Anslut dig till vårt nätverk!

Belgien

Första presidenten för #Kazakhstan Nursultan Nazarbayevs 80-årsdag och hans roll i internationella relationer

publicerade

on

Aigul Kuspan, Kazakstans ambassadör i kungariket Belgien och chef för Republiken Kazakstans uppdrag vid Europeiska unionen, tittar på livet och prestationerna för Kazakstans första president Nursultan Nazarbayev.

Aigul Kuspan, Kazakstans ambassadör

Ambassadör Kuspan

Den 6 juli 2020 markerade Republikens Kazakstans första president 80-årsdag - Elbasy Nursultan Nazarbayev. Uppväxten av mitt land från bara en bit Sovjetunionen till en pålitlig partner i internationella relationer - inklusive EU och Belgien - är en berättelse om ledarskapssuccé som första presidenten bör beviljas för. Han var tvungen att bygga ett land, att etablera en armé, vår egen polis, vårt inre liv, allt från vägar till konstitutionen. Elbasy var tvungen att ändra sig från det kazakiska folket till 180 grader, från totalitär regim till demokrati, från statlig egendom till privat egendom.


Kazakstan i internationella relationer

Kazakstans första president Nursultan Nazarbayev fattade ett historiskt beslut 1991 att avstå från världens fjärde största kärnvapenarsenal, så att Kazakstan och hela Centralasien kunde bli fri från kärnvapen. På grund av hans starka önskan att göra världen till en fredlig plats för oss alla, erkänns han som en enastående statsman i Kazakstan och över hela världen.

Proaktiv diplomati blev ett av de viktigaste verktygen för att säkerställa Kazakstans suveränitet och säkerhet och konsekvent främja landets nationella intressen. Baserat på principerna för multi-vektorsamarbete och pragmatism upprättade Nursultan Nazarbayev konstruktiva relationer med våra närmaste grannar Kina, Ryssland, länder i Centralasien och resten av världen.

Ur ett europeiskt och internationellt perspektiv är den första presidentens arv lika imponerande: Nursultan Nazarbayev har åtagit sig sitt liv i att bidra till regional och internationell fred, stabilitet och dialog. Med sina europeiska motsvarigheter har han skapat grunden för landmärket EU-Kazakhstan Enhanced Partnership and Cooperation Agreement (EPCA). Han initierade många internationella integrations- och dialogprocesser, inklusive Astana Peace Talks om Syrien, FN: s generalförsamlings resolution som krävde en internationell dag mot kärntester, konferensen om interaktion och förtroendeuppbyggande åtgärder i Asien (CICA), Shanghai Cooperation Organization ( SCO), och samarbetsrådet för turkiska talande stater (Turkiska rådet).

Nursultan Nazarbayev vid FN: s säkerhetsråd, 2018

Ordförandeskapet i Kazakstan i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) 2010 och FN: s säkerhetsråd i januari 2018 (som utgör dagordningen för säkerhetsfrågor för hela världen) har visat framgång och livskraft för den väg som valts av Nursultan Nazarbayev på den internationella arenan.

OSSE: s toppmöte i Nur-Sultan, 2010

Förbindelserna mellan Kazakstan och EU

Kazakstan är en viktig och pålitlig partner för EU. Med sina europeiska motsvarigheter har första presidenten lagt grunden för landmärket EU-Kazakhstans förbättrade partnerskaps- och samarbetsavtal (EPCA) som trädde i kraft den 1 mars 2020. Avtalet markerar början på en helt ny etapp i förbindelserna mellan Kazak och Europa och ger stora möjligheter att bygga upp fullskaligt samarbete på lång sikt. Jag är övertygad om att ett effektivt genomförande av avtalet kommer att göra det möjligt för oss att diversifiera handeln, utvidga ekonomiska band, locka investeringar och ny teknik. Betydelsen av samarbete återspeglas också i handels- och investeringsförhållandet. EU är en Kazakstans främsta handelspartner och representerar 40% av utrikeshandeln. Det är också den främsta utländska investeraren i mitt land och står för 48% av den totala (brutto) utländska direktinvesteringen.

Nursultan Nazarbayev och Donald Tusk

Bilaterala förbindelser mellan Belgien och Kazakstan

När jag är ackrediterad som ambassadör i kungariket Belgien är jag glad att förhållandet mellan Kazakstan och Belgien ständigt har stärkts sedan mitt lands oberoende. Den 31 december 1991 erkände kungariket Belgien officiellt republiken Kazakstans statliga suveränitet. Grunden för de bilaterala förbindelserna inleddes av ett officiellt besök av president Nazarbayev i Belgien 1993, där han träffade kung Boudewijn I och premiärminister Jean-Luc Dehaene.

Nursultan Nazarbayev besökte Bryssel åtta gånger, senast 2018. Kulturutbyten har ägt rum mellan Belgien och Kazakstan utöver högnivåbesök. 2017 firade våra länder 25-årsjubileum för den bilaterala relationen. Det har också varit flera besök på hög nivå från den belgiska sidan till Kazakstan. Första besöket 1998 av premiärminister Jean-Luc Dehaene, samt två besök av kronprins och kung av Belgiens Philippe 2002, 2009 och 2010. Parlamentets förbindelser utvecklas positivt som ett effektivt verktyg för att stärka den politiska dialogen.

Möte med kung Philippe

Starka diplomatiska förhållanden har kontinuerligt utvecklats genom att stödja ömsesidigt fördelaktiga handelsförhållanden. De ekonomiska utbytena mellan Belgien och Kazakstan har också haft en betydande ökning sedan 1992 med prioriterade områden för samarbete inom energi, sjukvård, jordbrukssektorer, mellan hamnar och ny teknik. År 2019 ökade mängden kommersiella börser till mer än 636 miljoner euro. Från och med den 1 maj 2020 registrerades 75 företag med belgiska tillgångar i Kazakstan. Volymen av belgiska investeringar i den kazakiska ekonomin har nått 7.2 miljarder euro under perioden 2005 till 2019.

Officiell mottagning i Egmont Palace

Arvet från den första presidenten

Första presidenten Nursultan Nazarbayev har lett mitt land från 1990 till 2019. I början av 1990-talet ledde Elbasy landet under finanskrisen som drabbade hela det post-sovjetiska området. Ytterligare utmaningar väntade framåt när den första presidenten hade att hantera den östasiatiska krisen 1997 och den ryska finanskrisen 1998 som påverkade utvecklingen av vårt land. Som svar genomförde Elbasy en serie ekonomiska reformer för att säkerställa den ekonomiska tillväxten. Under denna tid övervakade Nursultan Nazarbayev privatiseringen av oljeindustrin och förde de nödvändiga investeringarna från Europa, USA, Kina och andra länder.

På grund av historiska omständigheter blev Kazakstan etniskt mångfaldigt land. Den första presidenten garanterade att alla människor i Kazakstan var jämställda, oavsett etniska och religiösa anslutningar som vägledande princip för statspolitiken. Detta har varit en av de ledande reformerna som har lett till fortsatt politisk stabilitet och fred i inrikespolitiken. Genom ytterligare ekonomiska reformer och modernisering har den sociala välfärden ökat och en växande medelklass har uppstått. Ännu viktigare är att flytta huvudstaden från Almaty till Nur-Sultan som ett nytt administrativt och politiskt centrum i Kazakstan har lett till en fortsatt ekonomisk utveckling i hela landet.

En av de viktigaste utmaningarna som Nursultan Nazarbayev skisserade för landet var Kazakstans 2050-strategi. Målet med detta program är att marknadsföra Kazakstan till ett av de 30 mest utvecklade länderna i världen. Det har lanserat nästa fas av modernisering av Kazakstans ekonomi och det civila samhället. Detta program har lett till genomförande av fem institutionella reformer samt nationens 100 konkreta steg för att modernisera ekonomin och statliga institutioner. Första presidentens förmåga att utveckla konstruktiva internationella och diplomatiska förbindelser har varit en ledande faktor för landets utveckling och har lett till ett flöde av miljarder euro av investeringar i Kazakstan. Samtidigt har mitt land anslutit sig till de 50 bästa konkurrenskraftiga ekonomierna i världen.

En höjdpunkt i den första presidentens arv var hans beslut att inte driva en kärnkraftsstat. Detta löfte stöds genom att stänga världens största kärnkraftsprovningsplats i Semipalatinsk, samt genom att Kazakstans kärnvapenprogram helt övergavs. Elbasy var också en av ledarna som främjade integrationsprocesserna i Eurasien. Denna integration ledde till den Eurasiska ekonomiska unionen, som har vuxit till en stor sammanslutning av medlemsländer som försäkrade fria flöden av varor, tjänster, arbetskraft och kapital och gynnades Kazakstan och dess grannar.

2015 meddelade första presidenten Nursultan Nazarbayev att valet skulle bli hans sista och att "när institutionella reformer och ekonomisk diversifiering har uppnåtts. landet bör genomgå en konstitutionell reform som innebär överföring av makten från presidenten till parlamentet och regeringen."

Den nya ledningen fortsatte sin verksamhet under den första presidentens anda av ekonomisk utveckling och konstruktivt internationellt samarbete, som avträdde från sin position 2019, omedelbart ersatt av Kassym-Jomart Tokayev.

Som president Tokayev nämnde i sin senaste artikel: ”Utan tvekan är det bara en riktig politiker, klok och framåtblickande, som kan välja sin egen väg, mellan två delar av världen - Europa och Asien, två civilisationer - västra och östra, två system - totalitär och demokratisk. Med alla dessa komponenter kunde Elbasy bilda en ny typ av stat som kombinerar asiatiska traditioner och västerländska innovationer. Idag känner hela världen vårt land som ett fredsälskande transparent tillstånd som aktivt deltar i integrationsprocesserna. "

Besök i Belgien för det 12: e toppmötet i ASEM, 2018

Belgien

USA: s val 2020 - Demokrater utomlands anordnar ett globalt virtuellt möte för utländska väljare

publicerade

on

Den 19 september var omröstningsdagen, då alla amerikanska utomeuropeiska och militära väljare skickades sin frånvaro för att rösta i allmänna valet den 3 november. På lördag såg också amerikanerna upp nyheten om den liberala amerikanska högsta domstolens död, Ruth Bader Ginsburg, kärleksfullt känd som RBG. Rättvisa Ginsburg var banbrytande inom rättspraxis med fokus på att ta itu med diskriminering av kvinnor. Hennes karriär kulminerade med nästan 30 år som medlem av USA: s högsta domstol, där hon tjänstgjorde från 1993 till hennes bortgång på fredagskvällen (18 september) efter en lång och hård kamp mot cancer.
Den här veckan hyllar demokrater utomlands rättvisa Ginsburg genom att uppmuntra och hjälpa alla amerikaner utomlands att rösta. Ett globalt virtuellt rally kommer att äga rum från 16: 30-20: 00 (detaljer här) och idag (22 september) kommer de att vara värd för en belgisk röstnatt för att hjälpa amerikaner att slutföra sina frånvaror och återlämna dem snabbt (information om hemsida). Genom deras hemsida, registreringsevenemang och live väljarhjälpDemokrater utomlands har gjort sitt bästa för att se till att så många amerikaner som är berättigade är med på väljarrullarna i sin hemstat och kan få en omröstning för att rösta i november.
Förutom att välja en ny president har demokraterna en chans att vinna tillbaka den amerikanska senaten, som bland annat kommer att rösta för att bekräfta presidentens högsta domstols kandidat.
Tidigare vice president och presidentkandidat Joe Biden (bilden) sa den 20 september från National Constitution Center i Philadelphia: ”Följ ditt samvete. Rösta inte för att bekräfta någon nominerad under de omständigheter som president Trump och senator McConnell har skapat. Gå inte dit. Upprätthålla din konstitutionella plikt, ditt samvete, låt folket tala. Kyl flammorna som har slukat vårt land. Vi kan inte ignorera det omhuldade systemet med kontroller och saldon. ”
Demokrater utomlands Belgien (DAB) har varit mycket aktiva under hela året med att uppmuntra ”ALLA” amerikaner som bor i Belgien att registrera sig för att rösta. Vi ber dem nu också uppmuntra sina senatorer att avstå från att bekräfta en ny högsta domstol tills nästa president invigs. Vi hoppas att alla amerikaner fortsätter att hedra rättvisa Ginsburgs arv genom att gå med oss ​​den här veckan och låta deras röst höras.
År 2016 hävdade den republikanska senatens majoritetsledare Mitch McConnell att det inte borde vara en omröstning i den amerikanska senaten för Barack Obamas nominerade - Merrick Garland - eftersom det var ett presidentkampanjår. Republikanerna argumenterade för att folket i USA först skulle välja en president och att presidenten skulle fylla den lediga platsen. Men som vi har sett många gånger säger nu republikanska ledare det motsatta och har åtagit sig att godkänna en ny högsta domstolen oavsett det kommande valet.

Fortsätt läsa

Belgien

Belgien undersöker EU: s bästa tankesmedja för länkar till Kina

publicerade

on

En före detta brittisk diplomat och före detta Europeiska kommissionstjänsteman som driver en tankesmedja i Bryssel undersöks av belgiska säkerhetstjänster som misstänks ha överfört känslig information till Kina - anklagelser som han förnekar. Fraser Cameron, som leder EU-Asien-centret, avvisade som ”absurd” utredningen av hans påstådda kontakter med två kinesiska journalister ackrediterade i Bryssel som - enligt belgiska säkerhetsmyndigheter talar på anonymitetsnivå - också arbetar för det kinesiska statsministeriet säkerhet och den kinesiska militären, som rapporterats av Barbara Moens i POLITICO.

De belgiska tjänstemän som pratade med POLITIKER informerade också de belgiska tidningarna De Standaard och L'Avenir om ärendet. Det är oklart var utredningen kan leda, eftersom de anklagelser som han kan ställas inför inte specificerades och spionage - som citerades av de belgiska tjänstemännen - behandlas inte som ett brott enligt belgisk lag. Enligt en person nära saken har det federala åklagarmyndigheten inlett en utredning om Cameron, även om åklagarmyndigheten själv vägrade att kommentera. Ärendet inleddes på grundval av den belgiska statliga säkerhetsutredningen som bedömde Camerons påstådda verksamhet kan utgöra en risk för europeiska tjänstemän, även om de inte specificerade vilken typ av risk han skulle utgöra.

Kontaktad av POLITIKER för kommentar sa Cameron i ett e-postmeddelande att anklagelserna "är utan grund." Han betonade att han har "ett brett utbud av kinesiska kontakter som en del av mina uppgifter med EU-Asien-centret och att vissa av dem kan ha en dubbel funktion", men tillade: "Jag gick i pension för 15 år sedan från officiell anställning och har ingen tillgång till all känslig information. ”

Cameron sa att hans advokat inte var medveten om att något ärende hade inletts och tillade: "Påståendena själva är uppenbarligen skadliga men de är verkligen absurda om du bara slutar tänka på dem en stund." Cameron, som enligt sitt inlägg på EU-Asiens centrums webbplats har "bott och arbetat i Belgien i 20 år" och är "gästprofessor vid flera universitet i Asien", misstänks av belgisk underrättelsetjänst att ha fått tusentals euro för att tillhandahålla konfidentiell - men inte nödvändigtvis klassificerad - politisk och ekonomisk information till kineserna angående europeiska institutioner.

I ett separat e-postmeddelande till L'Avenir, sett av POLITIKER, Sade Cameron att EU-Asien-centret får "ett litet årligt bidrag" från det kinesiska diplomatiska uppdraget till EU, för att hjälpa till att organisera evenemang om förbindelserna mellan EU och Kina. "Detta är den enda finansieringen från kineserna," sa han.

Cameron tillade i sitt svar till L'Avenir att EU-Asiens centrums senaste aktiviteter, inklusive ett webbseminarium om veckans virtuella toppmöte mellan EU och Kina, visade "att vi är mycket kritiska till Kina!" "Nära Peking" POLITIKER fick veta namnen på de två kinesiska journalisterna som påstås vara inblandade, men kunde inte bekräfta sin status oberoende.

Belgiska säkerhetsansvariga sa att de misstänkta aktiviteterna hade pågått i ett antal år, men de skulle inte säga om detta inkluderade Camerons tid i Europeiska kommissionen, innan han gick i pension 2006. En tjänsteman i kommissionen som talade på villkor av anonymitet, sa Cameron var känd för att vara ”mycket nära Peking”. Eftersom spionage inte klassificeras som ett brott i Belgien, har åklagare länge krävt en uppdatering av landets spionagelag, som går tillbaka till 1930-talet.

Det betyder att åklagare kan behöva identifiera andra brott om de vill anklaga - vilket hände i fallet med den tidigare belgiska diplomaten Oswald Gantois. Undersökt för att ha läckt information till ryska underrättelsetjänster under hela sin karriär, dömdes han 2018 för olaglig förening i syfte att begå förfalskning. Offentliga åklagare har angett Belgiens roll som ett diplomatiskt nav, som är värd för EU-institutionerna och Natos huvudkontor, som motivering för att bredda definitionen av spionage i nationell lag för att underlätta åtal.

Den nuvarande federala justitieministern, Koen Geens från det flamländska kristdemokratiska partiet CD&V, försöker driva en uppdatering av spionagelagen genom parlamentet men har gjort små framsteg på grund av en återvändsgränd i att bilda en regering sedan slutet av 2018. har bett länge att rösta om förslaget, säger en talesman för ministern. Tidigare i år avslöjade tyska åklagare att de misstänkte en annan före detta EU-tjänsteman för att ge information till Kina. Den tyska medborgaren Gerhard Sabathil, en diplomat som blev lobbyist, förnekade anklagelserna och har hittills inte arresterats eller anklagats.

Fortsätt läsa

Belgien

# COVID-19 - Sassoli: Strasbourg förklarade röd zon

publicerade

on

Europaparlamentets president David Sassoli (avbildad) sade: "Europaparlamentets säte är Strasbourg, detta anges i fördragen som vi vill respektera. Vi har gjort allt för att återuppta det normala förloppet av våra plenarsammanträden i Strasbourg. Men pandemins återuppkomst i många medlemsstaterna och de franska myndigheternas beslut att klassificera hela departementet Nedre Rhen som en röd zon, tvingar oss att ompröva flytten till Strasbourg.

"Även om vi är mycket besvikna över detta beslut måste vi överväga att överföringen av Europaparlamentets administration skulle innebära karantän för all personal vid deras återkomst till Bryssel. Vi går igenom en svår tid och jag är tacksam för alla samarbete, tillgänglighet och expertis som visas av staden Strasbourg, hälsovårdsmyndigheterna och regeringen. Europaparlamentets önskan är att återvända till Strasbourg och vi är övertygade om att detta, mot en minskning av pandemin, kommer att möjligt. Europaparlamentets plenarsession från 14 till 17 september kommer att äga rum i Bryssel. "

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend