Anslut dig till vårt nätverk!

CO2 utsläpp

Stadsledare talar för mål för utsläppsminskningar upp till 65% fram till 2030 med EU-stöd

publicerade

on

Borgmästare i 58 större europeiska städer säger att ”det är dags för en översyn av EU: s energi- och klimatmål 2030 till minst 55% fram till 2030 jämfört med 1990-nivåerna, rättsligt bindande på medlemsnivå.” De kräver också att EU-finansiering ska kanaliseras till en grön och rättvis återhämtning i städer, särskilt för att "frigöra den fulla potentialen" hos ledande städer som har gjort ännu högre reduktionsmål på 65%. Utlysningen följer Europaparlamentets omröstning för högre mål och före Europeiska rådets möte den 15 oktober i Bryssel.

I ett öppet brev till Tysklands kansler, Angela Merkel, i sin roll som ordförande för EU: s råd och Europeiska rådets ordförande, Charles Michel, säger borgmästarna att deras förslag skulle vara "en naturlig milstolpe på vägen mot en klimatneutrala kontinenten 2050 ”.

Städer är en kritisk del av den europeiska gröna affären, men kan inte agera ensamma. ”... därför ber vi er att använda EU: s finansierings- och återvinningspolitik för att stödja ledande städer som strävar efter att göra sin del av detta mål med ett ännu högre minskningsmål på 65%. Vi kommer inte att kunna frigöra potentialen i Europas städer utan en ambitiös EU-politisk ram på plats, ”står det i brevet.

Borgmästarna, som representerar miljontals européer, kräver också:

 • Betydande investeringar i kollektivtrafik, grön infrastruktur och byggnadsrenoveringar för att möjliggöra övergången i städer. EU: s återhämtningsplan måste utformas för att leverera de högsta politiska ambitionerna för utsläppsminskningar.
 • EU: s finansiering och finansiering ska kanaliseras dit det är mest nödvändigt - Europas städer - för att stärka omvandlingskraften i stadsområdena för en grön och rättvis återhämtning, och
 • återvinningsfinansiering för fossila bränsleintensiva sektorer som är villkorade för att åtaganden om koldioxidutsläpp rensas.

Genom att anta dessa åtgärder avslutar brevet: "Du kommer att skicka en tydlig signal om att Europa betyder affärer för grön återhämtning och stöder stark klimatåtgärd före COP26."

Anna König Jerlmyr, borgmästare i Stockholm och ordförande för Eurocities, sade: ”Städer ligger i framkant av klimatambitionen i Europa och kommer att vara motorerna för European Green Deal. EU måste stödja dem med en lämplig COVID19-återhämtningsplan som riktar massiva investeringar till den gröna och rättvisa övergången i städer. ”

Brevet samordnades genom Eurocities-nätverket.

 1. Borgmästarnas öppna brev kan ses här.
 2. De städer som har undertecknat är: Amsterdam, Aten, Banja Luka, Barcelona, ​​Bergen, Bordeaux, Burgas, Braga, Brighton & Hove, Bristol, Budapest, Chemnitz, Köln, Köpenhamn, Coventry, Dortmund, Dublin, Eindhoven, Florens, Frankfurt, Gdansk, Gent, Glasgow, Grenoble-Alpes Metropole, Hannover, Heidelberg, Helsinki, Kiel, Lahti, Linkoping, Lissabon, Ljubljana, London, Lyon, Lyon Metropole, Madrid, Malmö, Mannheim, Milano, München, Munster, Nantes, Oslo, Uleåborg, Paris, Porto, Riga, Rom, Sevilla, Stockholm, Strasbourg, Stuttgart, Tallinn, Tammerfors, Turin, Åbo, Vilnius, Wroclaw
 3. Eurocities vill göra städer till platser där alla kan njuta av en god livskvalitet, kan röra sig säkert, få tillgång till kvalitet och inkluderande offentliga tjänster och dra nytta av en hälsosam miljö. Vi gör detta genom att nätverka nästan 200 större europeiska städer, som tillsammans representerar cirka 130 miljoner människor i 39 länder, och samla bevis på hur politiken påverkar människor att inspirera andra städer och EU: s beslutsfattare.

Anslut med oss ​​på vår hemsida eller genom att följa vår TwitterInstagramFacebook och Link konton

Klimatförändring

Forskning visar att allmänheten inte är orolig över klimatkrisen

publicerade

on

Ny forskning i Europa och USA visar att stora delar av allmänheten fortfarande inte accepterar brådskande klimatkrisen, och endast en minoritet tror att det kommer att påverka dem och deras familjer allvarligt under de närmaste femton åren.
Undersökningen, som beställdes av d | part och Open Society European Policy Institute, ingår i en större ny studie av klimatmedvetenhet. Den kartlägger attityder om förekomsten, orsakerna och effekterna av klimatförändringar i Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Sverige, Polen, Tjeckien, Storbritannien och USA. Den undersöker också allmänhetens attityder till en serie politiker som EU och nationella regeringar kan utnyttja för att minska de skador som orsakas av utsläpp från människor.
Rapporten konstaterar att även om en klar majoritet av de europeiska och amerikanska respondenterna är medvetna om att klimatet värms upp och att det sannolikt kommer att ha negativa konsekvenser för mänskligheten, finns det en förvrängd allmän förståelse för det vetenskapliga samförståndet i både Europa och Amerika. Detta, hävdar rapporten, har skapat en klyfta mellan allmänhetens medvetenhet och klimatvetenskap, vilket gör att allmänheten underskattar krisens brådska och inte uppskattar omfattningen av den åtgärd som krävs. 
Alla utom en liten minoritet accepterar att mänskliga aktiviteter spelar en roll i klimatförändringen - med högst 10% vägrar att tro detta i något land som undersöks.  
Men medan fullständig förnekelse är sällsynt, finns det stor förvirring om omfattningen av mänskligt ansvar. Stora minoriteter - från 17% till 44% i de tillfrågade länderna - tror fortfarande att klimatförändringar orsakas lika av människor och naturliga processer. Detta spelar roll eftersom de som accepterar att klimatförändringarna är resultatet av mänskliga handlingar är dubbelt så troliga att de kommer att orsaka negativa konsekvenser i sina egna liv.
 
Betydande minoriteter tror att forskare är lika uppdelade i orsakerna till global uppvärmning - inklusive två tredjedelar av väljarna i Tjeckien (67%) och nästan hälften i Storbritannien (46%). I verkligheten instämmer 97 procent av klimatforskarna i att människor har orsakat den globala uppvärmningen nyligen.
 
En stor majoritet av européer och amerikanska medborgare i alla de nio tillfrågade länderna är överens om att klimatförändringarna kräver ett kollektivt svar, vare sig de ska mildra klimatförändringen eller anpassa sig till dess utmaningar.  Majoriteter i Spanien (80%) Italien (73%), Polen (64%), Frankrike (60%), Storbritannien (58%) och USA (57%) instämmer i uttalandet att "Vi borde göra allt vi kan för att stoppa klimatförändringarna."
Rapporten konstaterar också att det sker en polarisering längs partipolitiska linjer om klimatförändringar - såväl i Europa som USA. De till vänster tenderar att vara mer medvetna om klimatförändringarnas existens, orsaker och konsekvenser och mer till förmån för handling än människor till höger. Dessa skillnader är viktigare än demografisk variation i de flesta länder. Till exempel i USA är de som identifierar sig som vänster i sin politiska orientering nästan tre gånger så benägna att förvänta sig en negativ inverkan på sina egna liv (49%) jämfört med dem som identifierar sig som mer till höger (17%). Polarisering är också markerad i Sverige, Frankrike, Italien och Storbritannien. Det enda landet där det finns balans över hela spektrumet är Tjeckien.
 
Majoriteter är villiga att agera på klimatförändringar, men de åtgärder de gynnar tenderar att vara konsumentfokuserade snarare än ansträngningar för att skapa kollektiva sociala förändringar.  En majoritet av de tillfrågade i alla länder säger att de redan har minskat sin plastförbrukning (62%), sina flygresor (61%) eller sina bilresor (55%).  En majoritet säger också att de antingen redan har eller planerar att minska sin köttförbrukning, byta till en grön energileverantör, rösta på parti på grund av deras klimatförändringsprogram eller köpa mer ekologisk och lokalt producerad mat.
 
Människor är dock mycket mindre benägna att stödja det civila samhällets engagemang direkt, med endast små minoriteter som donerat till en miljöorganisation (15% över hela undersökningen), gått med i en miljöorganisation (8% över hela undersökningen) eller gått med i en miljöprotest. (9% över hela undersökningen). Endast en fjärdedel (25%) av respondenterna i hela undersökningen säger att de har röstat på ett politiskt parti på grund av sin klimatförändringspolitik.
Bara 47 procent av de tillfrågade tror att de som individer har ett mycket stort ansvar för att ta itu med klimatförändringarna. Endast i Storbritannien (66%), Tyskland (55%), USA (53%), Sverige (52%) och Spanien (50%) finns en majoritet som själva känner en hög känsla av ansvar.   I varje land som undersöks är det mer troligt att människor tror att deras nationella regering har ett stort ansvar för att ta itu med klimatförändringarna.   Detta varierar från 77% av de tillfrågade i Tyskland och Storbritannien till 69% i USA, 69% i Sverige och 73% i Spanien.  I varje EU-land var respondenterna lite mer benägna att se EU som ett stort ansvar för att minska klimatförändringen än de nationella regeringarna. 
 
I omröstningen framgår också att människor föredrar att erbjudas incitament att agera mot klimatförändringar snarare än att möta förbud eller koldioxidskatter.  En liten majoritet är villiga att betala lite mer skatt för större åtgärder mot klimatförändringarna - förutom i Frankrike, Italien och Tjeckien - men andelen som är villig att betala mer än ett litet belopp (en timmes lön per månad) är begränsad till mest en fjärdedel - i Spanien och USA.  Ökade skatter på alla flygningar, eller införande av en avgift för frekvent flygblad, fick något stöd över de undersökta länderna (mellan 18 procent och 36 procent, kollektivt). Även om den föredragna policyn för att ta itu med utsläpp från flygresor med en tydlig marginal var att förbättra markinfrastrukturen för bussar och tåg.
Heather Grabbe, chef för Open Society European Policy Institute, sa ”Många cinvånare över hela Europa och USA inser fortfarande inte att vetenskapligt samförstånd om mänskligt ansvar för klimatförändringar är överväldigande. Även om fullständig förnekelse är sällsynt, finns det en utbredd falsk tro, främjad av egenintressen som motsätter sig utsläppsminskningar, att forskare är splittrade i huruvida människor orsakar klimatförändringar - när faktiskt 97% av forskarna vet det.
 
"Denna mjuka förnekelse har betydelse eftersom den väcker allmänheten att tro att klimatförändringen inte kommer att påverka deras liv mycket under de närmaste decennierna, och de inser inte hur radikalt vi behöver ändra vårt ekonomiska system och vanor för att förhindra ekologisk kollaps. enkäter visar att ju mer övertygade människor är om att klimatförändringarna är resultatet av mänsklig aktivitet, desto mer exakt uppskattar de dess inverkan och desto mer vill de agera. ”
Jan Eichhorn, forskningsdirektör för d | part och huvudförfattare till studien, sa: "Allmänheten i Europa och USA vill se åtgärder som svar på klimatförändringarna inom all demografi. Politiker måste visa ledarskap för att svara på denna önskan i ett ambitiöst sätt som förbättrar människors förståelse för krisens allvar och den inverkan människor har - eftersom denna uppfattning hittills inte är tillräckligt utvecklad. Det är inte tillräckligt att förlita sig på enskilda åtgärder. Människor ser staten och internationella organisationer vid EU som ansvarig. Människor är huvudsakligen öppna för att bli övertygade om att stödja mer omfattande åtgärder, men för att uppnå detta krävs det omedelbart ytterligare arbete från politiska och civilsamhällesaktörer. "
 
RESULTAT:
 • En stor majoritet av européer och amerikaner tror att klimatförändringar sker. I alla nio undersökta länder säger en överväldigande majoritet av de tillfrågade att klimatet troligen eller definitivt förändras - allt från 83 procent i USA till 95 procent i Tyskland.
 • Det är knappast att förneka klimatförändringar i alla länder som undersöks. USA och Sverige har den största gruppen människor som antingen tvivlar på klimatförändringarna eller är övertygade om att det inte händer, och även här omfattar det bara drygt 10 procent av de tillfrågade.
 • Menöver en tredjedel (35%) av de tillfrågade i de nio länderna tillskriver klimatförändringar en balans mellan naturliga och mänskliga processer - med denna känsla mest uttalad i Frankrike (44%), Tjeckien (39%) och USA (38%). Flertalsuppfattningen bland respondenterna är att den orsakas "främst av mänsklig aktivitet".
 • En betydande grupp av "mjuka" attributionskeptiker tror att, I motsats till det vetenskapliga samförståndet orsakas klimatförändringen lika av mänskliga aktiviteter och naturliga processer: dessa valkretsar sträcker sig från 17 procent i Spanien till 44 procent i Frankrike. När de läggs till de "hårda" attributskeptikerna, som inte tror att mänsklig aktivitet är en bidragande faktor till klimatförändringen, utgör dessa skeptiker tillsammans majoriteten i Frankrike, Polen, Tjeckien och USA.
 • Majoriteterna tror att klimatförändringarna kommer att få mycket negativa konsekvenser för livet på jorden i Spanien (65%), Tyskland (64%), Storbritannien (60%), Sverige (57%), Tjeckien (56%) och Italien ( 51%).  Det finns emellertid en betydande minoritet av ”konsekvensskeptiker” som tror att de negativa konsekvenserna kommer att uppvägas av de positiva - allt från 17 procent i Tjeckien till 34 procent i Frankrike. Det finns också en grupp i mitten som inte ser den globala uppvärmningen som ofarlig, men tror att negativa konsekvenser också kommer att balanseras av positiva. Denna "mellangrupp" varierar från 12 procent i Spanien till 43 procent i Frankrike. 
 • De flesta tror inte att deras egna liv kommer att påverkas starkt av klimatförändringen de närmaste femton åren. Endast i Italien, Tyskland och Frankrike tror mer än en fjärdedel av befolkningen att deras liv kommer att störas kraftigt av klimatförändringen till 2035 om inga ytterligare åtgärder vidtas. Medan den rådande uppfattningen är att det kommer att finnas några förändring av sina liv, en betydande minoritet tror att deras liv inte kommer att förändras alls till följd av okontrollerad klimatförändring - med den största gruppen i Tjeckien (26%) följt av Sverige (19%), USA och Polen ( 18%), Tyskland (16%) och Storbritannien (15%).
 • Ålder gör skillnad i synen på klimatförändringar, men bara i vissa länder. Sammantaget tenderar yngre människor att vara mer benägna att förvänta sig negativa konsekvenser av klimatförändringarna på deras liv 2035 om inget görs för att ta itu med problemen. Denna trend är särskilt stark i Tyskland; där negativa effekter förväntas av 36 procent av 18-34-åringarna (jämfört med 30% av 55-74-åringar), Italien; (46% av åldrarna 18-34 jämfört med 33% av de 55-74-åringar), Spanien; (43% av åldrarna 18–34 år jämfört med 32 procent av åldrarna 55–74 år) och Storbritannien; (36% av åldrarna 18-34 jämfört med 22% av de 55-74 åringar).
 • Att införa högre skatter på flygningar ses endast som det bästa alternativet för att minska utsläppen från flygningar med en minoritet - från 18 procent i Spanien till 30 procent i USA och 36 procent i Storbritannien. Ett direkt förbud mot interna flygningar inom länderna är ännu mindre populärt och har mest stöd i Frankrike (14%) och Tyskland (14%). Den mest populära politiken för att minska utsläppen från flygresor är att förbättra tåg- och bussnäten, som väljs som den bästa politiken av en majoritet av respondenterna i Spanien, Italien och Polen.
 • Majoriteter i de flesta länder är villiga att övertala sina vänner och familj att bete sig på ett mer klimatvänligt sätt - med endast 11 procent i Italien och 18 procent i Spanien som inte är villiga att göra detta. Men nästan 40 procent av människorna i Tjeckien, Frankrike, USA och Storbritannien skulle inte överväga denna idé alls.
 • Det finns ett stort stöd för att byta till ett grönt energiföretag för att tillhandahålla hushållens energi. Men Frankrike och USA har stora minoriteter (42% respektive 39%) som inte skulle överväga att byta till grön energi. Detta jämförs med bara 14 procent i Italien och 20 procent i Spanien som inte skulle överväga en förändring till grön energi.
 • Majoriteter i Europa är villiga att minska sin köttkonsumtion, men siffrorna varierar mycket. Endast en fjärdedel av människorna i Italien och Tyskland är det inte villiga att minska köttkonsumtionen jämfört med 58 procent av befolkningen i Tjeckien, 50 procent i USA och cirka 40 procent i Spanien, Storbritannien, Sverige och Polen.

Fortsätt läsa

CO2 utsläpp

FN: s sjöfartsbyrå tänder ett decennium med ökande växthusgasutsläpp

publicerade

on

Regeringarna har gått tillbaka på sina egna åtaganden att omedelbart minska utsläppen av klimatuppvärmning från sjöfarten, säger miljöorganisationer följande ett viktigt möte med Internationella sjöfartsorganisationen (IMO) den 17 november.

IMO: s marina miljöskyddskommitté godkände ett förslag som gör det möjligt för sjöfartssektorn att en miljard ton årliga växthusgasutsläpp fortsätter att stiga under resten av detta decennium - det årtionde då världens klimatforskare säger att vi måste halvera den globala växthusgasen Växthusgasutsläpp för att hålla sig inom en relativt säker 1 ° C av den globala uppvärmningen, enligt vad som åtagits enligt Paris klimatavtal.

T & E-sjöfartschef Faïg Abbasov sa: ”IMO har gett klartecken till ett decennium av stigande växthusgasutsläpp från fartyg. Europa måste nu ta ansvar och påskynda genomförandet av Green Deal. EU bör kräva att fartyg betalar för föroreningar på sin koldioxidmarknad och föreskriver användning av alternativa gröna bränslen och energibesparande teknik. Över hela världen måste nationer vidta åtgärder mot utsläpp till sjöss där FN-byrån helt misslyckats. ”

Som många länder bekräftade i samtalen bryter det godkända förslaget den första IMO-växthusgasstrategin på tre viktiga sätt. Det kommer att misslyckas med att minska utsläppen före 2023, kommer inte att toppa utsläppen så snart som möjligt och kommer inte att sätta koldioxidutsläpp på en väg som är förenlig med Parisavtalets mål.

Länder som stödde antagandet av förslaget vid IMO och dess övergivande av alla ansträngningar för att ta itu med klimatförändringarna på kort sikt har tappat all moralisk grund för att kritisera regioner eller nationer som försöker ta itu med utsläpp från sjöfarten - som en del av deras ekonomi överallt nationella klimatplaner.

John Maggs, ordförande för Clean Shipping Coalition och seniorpolitisk rådgivare vid Seas At Risk, sade: ”Eftersom forskare säger att vi har mindre än tio år på oss att stoppa vår allvarliga rusning till klimatkatastrof, har IMO beslutat att utsläppen kan fortsätta växer i minst 10 år. Deras självbelåtenhet är hisnande. Våra tankar är hos de mest utsatta som kommer att betala det högsta priset för denna extrema dårskap. ”

Nationer och regioner som menar allvar med klimatkrisen måste nu vidta omedelbara nationella och regionala åtgärder för att begränsa fartygets utsläpp, säger miljöorganisationerna. Nationerna bör agera snabbt för att fastställa koldioxidekvivalenter som är förenliga med Parisavtalet för fartyg som anlöper deras hamnar. kräva att fartyg rapporterar och betalar för föroreningar där de anländer och börjar skapa prioriterade korridorer med låg och ingen utsläppsnivå.

Fortsätt läsa

CO2 utsläpp

Kommissionen godkänner kompensation till energiintensiva företag i Tjeckien för indirekta utsläppskostnader

publicerade

on

Europeiska kommissionen har enligt EU: s regler för statligt stöd godkänt att Tjeckien delvis kompenserar energiintensiva företag för högre elpriser till följd av indirekta utsläppskostnader enligt EU: s system för handel med utsläppsrätter (ETS). Systemet kommer att täcka indirekta utsläppskostnader under 2020 och har en preliminär budget på cirka 88 miljoner euro. Åtgärden kommer att gynna företag som är verksamma i Tjeckien i sektorer som står inför betydande elkostnader och som är särskilt utsatta för internationell konkurrens.

Ersättningen kommer att beviljas genom delvis återbetalning av indirekta ETS-kostnader till berättigade företag. Kommissionen utvärderade åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd, särskilt dess riktlinjer för vissa statliga stödåtgärder inom ramen för systemet för handel med utsläppsrätter för växthusgaser efter 2012 och fann att det är i linje med kraven i riktlinjerna. Systemet kommer särskilt att bidra till att undvika en ökning av de globala utsläppen av växthusgaser på grund av företag som flyttar till länder utanför EU med mindre stränga miljöregler.

Dessutom drog kommissionen slutsatsen att det beviljade stödet är begränsat till det minsta nödvändiga. Mer information kommer att finnas på kommissionens konkurrens hemsida, i Registret över statligt stöd under fallnummer SA. 58608.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend