Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Att öka offshore förnybar energi för ett klimatneutralt Europa

publicerade

on

För att nå EU: s mål om klimatneutralitet 2050 presenterar Europeiska kommissionen idag (19 november) EU: s strategi för förnybar energi till havs och föreslår ambitiösa nya mål för utvecklingen av denna viktiga europeiska industri och energikälla. Framtida tillväxt kommer att baseras på den stora potentialen i alla Europas havsbassänger och på de globala ledande positionerna för europeiska företag inom sektorn.

A pressmeddelandeQ & A, två faktablad om Offshore förnybar energi strategi och viktiga offshore-teknik för förnybar energiOch en video- finns tillgängliga online.

European Green Deal Executive Vice President Frans Timmermans och Energy Commissioner Kadri Simson håller en presskonferens om ovanstående fråga, som du kan följa live på EbS.

Miljö

Att öka offshore förnybar energi för ett klimatneutralt Europa

publicerade

on

För att nå EU: s mål om klimatneutralitet fram till 2050 presenterar Europeiska kommissionen idag EU: s strategi för förnybar energi till havs. I strategin föreslås att Europas vindkapacitet för havs från den nuvarande nivån på 12 GW till minst 60 GW ska öka till 2030 och till 300 GW till 2050. Kommissionen strävar efter att komplettera detta med 40 GW havsenergi och andra framväxande teknologier såsom flytande vind och sol 2050.

Denna ambitiösa tillväxt kommer att baseras på den stora potentialen i alla Europas havsbassänger och på den globala ledarskapspositionen för EU-företag inom sektorn. Det kommer att skapa nya möjligheter för industrin, skapa gröna jobb över hela kontinenten och stärka EU: s globala ledarskap inom offshore energiteknik. Det kommer också att säkerställa skyddet av vår miljö, biologiska mångfald och fiske.

European Green Deal Executive Vice President Frans Timmermans sade: ”Dagens strategi visar hur brådskande och möjligheten det är att öka vår investering i förnybar offshore. Med våra stora havsbassänger och industriella ledarskap har Europeiska unionen allt som behövs för att möta utmaningen. Offshore förnybar energi är redan en riktig europeisk framgångshistoria. Vi strävar efter att göra det till en ännu större möjlighet för ren energi, högkvalitativa jobb, hållbar tillväxt och internationell konkurrenskraft. ”

Energikommissionär Kadri Simson sa: ”Europa är världsledande inom offshore förnybar energi och kan bli ett kraftpaket för sin globala utveckling. Vi måste öka vårt spel genom att utnyttja all potential från havsbaserad vind och genom att utveckla andra tekniker som våg, tidvatten och flytande sol. Denna strategi sätter en tydlig riktning och skapar en stabil ram som är avgörande för offentliga myndigheter, investerare och utvecklare i denna sektor. Vi måste öka EU: s inhemska produktion för att uppnå våra klimatmål, mata den växande efterfrågan på el och stödja ekonomin i dess återhämtning efter COVID. ”

Miljö-, havs- och fiskerikommissionär Virginijus Sinkevičius sade: ”Dagens strategi beskriver hur vi kan utveckla förnybar energi till havs i kombination med andra mänskliga aktiviteter, såsom fiske, vattenbruk eller sjöfart, och i harmoni med naturen. Förslagen kommer också att göra det möjligt för oss att skydda den biologiska mångfalden och ta itu med möjliga socioekonomiska konsekvenser för sektorer som förlitar sig på god hälsa i marina ekosystem och därmed främjar en sund samexistens inom det marina rummet. ”

För att främja en utbyggnad av offshore-energikapaciteten kommer kommissionen att uppmuntra gränsöverskridande samarbete mellan medlemsstaterna om långsiktig planering och distribution. Detta kommer att kräva att mål för utveckling av förnybar energi för havs integreras i de nationella marina planerna som kuststaterna ska lägga fram för kommissionen senast i mars 2021. Kommissionen kommer också att föreslå en ram enligt den reviderade TEN-E-förordningen för långsiktig offshore-nätplanering. som involverar tillsynsmyndigheter och medlemsstaterna i varje havsbassäng.

Kommissionen uppskattar att investeringar på nästan 800 miljarder euro kommer att behövas fram till 2050 för att uppnå de föreslagna målen. För att bidra till att skapa och släppa lös denna investering kommer kommissionen att:

 • Ge en tydlig och stödjande rättslig ram. I detta syfte klargjorde kommissionen idag också reglerna för elmarknaden i ett medföljande arbetsdokument och kommer att bedöma om mer specifika och riktade regler behövs. Kommissionen kommer att se till att omarbetningarna av riktlinjerna för statligt stöd för energi- och miljöskydd och direktivet om förnybar energi underlättar kostnadseffektiv användning av förnybar offshore-energi.
 • Hjälp att mobilisera alla relevanta fonder för att stödja sektorns utveckling. Kommissionen uppmuntrar medlemsstaterna att använda återvinnings- och motståndskraften och samarbeta med Europeiska investeringsbanken och andra finansinstitut för att stödja investeringar i offshore-energi genom InvestEU. Horizon Europe-medel kommer att mobiliseras för att stödja forskning och utveckling, särskilt inom mindre mogna tekniker.
 • Säkerställ en förstärkt leveranskedja. Strategin understryker behovet av att förbättra tillverkningskapaciteten och hamninfrastrukturen och att öka den kompetenta arbetskraften för att upprätthålla högre installationshastigheter. Kommissionen planerar att inrätta en särskild plattform för offshore-förnybara energikällor inom Industrial Energy Forum för att samla alla aktörer och ta itu med utveckling av försörjningskedjan.

Offshore förnybar energi är en snabbt växande global marknad, särskilt i Asien och USA, och ger möjligheter för EU: s industri runt om i världen. Genom sin Green Deal-diplomati, handelspolitik och EU: s energidialoger med partnerländer kommer kommissionen att stödja global användning av dessa tekniker.

För att analysera och övervaka de miljömässiga, sociala och ekonomiska effekterna av offshore förnybar energi på den marina miljön och den ekonomiska verksamheten som är beroende av den kommer kommissionen regelbundet att samråda med en grupp experter från offentliga myndigheter, intressenter och forskare. Idag har kommissionen också antagit ett nytt vägledande dokument om utveckling av vindkraft och EU: s naturlagstiftning.

Bakgrund

Havsvind producerar ren el som konkurrerar med och ibland är billigare än befintlig fossilbränslebaserad teknik. Europeiska industrier utvecklar snabbt en rad andra tekniker för att utnyttja kraften i våra hav för att producera grön el. Från flytande havsbaserad vindkraft till havsenergiteknik som vågor och tidvatten, flytande solcelleanläggningar och användningen av alger för att producera biodrivmedel, europeiska företag och laboratorier ligger för närvarande i framkant.

Offshore Renewable Energy Strategy sätter den högsta utplaceringsambitionen för vindkraftverk till havs (både fastbotten och flytande), där kommersiell aktivitet är långt framskridet. Inom dessa sektorer har Europa redan fått oöverträffad teknisk, vetenskaplig och industriell erfarenhet och det finns redan stark kapacitet i hela leveranskedjan, från tillverkning till installation.

Medan strategin understryker möjligheterna i alla EU: s havsbassänger - Nordsjön, Östersjön, Svarta havet, Medelhavet och Atlanten - och för vissa kust- och ösamhällen är fördelarna med denna teknik inte begränsad till kustnära regioner. Strategin belyser ett brett spektrum av inlandsområden där tillverkning och forskning redan stöder utveckling av energi till havs.

Mer

Offshore förnybar energi strategi

Personalens arbetsdokument om strategin för förnybar energi till havs

Memo (Q&A) on the Offshore Renewable Energy Strategy

Faktablad om strategin för förnybar energi till havs

Faktablad om offshore förnybar energi och viktiga tekniker

Offshore Renewable Energy webbsida

 

Fortsätt läsa

Miljö

Ny EU-industristrategi: utmaningarna att ta itu med

publicerade

on

MEP: er vill ha EU: s framtida industriella strategi för att hjälpa företag att överleva COVID-19-krisen och möta de digitala och miljöövergångarna. Ta reda på hur.

Europeiska företag har drabbats hårt av COVID-19-pandemi, eftersom många har varit tvungna att stänga eller minska sin personal medan de hittat nya sätt att arbeta inom nya restriktiva åtgärder. Innan de nödvändiga digitala och gröna övergångarna genomförs måste industrin i EU återhämta sig från pandemin.

Under plenarsammanträdet i november kommer parlamentsledamöterna att upprepa sin uppmaning till Europeiska kommissionen att se över sitt förslag i mars 2020 om EU: s ny industriell strategi. I en förslag till betänkande antogs den 16 oktober krävde medlemmarna i bransch-, forsknings- och energikommittén en förändring i EU: s strategi för industripolitiken i kölvattnet av pandemin genom att hjälpa företag att hantera krisen och möta de digitala och miljöövergångarna.

Hur parlamentet förutser EU: s industrilandskap

Industri representerar mer än 20% av EU: s ekonomi och sysselsätter cirka 35 miljoner människor, med många miljoner fler jobb kopplade till det hemma och utomlands. Dessutom står den för 80% av varuexporten. EU är också en global leverantör och destination för direkta utländska investeringar.

Inom ramen för den nya industriella strategin bör EU göra det möjligt för företag att bidra till sin klimatneutralitet mål - som beskrivs i Grön affär vägkarta - stödja företag, särskilt små och medelstora företag i övergången till en digital och koldioxidneutral ekonomi och bidra till att skapa högkvalitativa jobb utan att undergräva EU: s konkurrenskraft.

Enligt parlamentsledamöterna; En sådan strategi bör bestå av två faser: en återhämtningsfas för att konsolidera arbetstillfällen, återaktivera produktionen och anpassa sig till en period efter COVID. följt av återuppbyggnad och industriell omvandling.

Läs om EU: s viktigaste åtgärder för att starta den ekonomiska återhämtningen.

Stärka mindre företag för att uppnå hållbar tillväxt

Små och medelstora företag är ryggraden i EU: s ekonomi och står för mer än 99% av all europeisk verksamhet. Den industriella strategin bör fokusera på dem, eftersom många har tecknat skulder på grund av nationella koronarivusåtgärder, vilket minskar deras investeringskapacitet, vilket sannolikt kommer att utlösa en trög tillväxt på lång sikt.

Hjälp industrin att återhämta sig efter den socioekonomiska krisen

COVID Återhämtningsfond är en del av den första fasen för att reagera på nödsituationen och bör fördelas efter nivån på skadan, utmaningarna och det ekonomiska stöd som redan erhållits genom nationella stödordningar.

Företräde bör ges till företag och mindre företag som är inriktade på digital och miljöomvandling och därmed investera i miljövänliga aktiviteter.

Ledamöterna vill:

 • Se till att de gröna och digitala övergångarna är rättvisa och socialt rättvisa och följs av initiativ för att utbilda arbetstagare.
 • Skapa en ny konsekvensbedömning av de potentiella kostnaderna och bördorna för övergången för europeiska företag, inklusive små och medelstora företag.
 • Se till att statligt stöd som tillhandahålls i nödfasen inte leder till permanenta snedvridningar på den inre marknaden.
 • Ta tillbaka strategiska industrier till EU.

Investera i grönare, digitala och innovativa företag

Under den andra fasen bör den industriella strategin säkerställa konkurrenskraft, motståndskraft och långsiktig hållbarhet. Målen inkluderar:

 • Fokusera på de sociala aspekterna av strukturförändringen.
 • Återuppliva territorier som är beroende av fossila bränslen med hjälp av Bara övergångsfonden, som är en del av EU: s klimatfinansieringsplan.
 • Att säkerställa EU-subventioner går till miljövänliga företag och förbättra hållbar finansiering till företag i avkolningsprocessen.
 • Använda Border Carbon Adjustment Mechanism för att skydda EU-tillverkare och jobb från illojal internationell konkurrens.
 • Att ha en forskningsbaserad läkemedelsindustri och en medicinbrist plan för riskreducering.
 • Utnyttja den cirkulära ekonomin, privilegiera principen om "energieffektivitet först", energibesparingar och teknik för förnybar energi.
 • Att använda gas för att övergå från fossila bränslen och väte som en potentiell banbrytande teknik.
 • Investera i artificiell intelligens och genomföra en gemensam europeisk digital- och datamarknad, bygga ett bättre digitalt beskattningssystem och utveckla europeiska standarder för cybersäkerhet.
 • Satsar mer på forskning och utveckling.
 • Revidera EU: s antitrustregler för att säkerställa global konkurrenskraft.

Fortsätt läsa

CO2 utsläpp

FN: s sjöfartsbyrå tänder ett decennium med ökande växthusgasutsläpp

publicerade

on

Regeringarna har gått tillbaka på sina egna åtaganden att omedelbart minska utsläppen av klimatuppvärmning från sjöfarten, säger miljöorganisationer följande ett viktigt möte med Internationella sjöfartsorganisationen (IMO) den 17 november.

IMO: s marina miljöskyddskommitté godkände ett förslag som gör det möjligt för sjöfartssektorn att en miljard ton årliga växthusgasutsläpp fortsätter att stiga under resten av detta decennium - det årtionde då världens klimatforskare säger att vi måste halvera den globala växthusgasen Växthusgasutsläpp för att hålla sig inom en relativt säker 1 ° C av den globala uppvärmningen, enligt vad som åtagits enligt Paris klimatavtal.

T & E-sjöfartschef Faïg Abbasov sa: ”IMO har gett klartecken till ett decennium av stigande växthusgasutsläpp från fartyg. Europa måste nu ta ansvar och påskynda genomförandet av Green Deal. EU bör kräva att fartyg betalar för föroreningar på sin koldioxidmarknad och föreskriver användning av alternativa gröna bränslen och energibesparande teknik. Över hela världen måste nationer vidta åtgärder mot utsläpp till sjöss där FN-byrån helt misslyckats. ”

Som många länder bekräftade i samtalen bryter det godkända förslaget den första IMO-växthusgasstrategin på tre viktiga sätt. Det kommer att misslyckas med att minska utsläppen före 2023, kommer inte att toppa utsläppen så snart som möjligt och kommer inte att sätta koldioxidutsläpp på en väg som är förenlig med Parisavtalets mål.

Länder som stödde antagandet av förslaget vid IMO och dess övergivande av alla ansträngningar för att ta itu med klimatförändringarna på kort sikt har tappat all moralisk grund för att kritisera regioner eller nationer som försöker ta itu med utsläpp från sjöfarten - som en del av deras ekonomi överallt nationella klimatplaner.

John Maggs, ordförande för Clean Shipping Coalition och seniorpolitisk rådgivare vid Seas At Risk, sade: ”Eftersom forskare säger att vi har mindre än tio år på oss att stoppa vår allvarliga rusning till klimatkatastrof, har IMO beslutat att utsläppen kan fortsätta växer i minst 10 år. Deras självbelåtenhet är hisnande. Våra tankar är hos de mest utsatta som kommer att betala det högsta priset för denna extrema dårskap. ”

Nationer och regioner som menar allvar med klimatkrisen måste nu vidta omedelbara nationella och regionala åtgärder för att begränsa fartygets utsläpp, säger miljöorganisationerna. Nationerna bör agera snabbt för att fastställa koldioxidekvivalenter som är förenliga med Parisavtalet för fartyg som anlöper deras hamnar. kräva att fartyg rapporterar och betalar för föroreningar där de anländer och börjar skapa prioriterade korridorer med låg och ingen utsläppsnivå.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend