Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Kommissionen efterlyser idéer om nya EU-uppdrag för att ta itu med klimatförändringar, bekämpa cancer, bygga gröna städer och göra hav och mark friskare

publicerade

on

Kommissionen inledde en kalla efter idéer söka feedback och förslag från medborgarna om hur man kan anpassa sig till klimatförändringar, bekämpa cancer, bygga klimatneutrala och smarta städer och säkerställa friska hav, jord och mat. De samlade idéerna kommer att matas in i utformningen av det nya Uppdrag under Horizon Europe, en nyhet i nästa EU-ramprogram för forskning och innovation. Delvis inspirerad av Apollo 11-uppdraget att sätta en man på månen, syftar europeiska forsknings- och innovationsuppdrag att leverera lösningar på några av de största utmaningarna som vår värld står inför.

De bidrar därmed till målen för European Green Deal och Europas slående cancerplan, Liksom Hållbar utveckling Mål. Det finns fem definierade uppdragsområden. Varje uppdrag representerar en portfölj med åtgärder inom olika discipliner och sektorer inom en viss tidsram och budget.

Mariya Gabriel, kommissionär för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdom, sade: ”Som en del av det framtida programmet Horizon Europe kommer uppdrag att hjälpa till att definiera tydliga mål och hitta lösningar på några av de mest pressande utmaningarna för vår värld, vilket i sin tur ökar effektiviteten i finansiering av forskning och innovation. För detta behöver vi medborgarna att uttrycka sina åsikter, lägga fram förslag och engagera sig i deras design och genomförande. Tillsammans kommer vi att göra Europa friskare, grönare och mer motståndskraftigt. ”

Kommissionen engagerar européer i att utforma och skapa uppdrag som kommer att tillgodose deras förväntningar och behov: i juni presenterade missionsstyrelserna, en bred blandning av oberoende experter, sina första förslagen för EU-uppdrag och hela sommaren, online-evenemang ägde rum runt om i Europa för att lyssna på människors prioriteringar. Resultaten från den senaste inbjudan till idéer presenteras på nätet Europeiska forsknings- och innovationsdagar (22-24 september 2020). De valda uppdragen kommer att tillkännages i slutet av 2020 och lanseras 2021. Mer information finns här.

Klimatförändring

Vad är kolneutralitet och hur kan det uppnås år 2050?

publicerade

on

Enligt Parisavtalet har EU åtagit sig koldioxidneutralitet under andra hälften av 21-talet. Vad betyder det i praktiken? Klimatförändringar påverkar redan hela världen, med extrema väderförhållanden som torka, värmeböljor, kraftigt regn, översvämningar och jordskred blir allt vanligare, även i Europa. Andra konsekvenser av det snabbt föränderliga klimatet inkluderar stigande havsnivåer, försurning av havet och förlust av biologisk mångfald.

För att begränsa den globala uppvärmningen till 1.5 grader Celsius - en tröskel som den mellanstatliga panelen för klimatförändringar (IPCC) föreslår är säker - koldioxidneutralitet i mitten av 21-talet är viktigt. Detta mål fastställs också i Paris avtal undertecknats av 195 länder, inklusive EU.

I november 2019 presenterade Europeiska kommissionen European Green Deal, dess flaggskeppsplan som syftar till att göra Europa klimatneutralt till 2050.

Parisavtalet syftar till
  • Nå den globala toppen av växthusgasutsläppen så snart som möjligt.
  • Genomför snabba minskningar.

Vad är koldioxidneutralitet?

Kolneutralitet betyder att man har en balans mellan att avge kol och absorbera kol från atmosfären i kolsänkor. Att ta bort koloxid från atmosfären och sedan lagra den kallas kolbindning. För att uppnå nollutsläpp netto måste alla utsläpp av växthusgaser över hela världen motverkas av koldioxidutsläpp.

Kolavlopp är alla system som absorberar mer kol än det släpper ut. De viktigaste naturliga kolsänkorna är jord, skogar och hav. Enligt uppskattningar avlägsnas naturliga handfat mellan 9.5 och 11 Gt CO2 per år. Årliga globala koldioxidutsläpp uppnås 37.1 Gt i 2017.

Hittills kan inga konstgjorda kolsänkor ta bort kol från atmosfären i den skala som krävs för att bekämpa den globala uppvärmningen.

Kolet som lagras i naturliga sänkor som skogar släpps ut i atmosfären genom skogsbränder, förändringar i markanvändning eller avverkning. Det är därför det är viktigt att minska koldioxidutsläppen för att uppnå klimatneutralitet.

Kolvävning

Ett annat sätt att minska utsläppen och sträva efter koldioxidneutralitet är att kompensera för utsläpp i en sektor genom att minska dem någon annanstans. Detta kan göras genom investeringar i förnybar energi, energieffektivitet eller annan ren teknik med låga koldioxidutsläpp. EU: s system för handel med utsläppsrätter (ETS) är ett exempel på ett kolutjämnande system.

EU-mål

Europeiska unionen är engagerad i en ambitiös klimatpolitik. Enligt Green Deal syftar det till att bli en kontinent som tar bort lika många koldioxidutsläpp som den producerar till 2. Detta mål blir juridiskt bindande om Europaparlamentet och rådet antar den nya klimatlagen. EU: s interimistiska minskningsmål för 2050 skulle också uppdateras från den nuvarande 2030% minskningen till en mer ambitiös.

Parlamentets miljöutskott röstade den 11 september till förmån för klimatneutralitet till 2050 och ett mål för utsläppsminskningar på 60% fram till 2030 jämfört med 1990-nivån - mer ambitiöst än kommissionens ursprungliga förslag på 50-55%. Kommittémedlemmar uppmanar kommissionen att fastställa ett ytterligare delmål för 2040 för att säkerställa framsteg mot det slutliga målet.

Dessutom uppmanade kommittémedlemmar att alla EU-länder var för sig skulle bli klimatneutrala och insisterade på att efter 2050 skulle mer koldioxid tas bort från atmosfären än det släpps ut. Alla direkta eller indirekta subventioner till fossila bränslen bör också avvecklas senast 2.

Parlamentet som helhet kommer att rösta om klimatlagen under plenarsessionen den 5-8 oktober, varefter det kan inleda förhandlingar med rådet.

För närvarande har fem EU-länder satt upp målet om klimatneutralitet i lag: Sverige syftar till att nå netto-nollutsläpp 2045 och Danmark, Frankrike, Tyskland och Ungern 2050.

Ta reda på mer om hur EU hjälper till att minska koldioxidutsläppen

Fortsätt läsa

Miljö

European Green Deal: Ny finansieringsmekanism för att öka förnybar energi

publicerade

on

Europeiska kommissionen har publicerat reglerna för en ny EU: s finansieringsmekanism för förnybar energi, att ansöka från början av 2021. Denna mekanism kommer att göra det lättare för medlemsstaterna att samarbeta för att finansiera och distribuera förnybara energiprojekt - antingen som värd eller som bidragande land. Den energi som genereras kommer att räknas med i målen för förnybar energi i alla deltagande länder och matas in i European Green Deal ambition att nå koldioxidneutralitet 2050.

Energikommissionären Kadri Simson sa: ”För att minska Europas utsläpp av växthusgaser med minst 55% fram till 2030 måste vi öka andelen förnybar energi avsevärt. Denna mekanism ger ytterligare ett verktyg för att underlätta investeringar i rena energiprojekt. Det kommer att uppmuntra samarbete mellan medlemsstaterna och ge ett praktiskt lyft för våra gröna återhämtningsarbete under de kommande åren. Det kan hjälpa till att stimulera Europas ekonomier genom att få igång stora projekt och genom att stödja lokala små och medelstora företag och skapa arbetstillfällen. ”

Som föreskrivs i Förordning om styrning av energiunionenkommer denna mekanism att hanteras av kommissionen och samla investerare och projektutvecklare genom regelbundna offentliga anbud. Det gör det möjligt för "bidragande medlemsstater" att betala frivilliga ekonomiska bidrag till systemet, som kommer att användas för förnybara energiprojekt i intresserade medlemsstater ("värdmedlemsstater"). Mer information finns här (inklusive en länk till genomförandeförordningen), i detta faktablad och om Mekanism för finansiering av förnybar energi webbsida.

Fortsätt läsa

Miljö

European Green Deal Call: investering på 1 miljard euro för att öka den gröna och digitala övergången

publicerade

on

Europeiska kommissionen har beslutat att inleda en ansökningsomgång på 1 miljard euro för forsknings- och innovationsprojekt som svarar på klimatkrisen och hjälper till att skydda Europas unika ekosystem och biologisk mångfald. Horizon 2020-finansierad European Green Deal Call, som öppnar i morgon för registrering, kommer att stimulera Europas återhämtning från koronaviruskrisen genom att förvandla gröna utmaningar till innovationsmöjligheter.

Mariya Gabriel, kommissionär för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdom, sa: ”Den europeiska Green Deal-utlysningen på 1 miljard euro är den sista och största uppmaningen under Horisont 2020. Med innovation i centrum kommer denna investering att påskynda en rättvis och hållbar övergång till en klimatneutrala Europa 2050. Eftersom vi inte vill ha någon kvar i denna systemiska omvandling efterlyser vi specifika åtgärder för att engagera sig med medborgarna på nya sätt och förbättra samhällets relevans och påverkan. ”

Denna Green Deal Call skiljer sig åt i viktiga aspekter från tidigare Horisont 2020-samtal. Med tanke på hur brådskande utmaningarna är, syftar det till tydliga, urskiljbara resultat på kort till medellång sikt, men med ett perspektiv på långsiktig förändring. Det finns färre, men mer riktade, större och synliga åtgärder, med fokus på snabb skalbarhet, spridning och upptag.

De projekt som finansieras under denna inbjudan förväntas ge resultat med konkreta fördelar inom tio områden: åtta tematiska områden som återspeglar de viktigaste arbetsströmmarna i European Green Deal och två horisontella områden - att stärka kunskapen och stärka medborgarna - som erbjuder ett långsiktigt perspektiv för att uppnå de förändringar som anges i den europeiska gröna affären. Mer information finns i detta pressmeddelande och i detta faktablad.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend