Anslut dig till vårt nätverk!

Djurskydd

Europeiska unionen ansluter sig till världsledarna för att åta sig att vända naturförlusten fram till 2030 vid FN: s toppmöte om biologisk mångfald

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 30 september representerade president Ursula von der Leyen EU vid FN: s toppmöte för biologisk mångfald i New York, som sammanför världsledare för att intensifiera globala åtgärder för naturen och bekräfta deras beslutsamhet i att enas om en ny ambitiös global ram för biologisk mångfald vid parternas 15: e konferens. (COP 15) till konventionen om biologisk mångfald, planerad till 2021.

Före toppmötet godkände president von der Leyen tillsammans med mer än 70 stats- eller regeringschefer Ledarnas löfte om naturen, förbinder sig till tio avgörande åtgärder för att ta itu med naturens nödsituation. Presidenten lovade att sätta naturen och klimatet i centrum för EU: s återhämtningsplan och åtog sig att ta itu med den ömsesidigt beroende klimat- och biologiska mångfaldskrisen, avskogning, ekosystemnedbrytning och föroreningar och gå till hållbar produktion och konsumtion.

President von der Leyen sa: ”Naturen hjälper oss i kampen mot klimatförändringar. Men det är också vår allierade i att säkra välstånd, bekämpa fattigdom, hunger och ojämlikhet, och är viktigt för att förhindra framtida zoonotiska pandemier. Vi måste agera nu och föra naturen tillbaka i våra liv. Detta är ögonblicket för världsledare att gå i händer och EU är redo att gå före. European Green Deal är vår vision och färdplan. Vi uppmanar alla att gå med i detta kollektiva försök att skapa en gemensam rörelse av förändring, att göra återhämtningen grön och att skydda och återställa vår planet - det enda hemmet vi har. ”

Annons

Du har nu möjlighet  EU: s strategi för biologisk mångfald som antogs av Europeiska kommissionen i maj 2020 beskriver en ambitiös agenda för EU internt men också globalt. Det bekräftar EU: s beslutsamhet att gå före med gott exempel när det gäller att ta itu med den globala biologiska mångfaldskrisen och utveckla en ambitiös ny FN-ram för global biologisk mångfald vid FN: s konferens om biologisk mångfald 2021.

Detta inkluderar övergripande långsiktiga mål för biologisk mångfald så att världens ekosystem år 2050 återställs, är motståndskraftiga och tillräckligt skyddade. ambitiösa globala 2030-mål i linje med EU: s föreslagna åtaganden. och förbättrade implementeringsmedel inom områden som ekonomi, kapacitet, forskning, know-how och teknik.

Inför COP 15 inledde Europeiska kommissionen också den globala koalitionen United för # Biodiversitet, och uppmanar alla nationalparker, akvarier, botaniska trädgårdar, djurparker, forskningscentra, vetenskap och naturhistoriska museer, att gå samman och lyfta sin röst om naturkrisen.

Djurskydd

Användningen av antibiotika hos djur minskar

publicerade

on

Användningen av antibiotika har minskat och är nu lägre hos livsmedelsproducerande djur än hos människor, säger PDF icon senaste rapporten publicerad av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA), Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC).

Med en One Health-strategi presenteras rapporten från de tre EU-byråerna data om antibiotikakonsumtion och utveckling av antibiotikaresistens (AMR) i Europa 2016-2018.

Den betydande minskningen av antibiotikaanvändningen hos livsmedelsproducerande djur tyder på att de åtgärder som vidtas på landsnivå för att minska användningen visar sig vara effektiva. Användning av en klass av antibiotika som kallas polymyxiner, som inkluderar kolistin, halverades nästan mellan 2016 och 2018 hos livsmedelsproducerande djur. Detta är en positiv utveckling, eftersom polymyxiner också används på sjukhus för att behandla patienter som är infekterade med multiresistenta bakterier.

Annons

Bilden i EU är skiftande - situationen varierar kraftigt efter land och antibiotikaklass. Till exempel används aminopenicilliner, 3: e och 4: e generationens cefalosporiner och kinoloner (fluorokinoloner och andra kinoloner) mer hos människor än hos livsmedelsproducerande djur, medan polymyxiner (kolistin) och tetracykliner används mer i djur som producerar livsmedel än hos människor. .

Länken mellan användning av antibiotika och bakterieresistens

Rapporten visar att användningen av karbapenemer, 3: e och 4: e generationens cefalosporiner och kinoloner hos människor är associerade med resistens mot dessa antibiotika i Escherichia coli infektioner hos människor. Liknande föreningar hittades för livsmedelsproducerande djur.

Rapporten identifierar också kopplingar mellan antimikrobiell konsumtion hos djur och AMR i bakterier från livsmedelsproducerande djur, vilket i sin tur är associerat med AMR i bakterier från människor. Ett exempel på detta är campylobacter spp. bakterier, som finns i livsmedelsproducerande djur och orsakar livsmedelsburna infektioner hos människor. Experter fann ett samband mellan resistens hos dessa bakterier hos djur och resistens hos samma bakterier hos människor.

Bekämpa AMR genom samarbete

AMR är ett betydande globalt folkhälsoproblem som representerar en allvarlig ekonomisk börda. One Health-tillvägagångssättet som genomförs genom samarbete mellan EFSA, EMA och ECDC och resultaten som presenteras i denna rapport kräver fortsatta ansträngningar för att ta itu med AMR på nationell, EU och global nivå inom hälso- och sjukvårdssektorerna.

Mer

Fortsätt läsa

Djurskydd

'End the Cage Age' - En historisk dag för djurens välbefinnande

publicerade

on

Věra Jourová, vice president för värderingar och öppenhet

Idag (den 30 juni) föreslog Europeiska kommissionen ett lagstiftningssvar mot "End the Cage Age" European Citizens "Initiative (ECI) med stöd av över en miljon européer från 18 olika stater.

Kommissionen kommer att anta ett lagstiftningsförslag till 2023 för att förbjuda burar för ett antal husdjur. Förslaget kommer att fasas ut och slutligen förbjuda användningen av bursystem för alla djur som nämns i initiativet. Den kommer att omfatta djur som redan omfattas av lagstiftningen: värphöns, suggor och kalvar. och andra nämnda djur inklusive: kaniner, häckar, lageruppfödare, kycklinguppfödare, vaktlar, ankor och gäss. För dessa djur har kommissionen redan bett EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) att komplettera de befintliga vetenskapliga bevisen för att fastställa de villkor som behövs för förbud mot burar.

Som en del av sin Farm to Fork-strategi har kommissionen redan förbundit sig att föreslå en översyn av djurskyddslagstiftningen, inklusive transport och uppfödning, som för närvarande genomgår en fitnesskontroll, som ska slutföras till sommaren 2022.

Kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet Stella Kyriakides sa: ”Idag är en historisk dag för djurens välbefinnande. Djur är kännande varelser och vi har ett moraliskt samhällsansvar att se till att djurens förhållanden för djur återspeglar detta. Jag är fast besluten att se till att EU förblir i spetsen för djurens välbefinnande på den globala scenen och att vi lever upp till samhällsförväntningar. ”

Parallellt med lagstiftningen kommer kommissionen att söka specifika stödåtgärder inom nyckelrelaterade politikområden. I synnerhet kommer den nya gemensamma jordbrukspolitiken att ge ekonomiskt stöd och incitament - som det nya instrumentet för ekosystem - för att hjälpa jordbrukare att uppgradera till mer djurvänliga anläggningar i linje med de nya standarderna. Det kommer också att vara möjligt att använda Just Transition Fund och Recovery and Resilience Facility för att stödja jordbrukare i anpassningen till burfria system.

Fortsätt läsa

Djurtransporter

Hjälp bönder att avsluta burodlingen

publicerade

on

”Vi stöder starkt medborgarinitiativet” Avsluta buråldern ”för husdjur. Tillsammans med 1.4 miljoner européer ber vi kommissionen att föreslå de rätta åtgärderna för att stoppa jordbruket av burar, säger Michaela Šojdrová, ledamot av PPE-gruppen, i parlamentets jordbrukskommitté.

”Djurens välbefinnande kan bäst garanteras när jordbrukare får rätt incitament för det. Vi stöder en smidig övergång från burar till alternativa system inom en tillräcklig övergångsperiod som beaktas specifikt för varje art, ”tillade Šojdrová.

Eftersom Europeiska kommissionen har lovat att föreslå ny djurskyddslagstiftning 2023 understryker Šojdrová att en konsekvensbedömning måste göras före 2022, inklusive kostnaderna för den nödvändiga omvandlingen på både kort och lång sikt. "Eftersom olika arter, värphöns eller kaniner, kräver olika förhållanden, måste förslaget täcka dessa skillnader med en art efter art, fram till 2027. Jordbrukare behöver övergångsperioder och en kompensation för de högre produktionskostnaderna", sade Šojdrová.

Annons

”För att garantera djurens välbefinnande och för att inte missgynna våra europeiska jordbrukare behöver vi effektiv kontroll om importerade produkter uppfyller EU: s djurskyddsnormer. Importerade produkter måste uppfylla europeiska djurskyddsnormer så att vår högkvalitativa produktion inte ersätts med lågkvalitativ import, betonade Šojdrová.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend