Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Renovationsvåg: Fördubbling av renoveringsgraden för att minska utsläppen, öka återhämtningen och minska energifattigdom

publicerade

on

Europeiska kommissionen har offentliggjort sin Renoveringsvågstrategi för att förbättra byggnaders energiprestanda. Kommissionen strävar efter att åtminstone fördubbla renoveringsgraden under de kommande tio åren och se till att renoveringar leder till högre energi och resurseffektivitet. Detta kommer att förbättra livskvaliteten för människor som bor i och använder byggnaderna, minska Europas växthusgasutsläpp, främja digitalisering och förbättra återanvändning och återvinning av material. År 2030 kunde 35 miljoner byggnader renoveras och upp till 160,000 XNUMX ytterligare gröna jobb skapades inom byggsektorn.

Byggnader svarar för cirka 40% av EU: s energiförbrukning och 36% av utsläppen av växthusgaser. Men bara 1% av byggnaderna genomgår energieffektiv renovering varje år, så effektiva åtgärder är avgörande för att göra Europa klimatneutralt år 2050. Med nästan 34 miljoner européer som inte har råd att hålla sina hem uppvärmda är också offentlig politik för att främja energieffektiv renovering svar på energifattigdom, stödja människors hälsa och välbefinnande och bidra till att minska deras energiräkningar. Kommissionen har också idag publicerat en rekommendation till medlemsstaterna om att bekämpa energifattigdom.

Europeiska vice verkställande vice ordföranden Frans Timmermans sade: ”Vi vill att alla i Europa ska ha ett hem de kan tända, värma eller svalna utan att bryta banken eller bryta planeten. Renovationsvågen kommer att förbättra platserna där vi arbetar, bor och studerar, samtidigt som vi minskar vår påverkan på miljön och ger jobb till tusentals européer. Vi behöver bättre byggnader om vi vill bygga tillbaka bättre. ”

Energikommissionär Kadri Simson sa: ”Den gröna återhämtningen börjar hemma. Med Renovation Wave kommer vi att ta itu med de många hinder som idag gör renovering komplex, dyr och tidskrävande och håller tillbaka välbehövliga åtgärder. Vi kommer att föreslå bättre sätt att mäta renoveringsfördelar, lägsta standarder för energiprestanda, mer EU-finansiering och tekniskt stöd uppmuntra gröna inteckningar och stödja fler förnybara energikällor vid uppvärmning och kylning. Detta kommer att vara en spelväxlare för husägare, hyresgäster och offentliga myndigheter. ”

Strategin kommer att prioritera åtgärder inom tre områden: avkolning av värme och kyla; ta itu med energifattigdom och byggnader med sämst resultat och renovering av offentliga byggnader som skolor, sjukhus och administrativa byggnader. Kommissionen föreslår att bryta ner befintliga hinder i hela renoveringskedjan - från projektets uppfattning till dess finansiering och slutförande - med en uppsättning politiska åtgärder, finansieringsverktyg och instrument för tekniskt bistånd.

Strategin kommer att innehålla följande huvudåtgärder:

 • Starkare regler, standarder och information om byggnaders energiprestanda för att skapa bättre incitament för renoveringar av den offentliga och privata sektorn, inklusive ett stegvis införande av obligatoriska miniminormer för energiprestanda för befintliga byggnader, uppdaterade regler för energiprestandacertifikat och en eventuell utbyggnad av byggnader renoveringskrav för den offentliga sektorn;
 • säkerställa tillgänglig och välinriktad finansiering, bland annat genom flaggskeppen 'Renovera' och 'Power Up' i återhämtnings- och motståndskraften under NextGenerationEU, förenklade regler för att kombinera olika finansieringsströmmar och flera incitament för privat finansiering.
 • öka kapaciteten för att förbereda och genomföra renoveringsprojekt, från tekniskt stöd till nationella och lokala myndigheter till utbildning och kompetensutveckling för arbetstagare i nya gröna jobb,
 • expandera marknaden för hållbara byggprodukter och tjänster, inklusive integrering av nya material och naturbaserade lösningar, och reviderad lagstiftning om marknadsföring av byggprodukter och materialåteranvändnings- och återvinningsmål;
 • skapa ett nytt europeiskt Bauhaus, ett tvärvetenskapligt projekt som styrs av en rådgivande styrelse med externa experter inklusive forskare, arkitekter, formgivare, konstnärer, planerare och civilsamhället. Från och med nu fram till sommaren 2021 kommer kommissionen att genomföra en bred samarbetsprocess för deltagande och kommer sedan att inrätta ett nätverk av fem grundande Bauhaus 2022 i olika EU-länder, och
 • utveckla grannskapsbaserade tillvägagångssätt för lokalsamhällen för att integrera förnybara och digitala lösningar och skapa nollenergidistrikt där konsumenter blir kunder som säljer energi till nätet. Strategin inkluderar också ett prisvärt bostadsinitiativ för 100 distrikt.

Översynen av direktivet om förnybar energi i juni 2021 kommer att överväga att stärka målet för förnybar uppvärmning och kyla och införa en lägsta nivå för förnybar energi i byggnader. Kommissionen kommer också att undersöka hur EU: s budgetresurser vid sidan av EU: s inkomster för handel med utsläppsrätter (EU ETS) skulle kunna användas för att finansiera nationella energieffektivitets- och sparprogram som riktar sig till befolkningen med lägre inkomst. Ecodesign Framework kommer att utvecklas vidare för att tillhandahålla effektiva produkter för användning i byggnader och främja deras användning.

Renovationsvågen handlar inte bara om att göra de befintliga byggnaderna mer energieffektiva och klimatneutrala. Det kan utlösa en storskalig omvandling av våra städer och byggd miljö. Det kan vara en möjlighet att starta en framåtblickande process för att matcha hållbarhet med stil. Som meddelats av president von der Leyen kommer kommissionen att lansera det nya europeiska Bauhaus för att vårda en ny europeisk estetik som kombinerar prestanda med uppfinningsrikedom. Vi vill göra livliga miljöer tillgängliga för alla, och åter gifta oss med de överkomliga med det konstnärliga, i en nyligen hållbar framtid.

Bakgrund

COVID-19-krisen har riktat fokus på våra byggnader, deras betydelse i vårt dagliga liv och deras bräcklighet. Under hela pandemin har hemmet varit fokuspunkten i det dagliga livet för miljontals européer: ett kontor för distansarbete, ett förskolehem eller klassrum för barn och elever, för många ett nav för online shopping eller underhållning.

Att investera i byggnader kan sprida en välbehövlig stimulans i byggsektorn och makroekonomin. Renoveringsarbeten är arbetskrävande, skapar arbetstillfällen och investeringar förankrade i ofta lokala försörjningskedjor, genererar efterfrågan på mycket energieffektiv utrustning, ökar klimatresistensen och ger fastigheter långsiktigt värde.

För att uppnå det mål om minskning av utsläppen på minst 55% för 2030 som kommissionen föreslog i september 2020 måste EU minska byggnadernas växthusgasutsläpp med 60%, deras energiförbrukning med 14% och energiförbrukningen för uppvärmning och kylning med 18%.

Europeiska politiken och finansieringen har redan haft en positiv inverkan på energieffektiviteten i nya byggnader, som nu förbrukar bara hälften av energin från de som byggdes för över 20 år sedan. Men 85% av byggnaderna i EU byggdes för över 20 år sedan och 85-95% förväntas fortfarande stå 2050. Renoveringsvågen behövs för att uppfylla dem till liknande standarder.

Mer

Renoveringsvågstrategi

Bilaga och Arbetsdokument om renoveringsvågstrategin

Memo (Q&A) on the Renovation Wave Strategy

Faktablad om strategin för renoveringsvåg

Faktablad om det nya europeiska Bauhaus

Rekommendation om energifattigdom

Bilaga och Arbetsdokument om energifattigdomsrekommendationen

Renovation Wave webbsida

Hemsida för energifattigdom

 

Cirkulär ekonomi

Varför ska länder och regioner söka en cirkulär strategi för att återuppbygga och omvandla sina ekonomier?

publicerade

on

År 2050 kommer världen att konsumera resurser som motsvarar tre planeter. Med en ständigt ökande ohållbar konsumtion av ändliga resurser krävs snabba och avsiktliga åtgärder för att svara på denna utmaning. Och ändå skickade vi 2019 mindre än en tiondel (a bara 8.6%) av allt material som produceras tillbaka i cykeln för att återanvändas och återvinnas. Det är 1% mindre än 9.1% i 2018, att visa framsteg är inte exponentiellt, skriver Cliona Howie och Laura Nolan.

En utveckling av cirkulär ekonomi i Europa kan leda till en 32% minskning av primär materialförbrukning 2030 och 53% 2050. Så vad hindrar djärva åtgärder för att uppnå dessa mål?

I mars 2020 lanserade EU en ny handlingsplan för cirkulär ekonomi som svar på att göra Europa "renare och mer konkurrenskraftigt" med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen anger att en ”cirkulär ekonomi kommer att göra oss mindre beroende och öka vår motståndskraft. Detta är inte bara bra för vår miljö, men det minskar beroendet genom att förkorta och diversifiera försörjningskedjor. ” I september föreslog von der Leyen att öka målen för utsläppsminskning med mer än en tredjedel på vägen mot EU som skulle bli koldioxidneutral 2050.

Samtidigt bekämpar regionala och nationella regeringar effekterna av Covid-19-pandemin för att hjälpa till att återuppbygga sina ekonomier, skapa och spara jobb. En övergång till cirkulär ekonomi är nyckeln till den återuppbyggnaden, samtidigt som man når upp till utsläppsmålen noll-noll som fastställts i Parisavtalet och den senaste tidens EU Green Deal för att säkerställa att vår ekonomi sätter en hållbar väg för vår framtid.

Åta sig till en cirkulär ekonomi för att säkra jobb och finansiering

En cirkulär ekonomi kan skapa nya ekonomiska möjligheter, säkerställa att industrier sparar material och generera extra värde från produkter och tjänster. Från 2012 till 2018 antalet jobb kopplade till den cirkulära ekonomin inom EU växte med 5%. En cirkulär övergång i europeisk skala kan skapa 700,000 2030 nya jobb till XNUMX och öka EU: s BNP med ytterligare 0.5%.

En cirkulär ekonomi kan öka investeringarna, säkra ny finansiering och påskynda återhämtningsplaner efter pandemin. Regioner som omfamnar den cirkulära ekonomin kommer att kunna skördefinansiering från Europeiska unionens finansieringsinstrument för nästa generation EU för återhämtning och motståndskraft, inklusive Europeiska Green Deal-investeringsplanen, InvestEU och fonder som stöder handlingsplanen för cirkulär ekonomi. Europeiska fonden för regional utveckling kommer att komplettera privata innovationsfinansiering för att få nya lösningar på marknaden. Politiskt och ekonomiskt stöd från Europeiska unionen och dess medlemsstater för att utveckla lokal politik till förmån för en cirkulär ekonomi främjar utvecklingen av nationella och regionala strategier och verktyg för samarbete, t.ex. slovenien och den Västra Balkan länder.

Att gå mot systeminnovation för att påskynda övergången

Idag kan vi se många fantastiska enskilda initiativ i städer och regioner över hela Europa. Men ”konventionella tillvägagångssätt kommer inte att vara tillräckliga”, påpekade kommissionen i december förra året när den offentliggjorde European Green Deal förslag. Miljökommissionär Virginijus Sinkevičius sa "en mer systemisk förändring kommer att vara nödvändig för att gå bortom bara avfallshantering och uppnå en verklig övergång till en cirkulär ekonomi."

Medan befintliga innovationsprojekt tillför mervärde till övergången till en cirkulär ekonomi är utmaningen vi fortfarande står inför behöver arbeta över många discipliner och värdekedjor samtidigt. Denna tvärgående strategi kräver sofistikerad och formell samordning. Övergången till en cirkulär ekonomi måste vara systemisk och inbäddad i alla delar av samhället för att vara verkligt transformerande.

Det finns ingen mall, men det finns en metod

Människor är snabba att titta på ett problem och hitta en omedelbar lösning. Lösningar på enskilda utmaningar förbättrar den nuvarande statusen stegvis, men hjälper oss inte att nå våra ambitiösa mål med den stora bilden i åtanke. Dessutom har what kanske fungerar i en stad eller region, kanske inte fungerar på en annan marknad. ”Mallar och planer för hur städer ska bli cirkulära är ett linjärt sätt att tänka”, förklarade Ladeja Godina Košir, chef för cirkulär förändring, ordförande för den europeiska intressentplattformen för cirkulär ekonomi. ”Vi måste lära av varandra och förstå vad som har fungerat. Vi måste också våga se hur varje stad är unik för att utveckla modeller för cirkulär ekonomi för varje stad. ”

Vi behöver mekanismer som kan hjälpa oss att lära av andra men också tillgodose unika miljöer och ständigt växande behov. På EIT Climate-KIC kallas processen för att göra detta Deep Demonstration. Det är ett systemdesignverktyg som omvandlar territorier och värdekedjor till levande laboratorier för cirkulär ekonomi och innovation redo för storskaligt, åtgärdsbaserat genomförande.

Djupa demonstrationer: en överförbar metod

Slovenien är ett exempel bland många länder som är engagerade i storskalig cirkulär övergång och arbetar med EIT Climate-KIC för att utveckla och leverera en demonstrationspilot som kommer att ta itu med hela värdekedjetransformationen genom att utnyttja politik, utbildning, ekonomi, entreprenörskap och samhällsengagemang. Delar av dessa erfarenheter är replikerbara på andra europeiska testplatser: för närvarande arbetar vi för att utveckla en övergångsstrategi för cirkulär ekonomi med länder som Italien, Bulgarien och Irland, regioner som Kantabrien i Spanien och städer som Milano och Leuven, vilket visar att ett brett utbud av ekonomier kan engagera och anta övergång i stor skala.

Att införa systemiska cirkulära lösningar kräver att intressenterna arbetar tillsammans på EU-nivå, statlig, regional och lokal nivå. EIT Climate-KIC är utnyttja kollektivt lärande över komplexa frågor och utmaningar, inklusive värd för flera workshops med aktörer från industrin, administrationen, icke-statliga organisationer, den offentliga och privata sektorn samt forskning och akademi.

Lämna ingen bakom

De främsta mottagarna av en hållbar övergång med låga koldioxidutsläpp är lokalsamhällen, industrin och företagen samt andra intressenter från olika sektorer och värdekedjor. Det är viktigt att bevilja äganderätten till denna omvandling och dess handlingsplaner till alla medborgare, utan vilka effektiv övergång inte kommer att ske. Detta inkluderar samhällsmedlemmar, offentliga anställda, akademiker, entreprenörer, studenter och beslutsfattare.

Denna integration av alla aktörer i så många delar av vårt samhälle säkerställer att mottagliga och flytande gränssnittsramar är inbyggda i portföljmetoden. Ändå, idag politiska och finansiella ramar är utformade för en linjär ekonomi. Genom att samarbeta med den offentliga förvaltningen och Europeiska kommissionen för att främja dialog med flera intressenter, utnyttjar EIT Climate-KIC åtgärder på olika nivåer av styrning och sektorer: om vi behöver ändra hela systemet kommer inte att arbeta med ett ministerium ensam. I vårt pågående arbete har vi sett många avdelningar inom regioner allvarligt och fast beslutna att arbeta tillsammans. Men när beslutsfattare samlas runt bordet för att packa upp ett komplext problem som en cirkulär ekonomi, är det inte ovanligt att inse att det inte har funnits tillräckligt med tid för att ha rätt samtal för att samordna program än att sträcka sig över flera budgetavdelningar mellan departement eller departement. Inom våra djupa demonstrationer av cirkulär ekonomi arbetar Transition Policy Lab över flera regeringsorgan för att omforma och omformulera ny politik som integrerar cirkularitet i ett nytt regelverk.

A ccirkulär ekonomi kan leda till hållbara och inkluderande samhällen

Att engagera alla olika samhällen och intressenter, samt tillhandahålla utrymmen där vem som helst kan lära sig, utveckla och upprätthålla relevanta färdigheter, gör det möjligt för medborgarna att delta och engagera sig i övergångarna - vilket säkerställer att den regionala befolkningens mångfaldiga verklighet förblir i fokus.

Om Europas regioner vid denna tid av oöverträffad samhällsstörning tar tillfället i akt att bygga mer inkluderande och konkurrenskraftiga program för cirkulär ekonomi, kommer de sammansatta fördelarna att tala för sig själva. Det innebär att man flyttar från individuella tekniska lösningar till en bredare portfölj med aktiviteter som kommer att stimulera nya färdigheter och skapa jobb, nå nollutsläpp och förbättra tillgången till en förbättrad livskvalitet. Det innebär att arbeta tillsammans, på ett rättvist och öppet sätt. Det innebär att identifiera och sedan ändra de policyer som hindrar systemisk innovation från att äga rum. Genom stöd av djupa demonstrationer integrerar EIT Climate-KIC lärdomar, hjälper till att dela dessa lärdomar och bygger på bästa praxis och lokal anpassning för att skapa hållbara och inkluderande samhällen på andra marknader, regioner och städer.

Belöningen skulle förstärka allt som en region har för avsikt att uppnå: nå koldioxidutsläpp netto-noll, göra det möjligt för regioner att vara konkurrenskraftiga och lämna ingen kvar.

Cliona Howie har arbetat som miljökonsult i över 20 år och stöttat både offentliga och privata sektorer inom områden som bevarande, resurseffektivitet, industriell ekologi och symbios. På EIT Climate-KIC är hon ledande inom utveckling och omställning av cirkulär ekonomi.

Laura Nolan är en intressentexpert med erfarenhet av att leverera program inom klimatförändringar, förnybar energi och hållbar utveckling. På EIT Climate-KIC leder hon utvecklingen av cirkulär ekonomiprogram och leder europeiska projekt som H2020 CICERONE.

För mer information kontakta [e-postskyddad]

Fortsätt läsa

Klimatförändring

Forskning visar att allmänheten inte är orolig över klimatkrisen

publicerade

on

Ny forskning i Europa och USA visar att stora delar av allmänheten fortfarande inte accepterar brådskande klimatkrisen, och endast en minoritet tror att det kommer att påverka dem och deras familjer allvarligt under de närmaste femton åren.
Undersökningen, som beställdes av d | part och Open Society European Policy Institute, ingår i en större ny studie av klimatmedvetenhet. Den kartlägger attityder om förekomsten, orsakerna och effekterna av klimatförändringar i Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Sverige, Polen, Tjeckien, Storbritannien och USA. Den undersöker också allmänhetens attityder till en serie politiker som EU och nationella regeringar kan utnyttja för att minska de skador som orsakas av utsläpp från människor.
Rapporten konstaterar att även om en klar majoritet av de europeiska och amerikanska respondenterna är medvetna om att klimatet värms upp och att det sannolikt kommer att ha negativa konsekvenser för mänskligheten, finns det en förvrängd allmän förståelse för det vetenskapliga samförståndet i både Europa och Amerika. Detta, hävdar rapporten, har skapat en klyfta mellan allmänhetens medvetenhet och klimatvetenskap, vilket gör att allmänheten underskattar krisens brådska och inte uppskattar omfattningen av den åtgärd som krävs. 
Alla utom en liten minoritet accepterar att mänskliga aktiviteter spelar en roll i klimatförändringen - med högst 10% vägrar att tro detta i något land som undersöks.  
Men medan fullständig förnekelse är sällsynt, finns det stor förvirring om omfattningen av mänskligt ansvar. Stora minoriteter - från 17% till 44% i de tillfrågade länderna - tror fortfarande att klimatförändringar orsakas lika av människor och naturliga processer. Detta spelar roll eftersom de som accepterar att klimatförändringarna är resultatet av mänskliga handlingar är dubbelt så troliga att de kommer att orsaka negativa konsekvenser i sina egna liv.
 
Betydande minoriteter tror att forskare är lika uppdelade i orsakerna till global uppvärmning - inklusive två tredjedelar av väljarna i Tjeckien (67%) och nästan hälften i Storbritannien (46%). I verkligheten instämmer 97 procent av klimatforskarna i att människor har orsakat den globala uppvärmningen nyligen.
 
En stor majoritet av européer och amerikanska medborgare i alla de nio tillfrågade länderna är överens om att klimatförändringarna kräver ett kollektivt svar, vare sig de ska mildra klimatförändringen eller anpassa sig till dess utmaningar.  Majoriteter i Spanien (80%) Italien (73%), Polen (64%), Frankrike (60%), Storbritannien (58%) och USA (57%) instämmer i uttalandet att "Vi borde göra allt vi kan för att stoppa klimatförändringarna."
Rapporten konstaterar också att det sker en polarisering längs partipolitiska linjer om klimatförändringar - såväl i Europa som USA. De till vänster tenderar att vara mer medvetna om klimatförändringarnas existens, orsaker och konsekvenser och mer till förmån för handling än människor till höger. Dessa skillnader är viktigare än demografisk variation i de flesta länder. Till exempel i USA är de som identifierar sig som vänster i sin politiska orientering nästan tre gånger så benägna att förvänta sig en negativ inverkan på sina egna liv (49%) jämfört med dem som identifierar sig som mer till höger (17%). Polarisering är också markerad i Sverige, Frankrike, Italien och Storbritannien. Det enda landet där det finns balans över hela spektrumet är Tjeckien.
 
Majoriteter är villiga att agera på klimatförändringar, men de åtgärder de gynnar tenderar att vara konsumentfokuserade snarare än ansträngningar för att skapa kollektiva sociala förändringar.  En majoritet av de tillfrågade i alla länder säger att de redan har minskat sin plastförbrukning (62%), sina flygresor (61%) eller sina bilresor (55%).  En majoritet säger också att de antingen redan har eller planerar att minska sin köttförbrukning, byta till en grön energileverantör, rösta på parti på grund av deras klimatförändringsprogram eller köpa mer ekologisk och lokalt producerad mat.
 
Människor är dock mycket mindre benägna att stödja det civila samhällets engagemang direkt, med endast små minoriteter som donerat till en miljöorganisation (15% över hela undersökningen), gått med i en miljöorganisation (8% över hela undersökningen) eller gått med i en miljöprotest. (9% över hela undersökningen). Endast en fjärdedel (25%) av respondenterna i hela undersökningen säger att de har röstat på ett politiskt parti på grund av sin klimatförändringspolitik.
Bara 47 procent av de tillfrågade tror att de som individer har ett mycket stort ansvar för att ta itu med klimatförändringarna. Endast i Storbritannien (66%), Tyskland (55%), USA (53%), Sverige (52%) och Spanien (50%) finns en majoritet som själva känner en hög känsla av ansvar.   I varje land som undersöks är det mer troligt att människor tror att deras nationella regering har ett stort ansvar för att ta itu med klimatförändringarna.   Detta varierar från 77% av de tillfrågade i Tyskland och Storbritannien till 69% i USA, 69% i Sverige och 73% i Spanien.  I varje EU-land var respondenterna lite mer benägna att se EU som ett stort ansvar för att minska klimatförändringen än de nationella regeringarna. 
 
I omröstningen framgår också att människor föredrar att erbjudas incitament att agera mot klimatförändringar snarare än att möta förbud eller koldioxidskatter.  En liten majoritet är villiga att betala lite mer skatt för större åtgärder mot klimatförändringarna - förutom i Frankrike, Italien och Tjeckien - men andelen som är villig att betala mer än ett litet belopp (en timmes lön per månad) är begränsad till mest en fjärdedel - i Spanien och USA.  Ökade skatter på alla flygningar, eller införande av en avgift för frekvent flygblad, fick något stöd över de undersökta länderna (mellan 18 procent och 36 procent, kollektivt). Även om den föredragna policyn för att ta itu med utsläpp från flygresor med en tydlig marginal var att förbättra markinfrastrukturen för bussar och tåg.
Heather Grabbe, chef för Open Society European Policy Institute, sa ”Många cinvånare över hela Europa och USA inser fortfarande inte att vetenskapligt samförstånd om mänskligt ansvar för klimatförändringar är överväldigande. Även om fullständig förnekelse är sällsynt, finns det en utbredd falsk tro, främjad av egenintressen som motsätter sig utsläppsminskningar, att forskare är splittrade i huruvida människor orsakar klimatförändringar - när faktiskt 97% av forskarna vet det.
 
"Denna mjuka förnekelse har betydelse eftersom den väcker allmänheten att tro att klimatförändringen inte kommer att påverka deras liv mycket under de närmaste decennierna, och de inser inte hur radikalt vi behöver ändra vårt ekonomiska system och vanor för att förhindra ekologisk kollaps. enkäter visar att ju mer övertygade människor är om att klimatförändringarna är resultatet av mänsklig aktivitet, desto mer exakt uppskattar de dess inverkan och desto mer vill de agera. ”
Jan Eichhorn, forskningsdirektör för d | part och huvudförfattare till studien, sa: "Allmänheten i Europa och USA vill se åtgärder som svar på klimatförändringarna inom all demografi. Politiker måste visa ledarskap för att svara på denna önskan i ett ambitiöst sätt som förbättrar människors förståelse för krisens allvar och den inverkan människor har - eftersom denna uppfattning hittills inte är tillräckligt utvecklad. Det är inte tillräckligt att förlita sig på enskilda åtgärder. Människor ser staten och internationella organisationer vid EU som ansvarig. Människor är huvudsakligen öppna för att bli övertygade om att stödja mer omfattande åtgärder, men för att uppnå detta krävs det omedelbart ytterligare arbete från politiska och civilsamhällesaktörer. "
 
RESULTAT:
 • En stor majoritet av européer och amerikaner tror att klimatförändringar sker. I alla nio undersökta länder säger en överväldigande majoritet av de tillfrågade att klimatet troligen eller definitivt förändras - allt från 83 procent i USA till 95 procent i Tyskland.
 • Det är knappast att förneka klimatförändringar i alla länder som undersöks. USA och Sverige har den största gruppen människor som antingen tvivlar på klimatförändringarna eller är övertygade om att det inte händer, och även här omfattar det bara drygt 10 procent av de tillfrågade.
 • Menöver en tredjedel (35%) av de tillfrågade i de nio länderna tillskriver klimatförändringar en balans mellan naturliga och mänskliga processer - med denna känsla mest uttalad i Frankrike (44%), Tjeckien (39%) och USA (38%). Flertalsuppfattningen bland respondenterna är att den orsakas "främst av mänsklig aktivitet".
 • En betydande grupp av "mjuka" attributionskeptiker tror att, I motsats till det vetenskapliga samförståndet orsakas klimatförändringen lika av mänskliga aktiviteter och naturliga processer: dessa valkretsar sträcker sig från 17 procent i Spanien till 44 procent i Frankrike. När de läggs till de "hårda" attributskeptikerna, som inte tror att mänsklig aktivitet är en bidragande faktor till klimatförändringen, utgör dessa skeptiker tillsammans majoriteten i Frankrike, Polen, Tjeckien och USA.
 • Majoriteterna tror att klimatförändringarna kommer att få mycket negativa konsekvenser för livet på jorden i Spanien (65%), Tyskland (64%), Storbritannien (60%), Sverige (57%), Tjeckien (56%) och Italien ( 51%).  Det finns emellertid en betydande minoritet av ”konsekvensskeptiker” som tror att de negativa konsekvenserna kommer att uppvägas av de positiva - allt från 17 procent i Tjeckien till 34 procent i Frankrike. Det finns också en grupp i mitten som inte ser den globala uppvärmningen som ofarlig, men tror att negativa konsekvenser också kommer att balanseras av positiva. Denna "mellangrupp" varierar från 12 procent i Spanien till 43 procent i Frankrike. 
 • De flesta tror inte att deras egna liv kommer att påverkas starkt av klimatförändringen de närmaste femton åren. Endast i Italien, Tyskland och Frankrike tror mer än en fjärdedel av befolkningen att deras liv kommer att störas kraftigt av klimatförändringen till 2035 om inga ytterligare åtgärder vidtas. Medan den rådande uppfattningen är att det kommer att finnas några förändring av sina liv, en betydande minoritet tror att deras liv inte kommer att förändras alls till följd av okontrollerad klimatförändring - med den största gruppen i Tjeckien (26%) följt av Sverige (19%), USA och Polen ( 18%), Tyskland (16%) och Storbritannien (15%).
 • Ålder gör skillnad i synen på klimatförändringar, men bara i vissa länder. Sammantaget tenderar yngre människor att vara mer benägna att förvänta sig negativa konsekvenser av klimatförändringarna på deras liv 2035 om inget görs för att ta itu med problemen. Denna trend är särskilt stark i Tyskland; där negativa effekter förväntas av 36 procent av 18-34-åringarna (jämfört med 30% av 55-74-åringar), Italien; (46% av åldrarna 18-34 jämfört med 33% av de 55-74-åringar), Spanien; (43% av åldrarna 18–34 år jämfört med 32 procent av åldrarna 55–74 år) och Storbritannien; (36% av åldrarna 18-34 jämfört med 22% av de 55-74 åringar).
 • Att införa högre skatter på flygningar ses endast som det bästa alternativet för att minska utsläppen från flygningar med en minoritet - från 18 procent i Spanien till 30 procent i USA och 36 procent i Storbritannien. Ett direkt förbud mot interna flygningar inom länderna är ännu mindre populärt och har mest stöd i Frankrike (14%) och Tyskland (14%). Den mest populära politiken för att minska utsläppen från flygresor är att förbättra tåg- och bussnäten, som väljs som den bästa politiken av en majoritet av respondenterna i Spanien, Italien och Polen.
 • Majoriteter i de flesta länder är villiga att övertala sina vänner och familj att bete sig på ett mer klimatvänligt sätt - med endast 11 procent i Italien och 18 procent i Spanien som inte är villiga att göra detta. Men nästan 40 procent av människorna i Tjeckien, Frankrike, USA och Storbritannien skulle inte överväga denna idé alls.
 • Det finns ett stort stöd för att byta till ett grönt energiföretag för att tillhandahålla hushållens energi. Men Frankrike och USA har stora minoriteter (42% respektive 39%) som inte skulle överväga att byta till grön energi. Detta jämförs med bara 14 procent i Italien och 20 procent i Spanien som inte skulle överväga en förändring till grön energi.
 • Majoriteter i Europa är villiga att minska sin köttkonsumtion, men siffrorna varierar mycket. Endast en fjärdedel av människorna i Italien och Tyskland är det inte villiga att minska köttkonsumtionen jämfört med 58 procent av befolkningen i Tjeckien, 50 procent i USA och cirka 40 procent i Spanien, Storbritannien, Sverige och Polen.

Fortsätt läsa

Miljö

Markerad förbättring av Europas luftkvalitet under det senaste decenniet, färre dödsfall kopplade till föroreningar

publicerade

on

Bättre luftkvalitet har lett till en betydande minskning av för tidiga dödsfall under det senaste decenniet i Europa. Europeiska miljöbyråns (EES) senaste officiella uppgifter visar dock att nästan alla européer fortfarande lider av luftföroreningar, vilket leder till cirka 400,000 XNUMX för tidiga dödsfall över hela kontinenten.

EES: sLuftkvalitet i Europa - 2020-rapporten'visar att sex medlemsstater överskred Europeiska unionens gränsvärde för fina partiklar (PM2.5) 2018: Bulgarien, Kroatien, Tjeckien, Italien, Polen och Rumänien. Endast fyra länder i Europa - Estland, Finland, Island och Irland - hade fina partiklar som låg under Världshälsoorganisationens (WHO) strängare riktvärden. EES-rapporten konstaterar att det fortfarande finns en klyfta mellan EU: s lagliga luftkvalitetsgränser och WHO: s riktlinjer, en fråga som Europeiska kommissionen försöker ta itu med med en översyn av EU-standarderna enligt handlingsplanen för nollföroreningar.

Den nya EES-analysen bygger på den senaste officiella luftkvalitetsdata från mer än 4 000 övervakningsstationer över hela Europa 2018.

Exponering för fina partiklar orsakade cirka 417,000 41 för tidiga dödsfall i 2018 europeiska länder 379,000, enligt EES-bedömningen. Cirka 28 54,000 av dessa dödsfall inträffade i EU-19,000 där 2 3 och XNUMX XNUMX för tidiga dödsfall tillskrevs kvävedioxid (NOXNUMX) respektive ozon på marknivå (OXNUMX). (De tre siffrorna är separata uppskattningar och siffrorna ska inte läggas samman för att undvika dubbelräkning.)

EU, nationell och lokal politik och utsläppsminskningar inom viktiga sektorer har förbättrat luftkvaliteten i hela Europa, visar EES-rapporten. Sedan 2000 har utsläppen av viktiga luftföroreningar, inklusive kväveoxider (NOx), från transporter minskat avsevärt trots den ökande mobilitetsefterfrågan och därmed ökad sektorns växthusgasutsläpp. Utsläppen av föroreningar från energiförsörjningen har också sett stora minskningar medan framstegen med att minska utsläppen från byggnader och jordbruk har gått långsamt.

Tack vare bättre luftkvalitet dog cirka 60,000 2018 färre människor i förtid på grund av fina partikelföroreningar 2009, jämfört med 54. För kvävedioxid är minskningen ännu större eftersom för tidiga dödsfall har minskat med cirka XNUMX% under det senaste decenniet. Det fortsatta genomförandet av miljö- och klimatpolitiken i hela Europa är en nyckelfaktor bakom förbättringarna.

”Det är goda nyheter att luftkvaliteten förbättras tack vare den miljö- och klimatpolitik som vi har genomfört. Men vi kan inte ignorera nackdelen - antalet för tidiga dödsfall i Europa på grund av luftföroreningar är fortfarande alldeles för högt. Med European Green Deal har vi satt oss en ambition att minska alla typer av föroreningar till noll. Om vi ​​ska lyckas och till fullo skydda människors hälsa och miljön måste vi minska luftföroreningarna ytterligare och anpassa våra luftkvalitetsstandarder närmare med rekommendationerna från Världshälsoorganisationen. Vi kommer att titta på detta i vår kommande handlingsplan, säger miljö-, havs- och fiskerikommissionär Virginijus Sinkevičius.

”EEA: s uppgifter visar att investering i bättre luftkvalitet är en investering för bättre hälsa och produktivitet för alla européer. Politik och åtgärder som överensstämmer med Europas nollföroreningsambition leder till längre och hälsosammare liv och mer motståndskraftiga samhällen, säger Hans Bruyninckx, EES-verkställande direktör.

Europeiska kommissionen har nyligen publicerat en färdplan för EU: s handlingsplan mot a Zero Pollution Ambition, som är en del av European Green Deal.

Luftkvalitet och COVID-19

EES-rapporten innehåller också en översikt över kopplingarna mellan COVID-19-pandemin och luftkvaliteten. En mer detaljerad bedömning av preliminära EES-uppgifter för 2020 och stödjande modellering av Copernicus Atmospheric Monitoring Service (CAMS), bekräftar tidigare bedömningar som visar upp till 60% minskningar av vissa luftföroreningar i många europeiska länder där låsningsåtgärder genomfördes våren 2020 EES har ännu inte uppskattat de potentiella positiva hälsoeffekterna av den renare luften under 2020.

Rapporten noterar också att långvarig exponering för luftföroreningar orsakar hjärt- och andningssjukdomar, vilka båda har identifierats som riskfaktorer för död hos COVID-19-patienter. Kausaliteten mellan luftföroreningar och svårighetsgraden av COVID-19-infektionerna är dock inte klar och ytterligare epidemiologisk forskning behövs.

Bakgrund

EES: s genomgång, EES: s hälsoriskbedömningar av luftföroreningar, ger en översikt över hur EES beräknar sina uppskattningar av hälsoeffekterna av dålig luftkvalitet.

Hälsoeffekterna av exponering för luftföroreningar är olika, allt från lunginflammation till för tidiga dödsfall. Världshälsoorganisationen utvärderar de växande vetenskapliga bevisen som kopplar luftföroreningar till olika hälsoeffekter för att föreslå nya riktlinjer.

I EES: s hälsoriskbedömning väljs dödlighet som det kvantifierade hälsoutfallet, eftersom det är det som vetenskapliga bevis är mest robusta för. Dödligheten på grund av den långvariga exponeringen för luftföroreningar uppskattas med hjälp av två olika mätvärden: ”för tidiga dödsfall” och ”år förlorade liv”. Dessa uppskattningar ger ett mått på den allmänna effekten av luftföroreningar i en viss befolkning och till exempel kan siffrorna inte tilldelas specifika individer som bor på en specifik geografisk plats.

Hälsoeffekterna uppskattas separat för de tre föroreningarna (PM2.5, NO2 och O3). Dessa siffror kan inte läggas samman för att bestämma totala hälsoeffekter, eftersom detta kan leda till dubbelräkning av människor som utsätts för höga nivåer av mer än en förorening.

 

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend