Anslut dig till vårt nätverk!

Djurskydd

Att flytta till burfritt jordbruk som en del av hållbarhetsövergången kan vara vinn-vinn för miljö och djur, finner ny tankesmedelsrapport

DELA MED SIG:

publicerade

on

Att avsluta buret av djur, som en del av en omvandling av djurjordbruket, kan göra jordbruket mer hållbart och kan ge bättre jobb på landsbygden, finner en ny rapport från en hållbarhetstank som arbetar med EU: s politik.

i ny rapport lanserades idag (13 oktober), undersökte Institutet för europeisk miljöpolitik (IEEP) de miljömässiga och samhälleliga fördelarna och avvägningarna av att avsluta användningen av burar vid produktion av äggläggande höns, grisar och kaniner i EU.

Om den kombineras med ambitiösa åtgärder för att ta itu med överförbrukning, minska proteinimport och genomföra storskalig organisk omvandling av djuruppfödning, kan en burfri jordbruksövergång utlösa den välbehövliga miljö- och socioekonomiska omvandlingen, finner rapporten.

Annons

Studien beställdes av Compassion in World Farming för att tillhandahålla en evidensbaserad bedömning och informera EU: s politiska beslutsfattare inför ett nyckelbeslut om huruvida burarna ska upphöra med djuruppfödning. Tidigare denna månad mottog Europeiska kommissionen ett europeiskt medborgarinitiativ som undertecknades av 1.4 miljoner människor i hela Europa och krävde en avveckling av användningen av burar i EU: s jordbruk. Kommissionen har sex månader på sig att svara på programmet "Avsluta buråldern" initiativ.

Olga Kikou, chef för Compassion in World Farming EU och en av arrangörerna av initiativet, sade: ”Fabrikslantbruk är en av de värsta förövarna för den systemiska nedbrytningen av vår enda planet. Buret är inte bara en symbol för vårt trasiga mat- och jordbrukssystem utan det är en av de viktigaste pelarna som håller den föråldrade modellen vid liv. Vi behöver en livsmedels- och jordbruksrevolution. Låt oss börja med att avsluta buråldern! ”

Elisa Kollenda, policyanalytiker vid Institutet för europeisk miljöpolitik, säger: ”Vår forskning visar att en övergång till burfritt jordbruk som en del av en bredare hållbarhetsövergång kan vara en vinn-vinn för både miljömässig hållbarhet och djurskydd. Den senaste strategin Farm to Fork signalerar behovet av att se över och förbättra lagstiftningen om djurens välbefinnande tillsammans med många andra steg för att förbättra produktion och konsumtion. Kopplingarna mellan de två måste vara tydligare i debatten. ”

  1. För över 50 år Compassion in World Farming har kämpat för djurens välbefinnande och hållbar mat och jordbruk. Vi har över en miljon anhängare och representationer i elva europeiska länder, USA, Kina och Sydafrika.
  1. Du har nu möjlighet  Institutet för europeisk miljöpolitik (IEEP) är en tankesmedja för hållbarhet med över 40 års erfarenhet, engagerad i att utveckla evidensbaserad och konsekvensdriven hållbarhetspolitik i hela EU och världen. IEEP arbetar med en rad politiska beslutsfattare, från lokal till europeisk nivå, icke-statliga organisationer och den privata sektorn, för att tillhandahålla evidensbaserad politisk forskning, analys och rådgivning. IEEP: s arbete är oberoende och informerat av en mängd olika åsikter, i syfte att öka kunskapen och öka medvetenheten. och att främja evidensbaserad politik för ökad hållbarhet i Europa.
  1. Idag, den 13 oktober 2020, presenterade IEEP 'Övergång till burfritt jordbruk i EU' rapportera till företrädare för Europaparlamentet och Europeiska kommissionen vid ett webinar som anordnas av Compassion in World Farming.

IEEP genomförde en oberoende studie, på uppdrag av Compassion in World Farming, om hur en övergång till burfritt jordbruk skulle kunna stödja en hållbarhetsövergång inom djuruppfödningssektorn och samtidigt ge större positiva fördelar för samhället. Rapporten presenterar ett urval av policyverktyg och intressentåtgärder som skulle stödja en övergång till ett burfritt EU, sammanställt genom samråd med intressenter och en litteraturgranskning. Den beskriver tre scenarier för hur både djurens välbefinnande och hållbarheten för produktion och konsumtion kan hanteras samtidigt. Större konsekvenser för nästan alla aspekter av hållbarhet kan förväntas om den burfria övergången åtföljs av förändringar i omfattningen av konsumtion och produktion av animaliska produkter och om det finns en avsevärd avvikelse från den nuvarande storskaliga användningen av koncentratfoder, inklusive importerade proteiner.

  1. Den 2 oktober 2020, Europeiska kommissionen mottagna ett europeiskt medborgarinitiativ undertecknat av 1.4 miljoner människor i 28 europeiska länder som uppmanar EU att avveckla användningen av burar för odlingsdjur. 'Avsluta kålåldern'är bara det sjätte europeiska medborgarinitiativet som når den erforderliga tröskeln på 1 miljon underskrifter sedan det första initiativet lanserades för över åtta år sedan. Det är det allra första framgångsrika initiativet för odlade djur.

Djurskydd

Användningen av antibiotika hos djur minskar

publicerade

on

Användningen av antibiotika har minskat och är nu lägre hos livsmedelsproducerande djur än hos människor, säger PDF icon senaste rapporten publicerad av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA), Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC).

Med en One Health-strategi presenteras rapporten från de tre EU-byråerna data om antibiotikakonsumtion och utveckling av antibiotikaresistens (AMR) i Europa 2016-2018.

Den betydande minskningen av antibiotikaanvändningen hos livsmedelsproducerande djur tyder på att de åtgärder som vidtas på landsnivå för att minska användningen visar sig vara effektiva. Användning av en klass av antibiotika som kallas polymyxiner, som inkluderar kolistin, halverades nästan mellan 2016 och 2018 hos livsmedelsproducerande djur. Detta är en positiv utveckling, eftersom polymyxiner också används på sjukhus för att behandla patienter som är infekterade med multiresistenta bakterier.

Annons

Bilden i EU är skiftande - situationen varierar kraftigt efter land och antibiotikaklass. Till exempel används aminopenicilliner, 3: e och 4: e generationens cefalosporiner och kinoloner (fluorokinoloner och andra kinoloner) mer hos människor än hos livsmedelsproducerande djur, medan polymyxiner (kolistin) och tetracykliner används mer i djur som producerar livsmedel än hos människor. .

Länken mellan användning av antibiotika och bakterieresistens

Rapporten visar att användningen av karbapenemer, 3: e och 4: e generationens cefalosporiner och kinoloner hos människor är associerade med resistens mot dessa antibiotika i Escherichia coli infektioner hos människor. Liknande föreningar hittades för livsmedelsproducerande djur.

Rapporten identifierar också kopplingar mellan antimikrobiell konsumtion hos djur och AMR i bakterier från livsmedelsproducerande djur, vilket i sin tur är associerat med AMR i bakterier från människor. Ett exempel på detta är campylobacter spp. bakterier, som finns i livsmedelsproducerande djur och orsakar livsmedelsburna infektioner hos människor. Experter fann ett samband mellan resistens hos dessa bakterier hos djur och resistens hos samma bakterier hos människor.

Bekämpa AMR genom samarbete

AMR är ett betydande globalt folkhälsoproblem som representerar en allvarlig ekonomisk börda. One Health-tillvägagångssättet som genomförs genom samarbete mellan EFSA, EMA och ECDC och resultaten som presenteras i denna rapport kräver fortsatta ansträngningar för att ta itu med AMR på nationell, EU och global nivå inom hälso- och sjukvårdssektorerna.

Mer

Fortsätt läsa

Djurskydd

'End the Cage Age' - En historisk dag för djurens välbefinnande

publicerade

on

Věra Jourová, vice president för värderingar och öppenhet

Idag (den 30 juni) föreslog Europeiska kommissionen ett lagstiftningssvar mot "End the Cage Age" European Citizens "Initiative (ECI) med stöd av över en miljon européer från 18 olika stater.

Kommissionen kommer att anta ett lagstiftningsförslag till 2023 för att förbjuda burar för ett antal husdjur. Förslaget kommer att fasas ut och slutligen förbjuda användningen av bursystem för alla djur som nämns i initiativet. Den kommer att omfatta djur som redan omfattas av lagstiftningen: värphöns, suggor och kalvar. och andra nämnda djur inklusive: kaniner, häckar, lageruppfödare, kycklinguppfödare, vaktlar, ankor och gäss. För dessa djur har kommissionen redan bett EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) att komplettera de befintliga vetenskapliga bevisen för att fastställa de villkor som behövs för förbud mot burar.

Som en del av sin Farm to Fork-strategi har kommissionen redan förbundit sig att föreslå en översyn av djurskyddslagstiftningen, inklusive transport och uppfödning, som för närvarande genomgår en fitnesskontroll, som ska slutföras till sommaren 2022.

Kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet Stella Kyriakides sa: ”Idag är en historisk dag för djurens välbefinnande. Djur är kännande varelser och vi har ett moraliskt samhällsansvar att se till att djurens förhållanden för djur återspeglar detta. Jag är fast besluten att se till att EU förblir i spetsen för djurens välbefinnande på den globala scenen och att vi lever upp till samhällsförväntningar. ”

Parallellt med lagstiftningen kommer kommissionen att söka specifika stödåtgärder inom nyckelrelaterade politikområden. I synnerhet kommer den nya gemensamma jordbrukspolitiken att ge ekonomiskt stöd och incitament - som det nya instrumentet för ekosystem - för att hjälpa jordbrukare att uppgradera till mer djurvänliga anläggningar i linje med de nya standarderna. Det kommer också att vara möjligt att använda Just Transition Fund och Recovery and Resilience Facility för att stödja jordbrukare i anpassningen till burfria system.

Fortsätt läsa

Djurtransporter

Hjälp bönder att avsluta burodlingen

publicerade

on

”Vi stöder starkt medborgarinitiativet” Avsluta buråldern ”för husdjur. Tillsammans med 1.4 miljoner européer ber vi kommissionen att föreslå de rätta åtgärderna för att stoppa jordbruket av burar, säger Michaela Šojdrová, ledamot av PPE-gruppen, i parlamentets jordbrukskommitté.

”Djurens välbefinnande kan bäst garanteras när jordbrukare får rätt incitament för det. Vi stöder en smidig övergång från burar till alternativa system inom en tillräcklig övergångsperiod som beaktas specifikt för varje art, ”tillade Šojdrová.

Eftersom Europeiska kommissionen har lovat att föreslå ny djurskyddslagstiftning 2023 understryker Šojdrová att en konsekvensbedömning måste göras före 2022, inklusive kostnaderna för den nödvändiga omvandlingen på både kort och lång sikt. "Eftersom olika arter, värphöns eller kaniner, kräver olika förhållanden, måste förslaget täcka dessa skillnader med en art efter art, fram till 2027. Jordbrukare behöver övergångsperioder och en kompensation för de högre produktionskostnaderna", sade Šojdrová.

Annons

”För att garantera djurens välbefinnande och för att inte missgynna våra europeiska jordbrukare behöver vi effektiv kontroll om importerade produkter uppfyller EU: s djurskyddsnormer. Importerade produkter måste uppfylla europeiska djurskyddsnormer så att vår högkvalitativa produktion inte ersätts med lågkvalitativ import, betonade Šojdrová.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend