Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Grön övergång: De globala koldioxidutsläppen fortsätter att öka men EU stöder den globala trenden

publicerade

on

Kommissionens gemensamma forskningscenter har publicerat en ny studie om Fossil CO2 utsläpp för alla världsländer, som bekräftar att EU har lyckats koppla bort ekonomisk tillväxt från klimatförändrade utsläpp. Fossil CO2 utsläppen från EU: s medlemsländer och Storbritannien minskade under 2019, medan globalt ökade koldioxidutsläppen2 utsläppen fortsatte under 2019, dock i något långsammare takt.

Sedan början av 21-talet har de globala växthusgasutsläppen ökat stadigt. EU-länderna och Förenade kungariket stötte emellertid trenden med sin CO2 utsläppen från förbränning av fossila bränslen och processer sjönk med 3.8% år 2019 jämfört med föregående år. Detta betyder EU och Storbritanniens fossila CO2 utsläppen var 25% under 1990-nivåerna - den största minskningen bland de mest utsläppande ekonomiska områdena runt om i världen. Sedan 1990 har koldioxidutsläppen också minskat2 utsläpp per capita och per intensitet av monetär produktion i hela Europa.

Dessa minskningar har uppnåtts tack vare en blandning av åtgärder för att minska koldioxidutsläppen från energiförsörjningen, industrin och byggsektorn och kommer att fortsätta med förnyade ansträngningar inom ramen för European Green Deal. Detta är resultaten av de senaste uppdateringarna av Utsläppsdatabas för global atmosfärforskning (EDGAR), ett unikt verktyg som utvecklats av GFC till stöd för utvärdering av politiska effekter och klimatförhandlingar, vilket ger ett riktmärke mot vilket nationella och globala uppskattningar kan jämföras. Mer information finns i GFC: s press frigöra.

Klimatförändring

Vad är kolneutralitet och hur kan det uppnås år 2050?

publicerade

on

Enligt Parisavtalet har EU åtagit sig koldioxidneutralitet under andra hälften av 21-talet. Vad betyder det i praktiken? Klimatförändringar påverkar redan hela världen, med extrema väderförhållanden som torka, värmeböljor, kraftigt regn, översvämningar och jordskred blir allt vanligare, även i Europa. Andra konsekvenser av det snabbt föränderliga klimatet inkluderar stigande havsnivåer, försurning av havet och förlust av biologisk mångfald.

För att begränsa den globala uppvärmningen till 1.5 grader Celsius - en tröskel som den mellanstatliga panelen för klimatförändringar (IPCC) föreslår är säker - koldioxidneutralitet i mitten av 21-talet är viktigt. Detta mål fastställs också i Paris avtal undertecknats av 195 länder, inklusive EU.

I november 2019 presenterade Europeiska kommissionen European Green Deal, dess flaggskeppsplan som syftar till att göra Europa klimatneutralt till 2050.

Parisavtalet syftar till
  • Nå den globala toppen av växthusgasutsläppen så snart som möjligt.
  • Genomför snabba minskningar.

Vad är koldioxidneutralitet?

Kolneutralitet betyder att man har en balans mellan att avge kol och absorbera kol från atmosfären i kolsänkor. Att ta bort koloxid från atmosfären och sedan lagra den kallas kolbindning. För att uppnå nollutsläpp netto måste alla utsläpp av växthusgaser över hela världen motverkas av koldioxidutsläpp.

Kolavlopp är alla system som absorberar mer kol än det släpper ut. De viktigaste naturliga kolsänkorna är jord, skogar och hav. Enligt uppskattningar avlägsnas naturliga handfat mellan 9.5 och 11 Gt CO2 per år. Årliga globala koldioxidutsläpp uppnås 37.1 Gt i 2017.

Hittills kan inga konstgjorda kolsänkor ta bort kol från atmosfären i den skala som krävs för att bekämpa den globala uppvärmningen.

Kolet som lagras i naturliga sänkor som skogar släpps ut i atmosfären genom skogsbränder, förändringar i markanvändning eller avverkning. Det är därför det är viktigt att minska koldioxidutsläppen för att uppnå klimatneutralitet.

Kolvävning

Ett annat sätt att minska utsläppen och sträva efter koldioxidneutralitet är att kompensera för utsläpp i en sektor genom att minska dem någon annanstans. Detta kan göras genom investeringar i förnybar energi, energieffektivitet eller annan ren teknik med låga koldioxidutsläpp. EU: s system för handel med utsläppsrätter (ETS) är ett exempel på ett kolutjämnande system.

EU-mål

Europeiska unionen är engagerad i en ambitiös klimatpolitik. Enligt Green Deal syftar det till att bli en kontinent som tar bort lika många koldioxidutsläpp som den producerar till 2. Detta mål blir juridiskt bindande om Europaparlamentet och rådet antar den nya klimatlagen. EU: s interimistiska minskningsmål för 2050 skulle också uppdateras från den nuvarande 2030% minskningen till en mer ambitiös.

Parlamentets miljöutskott röstade den 11 september till förmån för klimatneutralitet till 2050 och ett mål för utsläppsminskningar på 60% fram till 2030 jämfört med 1990-nivån - mer ambitiöst än kommissionens ursprungliga förslag på 50-55%. Kommittémedlemmar uppmanar kommissionen att fastställa ett ytterligare delmål för 2040 för att säkerställa framsteg mot det slutliga målet.

Dessutom uppmanade kommittémedlemmar att alla EU-länder var för sig skulle bli klimatneutrala och insisterade på att efter 2050 skulle mer koldioxid tas bort från atmosfären än det släpps ut. Alla direkta eller indirekta subventioner till fossila bränslen bör också avvecklas senast 2.

Parlamentet som helhet kommer att rösta om klimatlagen under plenarsessionen den 5-8 oktober, varefter det kan inleda förhandlingar med rådet.

För närvarande har fem EU-länder satt upp målet om klimatneutralitet i lag: Sverige syftar till att nå netto-nollutsläpp 2045 och Danmark, Frankrike, Tyskland och Ungern 2050.

Ta reda på mer om hur EU hjälper till att minska koldioxidutsläppen

Fortsätt läsa

Klimatförändring

Europeiska miljöbyråns rapport: Att hantera föroreningar och klimatförändringar i Europa kommer att förbättra hälsa och välbefinnande

publicerade

on

Enligt en major bedömning av hälsa och miljö släpptes idag av Europeiska miljöbyrån (EEA), bidrar miljöer av dålig kvalitet till var åttonde dödsfall för européer. Luft- och ljudföroreningar, effekterna av klimatförändringar som värmeböljor och exponering för farliga kemikalier orsakar ohälsa i Europa. Dessutom ger COVID-19-pandemin ett skarpt exempel på de komplexa kopplingarna mellan miljön, våra sociala system och vår hälsa, med faktorer som orsakar sjukdomen tillskriven miljöföroreningar till följd av mänsklig aktivitet.

Miljö-, havs- och fiskerikommissionären Virginijus Sinkevičius sa: ”Det finns en tydlig koppling mellan miljöns tillstånd och vår befolknings hälsa. Alla måste förstå att genom att ta hand om vår planet räddar vi inte bara ekosystem utan också liv, särskilt de som är mest utsatta. Europeiska unionen ägnar sig åt detta tillvägagångssätt och med den nya strategin för biologisk mångfald, handlingsplanen för cirkulär ekonomi och andra kommande initiativ är vi på väg att bygga ett mer motståndskraftigt och hälsosammare Europa för europeiska medborgare och vidare. ”

Kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet Stella Kyriakides sa: ”COVID-19 har varit ännu ett väckarklocka som gjort oss mycket medvetna om förhållandet mellan våra ekosystem och vår hälsa och behovet av att möta fakta - hur vi lever, konsumerar och råvaror är skadliga för klimatet och påverkar vår hälsa negativt. Från vår Farm to Fork-strategi för hållbar och hälsosam mat till Europas framtida slående cancerplan har vi gjort ett starkt åtagande att skydda våra medborgares hälsa och vår planet. ”

Rapporten betonar att det behövs ett integrerat tillvägagångssätt för miljö- och hälsopolitiken för att hantera miljörisker, skydda de mest utsatta och fullt ut inse de fördelar som naturen erbjuder till stöd för hälsa och välbefinnande. Mer information finns i pressmeddelande.

Fortsätt läsa

Klimatförändring

# Klimat förändrar större ekonomisk risk än #Coronavirus ECB: s Schnabel säger

publicerade

on

By

Coronaviruspandemin visar på det tydligaste sättet varför centralbanker måste ta en större roll för att bekämpa klimatförändringen även om frågan till en början verkar vara orelaterad till penningpolitiken, sade styrelseledamoten i Europeiska centralbanken, Isabel Schnabel, skriver Balazs Koranyi och Frank Siebelt.

Ursprungligen bara en hälsokris har pandemin utlöst ekonomiska chockvågor runt om i världen, som påverkar varje nation och tvingat centralbanker att ge enastående stöd för att stödja ekonomisk aktivitet. Eftersom klimatförändringarna utgör en ännu större risk måste ECB hålla denna fråga högt på sin agenda när den granskar sin politiska ram, sa Schnabel till Reuters i en intervju.

"Klimatförändringar är förmodligen den största utmaningen vi står inför, mycket större än pandemin", sa Schnabel. "Trots att denna hälsochock inte var helt relaterad till penningpolitiken har den ändå enorma konsekvenser för penningpolitiken", sa hon.

"Detsamma gäller klimatförändringar och det är därför centralbanker inte kan ignorera det." Genom sin tillsynsgrupp kan ECB kräva att bankerna tillhandahåller en klimatriskbedömning, vilket kan påverka deras tillgång till centralbanksfinansiering om denna bedömning har en direkt inverkan på säkerhetsvärderingar, sade Schnabel.

Centralbanken borde också driva Europeiska unionen att lägga till ett grönt element i sitt långa försenade projekt för att inrätta en kapitalmarknadsunion, eftersom ett fokus på grön finansiering kan ge blocket en konkurrensfördel, hävdade hon. Schnabel, som tidigare har uttryckt skepsis mot att förskjuta ECB: s obligationslån mot gröna obligationer, tillade att hennes syn på ämnet fortfarande "utvecklas".

”Det finns uppfattningen att vi bör hålla oss mycket nära marknadsneutraliteten”, sa hon. ”Och det finns den alternativa uppfattningen att marknaderna inte prissätter klimatrisker ordentligt, så det finns en snedvridning av marknaden och därför kanske marknadsneutraliteten inte är rätt riktmärke.”

Redan en av de största köparna av gröna tillgångar, innehar ECB cirka 20% av de gröna obligationer som är berättigade till sina inköp, vilket ger lite utrymme för fler köp enligt dess nuvarande regler.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend