sin forskning många spännande klumpar av information om händelser kopplade till RBL.

Till exempel kom den framtida Edward VIII (som blev hertig av Windsor efter hans abdikation) och fältmarschall Earl Haig (som hjälpte till med att grunda den brittiska legionen) under första världskriget 1.

Dennis säger också att fans av Kronan Netflix-serier kan upptäcka, genom RBL-historien, vad som hände med prinsessan Margarets skilsmässiga älskare, gruppkapten Peter Townsend, efter att han utan tvekan packades till Bryssel för att undvika en skandal i början av drottning Elizabeth II: s regeringstid.

Läsare kan också lära sig om de hemliga agenterna som gjorde Bryssel till sin bas efter andra världskriget - särskilt överstelöjtnant George Starr DSO MC och kapten Norman Dewhurst MC.

Dennis sa: ”1950-talet var utan tvekan den mest glamorösa perioden i filialens historia med filmpremiärer, konserter och danser.

”Men historien handlar mest om vanliga militärer från andra världskriget som bosatte sig i Bryssel efter att ha gift sig med belgiska flickor. Daily Express räknade med att det fanns 6,000 sådana äktenskap efter andra världskriget!

Han sa: ”Peter Townsend skrev en serie artiklar för Le Soir om en 18-månaders solo-världsturné som han genomförde i sin Land-Rover efter att ha gått av från RAF. Jag antar att det var hans sätt att hantera hans uppbrott med prinsessan Margaret. Hon var den första personen han besökte efter att ha återvänt till Bryssel.

”Till slut gifte han sig med en 19-årig belgisk arvtagare som liknade Margaret påfallande. Historien inkluderar videofilmer av dem som meddelar sitt engagemang. ”

Den här veckan träffade han till exempel 94-årige Claire Whitfield, en av de 6,000 belgiska tjejerna som gifte sig med brittiska militärer.

Claire, då 18, träffade sin framtida make RAF Flight Sgt Stanley Whitfield i september 1944 efter befrielsen från Bryssel. "Det var kärlek vid första anblicken", minns hon. Stanley tog ofta henne med att dansa till 21 Club och RAF Club (avbildad, huvudbild). De gifte sig i Bryssel.

Historien överlämnades denna vecka till Royal British Legions nationella huvudkontor i London som en del av deras hundraårsjubileum.

Den fullständiga RBL-historien sammanställd av Dennis är finns här.

Fortsätt läsa

Belgien

Belgiens dagliga koronavirusinfektioner fortsätter att sjunka

publicerade

on

Belgiens dagliga genomsnittliga nya koronavirusinfektioner fortsätter att sjunka, enligt de senaste siffrorna som publicerats av Sciensano folkhälsoinstitut. skriver Jason Spinks, Brussels Times.

Mellan 21 och 27 december testade i genomsnitt 1,789.9 29 nya människor positivt per dag under den senaste veckan, vilket är en minskning med XNUMX% jämfört med veckan innan.

Det totala antalet bekräftade fall i Belgien sedan pandemin började är 644,242 XNUMX. Summan speglar alla människor i Belgien som har smittats, och inkluderar bekräftade aktiva fall samt patienter som sedan har återhämtat sig eller dött till följd av viruset.

Under de senaste två veckorna bekräftades 262.8 infektioner per 100,000 6 invånare, vilket är en minskning med XNUMX% jämfört med de två veckorna innan.

Mellan den 24 och den 30 december infördes i genomsnitt 154.3 patienter på sjukhus, vilket är 15% färre än veckan innan.

Totalt är 2,338 coronaviruspatienter för närvarande på sjukhus, eller 85 färre än igår. Av alla patienter är 496 på intensivvård, vilket är 14 färre än igår. Totalt 264 patienter är i en ventilator - 10 färre än igår.

Från 21 till 27 december inträffade ett genomsnittligt antal 74 dödsfall per dag, vilket är en minskning med 20.7% jämfört med veckan innan.

Det totala antalet dödsfall i landet sedan pandemin började är för närvarande 19,441 XNUMX.

Sedan pandemin började har totalt 6,900,875 29,512.9 7.1 tester genomförts. Av dessa tester togs i genomsnitt XNUMX XNUMX per dag under den senaste veckan, med en positivitet på XNUMX%. Det betyder att en av fjorton personer som testas får ett positivt resultat.

Procentandelen minskade med 0.5%, tillsammans med en minskning av testningen med 24%.

Reproduktionsgraden är slutligen 0.92, vilket innebär att en person som är infekterad med coronavirus smittar i genomsnitt färre än en annan person.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend