Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

European Green Deal: Ny finansieringsmekanism för att öka förnybar energi

publicerade

on

Europeiska kommissionen har publicerat reglerna för en ny EU: s finansieringsmekanism för förnybar energi, att ansöka från början av 2021. Denna mekanism kommer att göra det lättare för medlemsstaterna att samarbeta för att finansiera och distribuera förnybara energiprojekt - antingen som värd eller som bidragande land. Den energi som genereras kommer att räknas med i målen för förnybar energi i alla deltagande länder och matas in i European Green Deal ambition att nå koldioxidneutralitet 2050.

Energikommissionären Kadri Simson sa: ”För att minska Europas utsläpp av växthusgaser med minst 55% fram till 2030 måste vi öka andelen förnybar energi avsevärt. Denna mekanism ger ytterligare ett verktyg för att underlätta investeringar i rena energiprojekt. Det kommer att uppmuntra samarbete mellan medlemsstaterna och ge ett praktiskt lyft för våra gröna återhämtningsarbete under de kommande åren. Det kan hjälpa till att stimulera Europas ekonomier genom att få igång stora projekt och genom att stödja lokala små och medelstora företag och skapa arbetstillfällen. ”

Som föreskrivs i Förordning om styrning av energiunionenkommer denna mekanism att hanteras av kommissionen och samla investerare och projektutvecklare genom regelbundna offentliga anbud. Det gör det möjligt för "bidragande medlemsstater" att betala frivilliga ekonomiska bidrag till systemet, som kommer att användas för förnybara energiprojekt i intresserade medlemsstater ("värdmedlemsstater"). Mer information finns här (inklusive en länk till genomförandeförordningen), i detta faktablad och om Mekanism för finansiering av förnybar energi webbsida.

Miljö

Renovationsvåg: Fördubbling av renoveringsgraden för att minska utsläppen, öka återhämtningen och minska energifattigdom

publicerade

on

Europeiska kommissionen har offentliggjort sin Renoveringsvågstrategi för att förbättra byggnaders energiprestanda. Kommissionen har som mål att åtminstone fördubbla renoveringsnivån under de närmaste tio åren och se till att renoveringar leder till högre energi och resurseffektivitet. Detta kommer att förbättra livskvaliteten för människor som bor i och använder byggnaderna, minska Europas växthusgasutsläpp, främja digitalisering och förbättra återanvändning och återvinning av material. År 2030 kunde 35 miljoner byggnader renoveras och upp till 160,000 XNUMX ytterligare gröna jobb skapades inom byggsektorn.

Byggnader svarar för cirka 40% av EU: s energiförbrukning och 36% av växthusgasutsläppen. Men endast 1% av byggnaderna genomgår energieffektiv renovering varje år, så effektiva åtgärder är avgörande för att göra Europa klimatneutralt år 2050. Med nästan 34 miljoner européer som inte har råd att hålla sina hem uppvärmda är också offentlig politik för att främja energieffektiv renovering svar på energifattigdom, stödja människors hälsa och välbefinnande och bidra till att minska deras energiräkningar. Kommissionen har också idag publicerat en rekommendation till medlemsstaterna om att bekämpa energifattigdom.

Europeiska vice verkställande vice ordföranden Frans Timmermans sade: ”Vi vill att alla i Europa ska ha ett hem de kan tända, värma eller svalna utan att bryta banken eller bryta planeten. Renovationsvågen kommer att förbättra platserna där vi arbetar, bor och studerar, samtidigt som vi minskar vår påverkan på miljön och ger jobb till tusentals européer. Vi behöver bättre byggnader om vi vill bygga tillbaka bättre. ”

Energikommissionär Kadri Simson sa: ”Den gröna återhämtningen börjar hemma. Med Renovation Wave kommer vi att ta itu med de många hinder som idag gör renovering komplex, dyr och tidskrävande och håller tillbaka välbehövliga åtgärder. Vi kommer att föreslå bättre sätt att mäta renoveringsfördelar, lägsta standarder för energiprestanda, mer EU-finansiering och tekniskt stöd uppmuntra gröna inteckningar och stödja fler förnybara energikällor vid uppvärmning och kylning. Detta kommer att vara en spelväxlare för husägare, hyresgäster och offentliga myndigheter. ”

Strategin kommer att prioritera åtgärder inom tre områden: avkolning av värme och kyla; ta itu med energifattigdom och byggnader med sämst resultat och renovering av offentliga byggnader som skolor, sjukhus och administrativa byggnader. Kommissionen föreslår att bryta ner befintliga hinder i hela renoveringskedjan - från projektets uppfattning till dess finansiering och slutförande - med en uppsättning politiska åtgärder, finansieringsverktyg och instrument för tekniskt bistånd.

Strategin kommer att innehålla följande huvudåtgärder:

 • Starkare regler, standarder och information om byggnaders energiprestanda för att skapa bättre incitament för renoveringar av den offentliga och privata sektorn, inklusive ett stegvis införande av obligatoriska miniminormer för energiprestanda för befintliga byggnader, uppdaterade regler för energiprestandacertifikat och en eventuell utbyggnad av byggnader renoveringskrav för den offentliga sektorn;
 • säkerställa tillgänglig och välinriktad finansiering, bland annat genom flaggskeppen 'Renovera' och 'Power Up' i återhämtnings- och motståndskraften under NextGenerationEU, förenklade regler för att kombinera olika finansieringsströmmar och flera incitament för privat finansiering.
 • öka kapaciteten för att förbereda och genomföra renoveringsprojekt, från tekniskt stöd till nationella och lokala myndigheter till utbildning och kompetensutveckling för arbetstagare i nya gröna jobb,
 • expandera marknaden för hållbara byggprodukter och tjänster, inklusive integrering av nya material och naturbaserade lösningar, och reviderad lagstiftning om marknadsföring av byggprodukter och materialåteranvändnings- och återvinningsmål;
 • skapa ett nytt europeiskt Bauhaus, ett tvärvetenskapligt projekt som styrs av en rådgivande styrelse med externa experter inklusive forskare, arkitekter, formgivare, konstnärer, planerare och civilsamhället. Från och med nu fram till sommaren 2021 kommer kommissionen att genomföra en bred deltagande samskapande process och kommer sedan att inrätta ett nätverk med fem grundande Bauhaus 2022 i olika EU-länder, och
 • utveckla grannskapsbaserade tillvägagångssätt för lokalsamhällen för att integrera förnybara och digitala lösningar och skapa nollenergidistrikt där konsumenter blir kunder som säljer energi till nätet Strategin inkluderar också ett prisvärt bostadsinitiativ för 100 distrikt.

Översynen av direktivet om förnybar energi i juni 2021 kommer att överväga att stärka målet för förnybar uppvärmning och kyla och införa en lägsta nivå för förnybar energi i byggnader. Kommissionen kommer också att undersöka hur EU: s budgetresurser vid sidan av EU: s inkomster för handel med utsläppsrätter (EU ETS) skulle kunna användas för att finansiera nationella energieffektivitets- och sparprogram som riktar sig till befolkningen med lägre inkomst. Ecodesign Framework kommer att utvecklas vidare för att tillhandahålla effektiva produkter för användning i byggnader och främja deras användning.

Renovationsvågen handlar inte bara om att göra de befintliga byggnaderna mer energieffektiva och klimatneutrala. Det kan utlösa en storskalig omvandling av våra städer och byggd miljö. Det kan vara en möjlighet att starta en framåtblickande process för att matcha hållbarhet med stil. Som meddelats av president von der Leyen kommer kommissionen att lansera det nya europeiska Bauhaus för att vårda en ny europeisk estetik som kombinerar prestanda med uppfinningsrikedom. Vi vill göra livliga miljöer tillgängliga för alla, och åter gifta oss med de överkomliga med det konstnärliga, i en nyligen hållbar framtid.

Bakgrund

COVID-19-krisen har riktat fokus på våra byggnader, deras betydelse i vårt dagliga liv och deras bräcklighet. Under hela pandemin har hemmet varit fokuspunkten i det dagliga livet för miljontals européer: ett kontor för distansarbete, ett förskolehem eller klassrum för barn och elever, för många ett nav för online shopping eller underhållning.

Att investera i byggnader kan sprida en välbehövlig stimulans i byggsektorn och makroekonomin. Renoveringsarbeten är arbetskrävande, skapar arbetstillfällen och investeringar förankrade i ofta lokala försörjningskedjor, genererar efterfrågan på mycket energieffektiv utrustning, ökar klimatresistensen och ger fastigheter långsiktigt värde.

För att uppnå det mål om minskning av utsläppen på minst 55% för 2030 som kommissionen föreslog i september 2020 måste EU minska byggnadernas växthusgasutsläpp med 60%, deras energiförbrukning med 14% och energiförbrukningen för uppvärmning och kylning med 18%.

Europeiska politiken och finansieringen har redan haft en positiv inverkan på energieffektiviteten i nya byggnader, som nu förbrukar bara hälften av energin från de som byggdes för över 20 år sedan. Men 85% av byggnaderna i EU byggdes för över 20 år sedan och 85-95% förväntas fortfarande stå 2050. Renoveringsvågen behövs för att uppfylla dem till liknande standarder.

Mer

Renoveringsvågstrategi

Bilaga och Arbetsdokument om renoveringsvågstrategin

Memo (Q&A) on the Renovation Wave Strategy

Faktablad om strategin för renoveringsvåg

Faktablad om det nya europeiska Bauhaus

Rekommendation om energifattigdom

Bilaga och Arbetsdokument om energifattigdomsrekommendationen

Renovation Wave webbsida

Hemsida för energifattigdom

Fortsätt läsa

CO2 utsläpp

Stadsledare talar för mål för utsläppsminskningar upp till 65% fram till 2030 med EU-stöd

publicerade

on

Borgmästare i 58 större europeiska städer säger att ”det är dags för en översyn av EU: s energi- och klimatmål 2030 till minst 55% fram till 2030 jämfört med 1990-nivåerna, rättsligt bindande på medlemsnivå.” De kräver också att EU-finansiering ska kanaliseras till en grön och rättvis återhämtning i städer, särskilt för att "frigöra den fulla potentialen" hos ledande städer som har gjort ännu högre reduktionsmål på 65%. Utlysningen följer Europaparlamentets omröstning för högre mål och före Europeiska rådets möte den 15 oktober i Bryssel.

I ett öppet brev till Tysklands kansler, Angela Merkel, i sin roll som ordförande för EU: s råd och Europeiska rådets ordförande, Charles Michel, säger borgmästarna att deras förslag skulle vara "en naturlig milstolpe på vägen mot en klimatneutrala kontinenten 2050 ”.

Städer är en kritisk del av den europeiska gröna affären, men kan inte agera ensamma. ”... därför ber vi er att använda EU: s finansierings- och återvinningspolitik för att stödja ledande städer som strävar efter att göra sin del av detta mål med ett ännu högre minskningsmål på 65%. Vi kommer inte att kunna frigöra potentialen i Europas städer utan en ambitiös EU-politisk ram på plats, ”står det i brevet.

Borgmästarna, som representerar miljontals européer, kräver också:

 • Betydande investeringar i kollektivtrafik, grön infrastruktur och byggnadsrenoveringar för att möjliggöra övergången i städer. EU: s återhämtningsplan måste utformas för att leverera de högsta politiska ambitionerna för utsläppsminskningar.
 • EU: s finansiering och finansiering ska kanaliseras dit det är mest nödvändigt - Europas städer - för att stärka omvandlingskraften i stadsområdena för en grön och rättvis återhämtning, och
 • återvinningsfinansiering för fossila bränsleintensiva sektorer som är villkorade för att åtaganden om koldioxidutsläpp rensas.

Genom att anta dessa åtgärder avslutar brevet: "Du kommer att skicka en tydlig signal om att Europa betyder affärer för grön återhämtning och stöder stark klimatåtgärd före COP26."

Anna König Jerlmyr, borgmästare i Stockholm och ordförande för Eurocities, sade: ”Städer ligger i framkant av klimatambitionen i Europa och kommer att vara motorerna för European Green Deal. EU måste stödja dem med en lämplig COVID19-återhämtningsplan som riktar massiva investeringar till den gröna och rättvisa övergången i städer. ”

Brevet samordnades genom Eurocities-nätverket.

 1. Borgmästarnas öppna brev kan ses här.
 2. De städer som har undertecknat är: Amsterdam, Aten, Banja Luka, Barcelona, ​​Bergen, Bordeaux, Burgas, Braga, Brighton & Hove, Bristol, Budapest, Chemnitz, Köln, Köpenhamn, Coventry, Dortmund, Dublin, Eindhoven, Florens, Frankfurt, Gdansk, Gent, Glasgow, Grenoble-Alpes Metropole, Hannover, Heidelberg, Helsinki, Kiel, Lahti, Linkoping, Lissabon, Ljubljana, London, Lyon, Lyon Metropole, Madrid, Malmö, Mannheim, Milano, München, Munster, Nantes, Oslo, Uleåborg, Paris, Porto, Riga, Rom, Sevilla, Stockholm, Strasbourg, Stuttgart, Tallinn, Tammerfors, Turin, Åbo, Vilnius, Wroclaw
 3. Eurocities vill göra städer till platser där alla kan njuta av en god livskvalitet, kan röra sig säkert, få tillgång till kvalitet och inkluderande offentliga tjänster och dra nytta av en hälsosam miljö. Vi gör detta genom att nätverka nästan 200 större europeiska städer, som tillsammans representerar cirka 130 miljoner människor i 39 länder, och samla bevis på hur politiken påverkar människor att inspirera andra städer och EU: s beslutsfattare.

Anslut med oss ​​på vår hemsida eller genom att följa vår Twitter, Instagram, Facebook och Link konton

Fortsätt läsa

Djurskydd

Dags att lyssna på medborgarna och lita på teknik när det gäller slakt

publicerade

on

Konversationen om slakt utan bedövning studsar runt i Europa av olika skäl: djurens välbefinnande, religion, ekonomi. Övningen innebär att döda djur medan de fortfarande är fullt medvetna och det används i vissa religiösa traditioner, såsom de judiska och muslimska, för att producera kosher respektive halalkött, skriver Reineke Hameleers.

Det polska parlamentet och senaten röstar om Fem för djurräkning, som bland annat innehåller en begränsning av möjligheten till rituell slakt. Judiska samhällen och politiker över hela Europa är det anropande på polska myndigheter att avskaffa förbudet mot export av kosherkött (Polen är en av de största europeiska exportörerna av kosherkött).

Begäran tar dock inte hänsyn till vad EU-medborgare, inklusive polska, just har uttryckt i opinionsundersökning Eurogrupp för djur släpptes nyligen. Majoriteten stöder tydligt högre djurskyddsnormer och förklarar att: det bör vara obligatoriskt att göra djur medvetslösa innan de slaktas (89%); länder bör kunna anta ytterligare åtgärder som säkerställer högre djurskyddsnormer (92%). EU bör kräva att alla djur bedövas innan de slaktas, även av religiösa skäl (87%). EU bör prioritera finansiering av alternativa metoder för slakt av djur på humana sätt som också accepteras av religiösa grupper (80%).

Även om resultaten otvetydigt visar civilsamhällets ställning mot slakt utan bedövning, bör detta inte tolkas som ett hot mot religionsfrihet, eftersom vissa försöker föreställa sig det. Det representerar nivån av uppmärksamhet och omsorg som européerna har gentemot djur, vilket också ligger i EU EU-fördraget definiera djur som kännande varelser.

EU-lagen säger att alla djur måste göras medvetslösa innan de dödas, med undantag i samband med vissa religiösa metoder. Flera länder som Slovenien, Finland, Danmark, Sverige och två regioner i Belgien (Flandern och Vallonien) antog strängare regler utan undantag från den obligatoriska bedövningen av djur före slakt.

I Flandern, liksom i Vallonien, antog parlamentet lagen nästan enhälligt (0 röster emot, endast några nedlagda röster). Lagen var resultatet av en lång process av demokratiskt beslutsfattande som inkluderade utfrågningar med de religiösa samfunden och fick stöd över partiet. Det är viktigt att förstå att förbudet avser slakt utan bedövning och att det inte är ett förbud mot religiös slakt.

Dessa regler syftar till att säkerställa högre välfärd för djur som slaktas i samband med religiösa ritualer. Faktum är att Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet drog slutsatsen att Det är mycket troligt att allvarliga välfärdsproblem uppträder efter halssnittet, eftersom djuret - fortfarande medvetet - kan känna ångest, smärta och nöd. Också, den Domstolen i EU (EU-domstolen) erkände att ”särskilda slaktmetoder som föreskrivs av religiösa ritualer som utförs utan förbedövning inte är lika stora, när det gäller att tjäna en hög nivå av djurskydd vid tidpunkten för avlivningen”.

Numera ger reversibel bedövning skydd för djur som slaktas i samband med religiösa ritualer utan att störa ritualerna per se. Det orsakar medvetslöshet genom elektronarkos, så djuren lever fortfarande när halsen skärs.

Antagandet av fantastiska metoder ökar bland religiösa samfund i Malaysia, Indien, Mellanöstern, Turkiet, Tyskland, Nya Zeeland och Storbritannien.

Med tanke på vad medborgarna uttryckte i opinionsundersökningen och de möjligheter som tekniken erbjuder, bör europeiska medlemsstater kunna anta ytterligare åtgärder som säkerställer högre djurskyddsstandarder, som den belgiska regionen Flandern som införde en sådan åtgärd 2017 och nu hotas att få det vänt av EU-domstolen.

Det är dags för våra ledare att basera sina beslut på sund vetenskap, entydig rättspraxis, accepterade alternativ till slakt utan bedövning och starka demokratiska, moraliska värden. Det är dags att bana väg för verkliga framsteg i EU istället för att vrida klockan bakåt.

De åsikter som uttrycks i ovanstående artikel är författarens enbart och återspeglar inga åsikter från EU-reporter.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend