Dussintals parlamentariker från hela Europa, inklusive senatorer, parlamentsledamöter, parlamentsledamöter och Storbritanniens House of Lords, och judiska samhällsledare från olika europeiska länder har gått samman i ett brev som uppmanar de polska myndigheterna att skrota en del av ett djurskyddsförslag som syftar till en förbud mot export av kosher kött från Polen, skriver .

En omröstning om detta lagförslag förväntas i den polska senaten i morgon (13 oktober).

Ett förfarande för att förbjuda exporten av kosherkött från Polen skulle drabba allvarliga judiska samhällen över hela kontinenten som, antingen efter storlek eller begränsade resurser, är starkt beroende av Polen som leverantör av kosherkött. Detta land är en av de största europeiska exportörerna av kosher kött.

Parlamentarikerna och undertecknarna av judiska ledare betonade också att lagförslaget skapar ett farligt prejudikat eftersom det sätter djurens välfärdsrättigheter klart framför den grundläggande europeiska rätten till religionsfrihet.

I sin artikel 10 säger EU: s stadga om grundläggande rättigheter: ”Alla har rätt till tanke-, samvets- och religionsfrihet. Denna rättighet innefattar frihet att ändra religion, tro och frihet, antingen ensam eller i gemenskap med andra, och offentligt eller privat, för att manifestera religion eller tro, i tillbedjan, undervisning, praktik och iakttagelse ”.

Undertecknarna tog också upp det faktum att det inte finns några avgörande vetenskapliga bevis som stöder påståenden om att shechita, den koshera slaktmetoden, är mer grym än majoriteten av slakt som sker dag ut, dag ut i Europa.

I sitt brev skrev undertecknarna till den polska regeringen: ”Genom att förbjuda export av produkter som representerar en central princip i judisk tro och praxis för många, skickar du ett starkt budskap om att lagar som effektivt hindrar judiskt liv i Europa är acceptabla. ''

"Det är av dessa skäl - och på uppdrag av de många tusentals judar som vi som gemenskapsledare och parlamentariker representerar - vi uppmanar den polska regeringen, dess parlament och dess senatorer att stoppa denna aspekt av lagförslaget."

Rabbin Menachem Margolin, ordförande för Europeiska judiska föreningen som initierade brevet, sade i ett uttalande: ”Det som verkar vara en nationell polsk politisk fråga är inget av det slaget. Förslagen i detta lagförslag är potentiellt förödande och djupgående för judar överallt i Europa, och även för de många som värdesätter friheten att utöva religionsfrihet. ''

”Om lagförslaget antas kommer det att ses som en förklaring om att den är öppen säsong för alla som invänder mot aspekter av judisk lag, tro och praxis. Det måste stoppas '', sa han.