Anslut dig till vårt nätverk!

CO2 utsläpp

Kommissionen godkänner kompensation till energiintensiva företag i Tjeckien för indirekta utsläppskostnader

publicerade

on

Europeiska kommissionen har enligt EU: s regler för statligt stöd godkänt att Tjeckien delvis kompenserar energiintensiva företag för högre elpriser till följd av indirekta utsläppskostnader enligt EU: s system för handel med utsläppsrätter (ETS). Systemet kommer att täcka indirekta utsläppskostnader under 2020 och har en preliminär budget på cirka 88 miljoner euro. Åtgärden kommer att gynna företag som är verksamma i Tjeckien i sektorer som står inför betydande elkostnader och som är särskilt utsatta för internationell konkurrens.

Ersättningen kommer att beviljas genom delvis återbetalning av indirekta ETS-kostnader till berättigade företag. Kommissionen utvärderade åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd, särskilt dess riktlinjer för vissa statliga stödåtgärder inom ramen för systemet för handel med utsläppsrätter för växthusgaser efter 2012 och fann att det är i linje med kraven i riktlinjerna. Systemet kommer särskilt att bidra till att undvika en ökning av de globala utsläppen av växthusgaser på grund av företag som flyttar till länder utanför EU med mindre stränga miljöregler.

Dessutom drog kommissionen slutsatsen att det beviljade stödet är begränsat till det minsta nödvändiga. Mer information kommer att finnas på kommissionens konkurrens hemsida, i Registret över statligt stöd under fallnummer SA. 58608.

CO2 utsläpp

FN: s sjöfartsbyrå tänder ett decennium med ökande växthusgasutsläpp

publicerade

on

Regeringarna har gått tillbaka på sina egna åtaganden att omedelbart minska utsläppen av klimatuppvärmning från sjöfarten, säger miljöorganisationer följande ett viktigt möte med Internationella sjöfartsorganisationen (IMO) den 17 november.

IMO: s marina miljöskyddskommitté godkände ett förslag som gör det möjligt för sjöfartssektorn att en miljard ton årliga växthusgasutsläpp fortsätter att stiga under resten av detta decennium - det årtionde då världens klimatforskare säger att vi måste halvera den globala växthusgasen Växthusgasutsläpp för att hålla sig inom en relativt säker 1 ° C av den globala uppvärmningen, enligt vad som åtagits enligt Paris klimatavtal.

T & E-sjöfartschef Faïg Abbasov sa: ”IMO har gett klartecken till ett decennium av stigande växthusgasutsläpp från fartyg. Europa måste nu ta ansvar och påskynda genomförandet av Green Deal. EU bör kräva att fartyg betalar för föroreningar på sin koldioxidmarknad och föreskriver användning av alternativa gröna bränslen och energibesparande teknik. Över hela världen måste nationer vidta åtgärder mot utsläpp till sjöss där FN-byrån helt misslyckats. ”

Som många länder bekräftade i samtalen bryter det godkända förslaget den första IMO-växthusgasstrategin på tre viktiga sätt. Det kommer att misslyckas med att minska utsläppen före 2023, kommer inte att toppa utsläppen så snart som möjligt och kommer inte att sätta koldioxidutsläpp på en väg som är förenlig med Parisavtalets mål.

Länder som stödde antagandet av förslaget vid IMO och dess övergivande av alla ansträngningar för att ta itu med klimatförändringarna på kort sikt har tappat all moralisk grund för att kritisera regioner eller nationer som försöker ta itu med utsläpp från sjöfarten - som en del av deras ekonomi överallt nationella klimatplaner.

John Maggs, ordförande för Clean Shipping Coalition och seniorpolitisk rådgivare vid Seas At Risk, sade: ”Eftersom forskare säger att vi har mindre än tio år på oss att stoppa vår allvarliga rusning till klimatkatastrof, har IMO beslutat att utsläppen kan fortsätta växer i minst 10 år. Deras självbelåtenhet är hisnande. Våra tankar är hos de mest utsatta som kommer att betala det högsta priset för denna extrema dårskap. ”

Nationer och regioner som menar allvar med klimatkrisen måste nu vidta omedelbara nationella och regionala åtgärder för att begränsa fartygets utsläpp, säger miljöorganisationerna. Nationerna bör agera snabbt för att fastställa koldioxidekvivalenter som är förenliga med Parisavtalet för fartyg som anlöper deras hamnar. kräva att fartyg rapporterar och betalar för föroreningar där de anländer och börjar skapa prioriterade korridorer med låg och ingen utsläppsnivå.

Fortsätt läsa

Klimatförändring

Infografik: Tidslinje för klimatförändringsförhandlingar

publicerade

on

Från jordmötet till Parisavtalet, upptäck de viktigaste händelserna i historien om klimatförändringsförhandlingarna i kronologisk ordning.

EU har varit en nyckelaktör i samtal som leddes av FN och 2015 åtagit sig att minska utsläpp av växthusgaser i EU med minst 40% under 1990-nivåer med 2030.

Fortsätt läsa

Klimatförändring

Klimatplan 2030: Kommissionen inbjuder till inledande återkoppling om fyra framtida lagförslag

publicerade

on

Kommissionen har publicerat sina konsekvensbedömningar om inception på fyra centrala delar av europeisk klimatlagstiftning, som ska antas i juni 2021 för att genomföra klimatmålplanen 2030. Dessa fyra framtida förslag kommer att hjälpa till att leverera European Green Deal och uppnå det föreslagna nya målet för utsläppsminskningar på minst 55% genom 2030. Inception Impact Assessments på EU: s system för handel med utsläppsrätter, den Förordning för ansträngningsdelning, den Markanvändning, markanvändningsändring och skogsbruksförordning och CO2-standarder för bilar är nu öppna för allmän feedback i fyra veckor fram till torsdagen den 26 november 2020. De redogör för den potentiella karaktären och omfattningen av revisionerna för vart och ett av dessa politiska instrument och den analys som kommissionen kommer att göra under de kommande månaderna. Denna inledande återkopplingsperiod kommer att följas i god tid av ytterligare öppna offentliga samråd.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend