Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Att öka offshore förnybar energi för ett klimatneutralt Europa

publicerade

on

För att nå EU: s mål om klimatneutralitet fram till 2050 presenterar Europeiska kommissionen idag EU: s strategi för förnybar energi till havs. I strategin föreslås att Europas vindkapacitet för havs från den nuvarande nivån på 12 GW till minst 60 GW ska öka till 2030 och till 300 GW till 2050. Kommissionen strävar efter att komplettera detta med 40 GW havsenergi och andra framväxande teknologier såsom flytande vind och sol 2050.

Denna ambitiösa tillväxt kommer att baseras på den stora potentialen i alla Europas havsbassänger och på den globala ledarskapspositionen för EU-företag inom sektorn. Det kommer att skapa nya möjligheter för industrin, skapa gröna jobb över hela kontinenten och stärka EU: s globala ledarskap inom offshore energiteknik. Det kommer också att säkerställa skyddet av vår miljö, biologiska mångfald och fiske.

European Green Deal Executive Vice President Frans Timmermans sade: ”Dagens strategi visar hur brådskande och möjligheten det är att öka vår investering i förnybar offshore. Med våra stora havsbassänger och industriella ledarskap har Europeiska unionen allt som behövs för att möta utmaningen. Offshore förnybar energi är redan en riktig europeisk framgångshistoria. Vi strävar efter att göra det till en ännu större möjlighet för ren energi, högkvalitativa jobb, hållbar tillväxt och internationell konkurrenskraft. ”

Energikommissionär Kadri Simson sa: ”Europa är världsledande inom offshore förnybar energi och kan bli ett kraftpaket för sin globala utveckling. Vi måste öka vårt spel genom att utnyttja all potential från havsbaserad vind och genom att utveckla andra tekniker som våg, tidvatten och flytande sol. Denna strategi sätter en tydlig riktning och skapar en stabil ram som är avgörande för offentliga myndigheter, investerare och utvecklare i denna sektor. Vi måste öka EU: s inhemska produktion för att uppnå våra klimatmål, mata den växande efterfrågan på el och stödja ekonomin i dess återhämtning efter COVID. ”

Miljö-, havs- och fiskerikommissionär Virginijus Sinkevičius sade: ”Dagens strategi beskriver hur vi kan utveckla förnybar energi till havs i kombination med andra mänskliga aktiviteter, såsom fiske, vattenbruk eller sjöfart, och i harmoni med naturen. Förslagen kommer också att göra det möjligt för oss att skydda den biologiska mångfalden och ta itu med möjliga socioekonomiska konsekvenser för sektorer som förlitar sig på god hälsa i marina ekosystem och därmed främjar en sund samexistens inom det marina rummet. ”

För att främja en utbyggnad av offshore-energikapaciteten kommer kommissionen att uppmuntra gränsöverskridande samarbete mellan medlemsstaterna om långsiktig planering och distribution. Detta kommer att kräva att mål för utveckling av förnybar energi för havs integreras i de nationella marina planerna som kuststaterna ska lägga fram för kommissionen senast i mars 2021. Kommissionen kommer också att föreslå en ram enligt den reviderade TEN-E-förordningen för långsiktig offshore-nätplanering. som involverar tillsynsmyndigheter och medlemsstaterna i varje havsbassäng.

Kommissionen uppskattar att investeringar på nästan 800 miljarder euro kommer att behövas fram till 2050 för att uppnå de föreslagna målen. För att bidra till att skapa och släppa lös denna investering kommer kommissionen att:

  • Ge en tydlig och stödjande rättslig ram. I detta syfte klargjorde kommissionen idag också reglerna för elmarknaden i ett medföljande arbetsdokument och kommer att bedöma om mer specifika och riktade regler behövs. Kommissionen kommer att se till att omarbetningarna av riktlinjerna för statligt stöd för energi- och miljöskydd och direktivet om förnybar energi underlättar kostnadseffektiv användning av förnybar offshore-energi.
  • Hjälp att mobilisera alla relevanta fonder för att stödja sektorns utveckling. Kommissionen uppmuntrar medlemsstaterna att använda återvinnings- och motståndskraften och samarbeta med Europeiska investeringsbanken och andra finansinstitut för att stödja investeringar i offshore-energi genom InvestEU. Horizon Europe-medel kommer att mobiliseras för att stödja forskning och utveckling, särskilt inom mindre mogna tekniker.
  • Säkerställ en förstärkt leveranskedja. Strategin understryker behovet av att förbättra tillverkningskapaciteten och hamninfrastrukturen och att öka den kompetenta arbetskraften för att upprätthålla högre installationshastigheter. Kommissionen planerar att inrätta en särskild plattform för offshore-förnybara energikällor inom Industrial Energy Forum för att samla alla aktörer och ta itu med utveckling av försörjningskedjan.

Offshore förnybar energi är en snabbt växande global marknad, särskilt i Asien och USA, och ger möjligheter för EU: s industri runt om i världen. Genom sin Green Deal-diplomati, handelspolitik och EU: s energidialoger med partnerländer kommer kommissionen att stödja global användning av dessa tekniker.

För att analysera och övervaka de miljömässiga, sociala och ekonomiska effekterna av offshore förnybar energi på den marina miljön och den ekonomiska verksamheten som är beroende av den kommer kommissionen regelbundet att samråda med en grupp experter från offentliga myndigheter, intressenter och forskare. Idag har kommissionen också antagit ett nytt vägledande dokument om utveckling av vindkraft och EU: s naturlagstiftning.

Bakgrund

Havsvind producerar ren el som konkurrerar med och ibland är billigare än befintlig fossilbränslebaserad teknik. Europeiska industrier utvecklar snabbt en rad andra tekniker för att utnyttja kraften i våra hav för att producera grön el. Från flytande havsbaserad vindkraft till havsenergiteknik som vågor och tidvatten, flytande solcelleanläggningar och användningen av alger för att producera biodrivmedel, europeiska företag och laboratorier ligger för närvarande i framkant.

Offshore Renewable Energy Strategy sätter den högsta utplaceringsambitionen för vindkraftverk till havs (både fastbotten och flytande), där kommersiell aktivitet är långt framskridet. Inom dessa sektorer har Europa redan fått oöverträffad teknisk, vetenskaplig och industriell erfarenhet och det finns redan stark kapacitet i hela leveranskedjan, från tillverkning till installation.

Medan strategin understryker möjligheterna i alla EU: s havsbassänger - Nordsjön, Östersjön, Svarta havet, Medelhavet och Atlanten - och för vissa kust- och ösamhällen är fördelarna med denna teknik inte begränsad till kustnära regioner. Strategin belyser ett brett spektrum av inlandsområden där tillverkning och forskning redan stöder utveckling av energi till havs.

Mer

Offshore förnybar energi strategi

Personalens arbetsdokument om strategin för förnybar energi till havs

Memo (Q&A) on the Offshore Renewable Energy Strategy

Faktablad om strategin för förnybar energi till havs

Faktablad om offshore förnybar energi och viktiga tekniker

Offshore Renewable Energy webbsida

 

Miljö

Kommissionen lanserar Green Consumption Pledge, de första företagen förbinder sig till konkreta åtgärder för ökad hållbarhet

publicerade

on

Den 25 januari lanserade Europeiska kommissionen sitt nya Grön konsumtionslöfte, det första initiativet under Ny konsumentagenda. Gröna konsumtionslöftet är en del av Europeiska klimatpakten som är ett EU-omfattande initiativ som uppmanar människor, samhällen och organisationer att delta i klimatåtgärder och bygga ett grönare Europa. Med sina signaturer lovar företagen att påskynda sitt bidrag till en grön övergång. Löften har utvecklats i ett gemensamt arbete mellan kommissionen och företagen. Deras mål är att påskynda företagens bidrag till en hållbar ekonomisk återhämtning och att bygga konsumenternas förtroende för företagens och produkternas miljöprestanda. Colruyt Group, Decathlon, LEGO Grupp, L'Oréal och Förnyad är de första banbrytande företagen som deltar i detta pilotprojekt. De gröna konsumtionslöften kommer att bedömas om ett år framöver, innan nästa steg tas.

Justitiekommissionär Didier Reynders sa: ”Att ge konsumenterna möjlighet att göra gröna val - det var vad vi tänkte göra förra hösten, när vi publicerade den nya konsumentagendan. För välgrundade val behöver konsumenterna större insyn i produkternas koldioxidavtryck och hållbarhet. Det är vad dagens initiativ handlar om. Jag välkomnar därför de fem företagen varmt till Green Pledge och jag applåderar dem för deras åtagande att gå längre än vad som krävs enligt lag. Jag ser fram emot att arbeta med många fler företag, så vi kan öka ytterligare hållbar konsumtion i EU. ”

Det gröna konsumtionslöftet är baserad på en uppsättning av fem kärnloften. För att gå med i det åtar sig företagen ambitiösa åtgärder för att förbättra sin miljöpåverkan och för att hjälpa konsumenter att göra mer hållbara inköp. De måste vidta konkreta åtgärder inom minst tre av de fem pantsättningsområdena och de måste bevisa sina framsteg med uppgifter som de sedan offentliggör. Varje pantsättningsföretag kommer att samarbeta med kommissionen i fullständig öppenhet för att säkerställa att framstegen är pålitliga och verifierbara. Följande fem kärntekniska områden är:

  1. Beräkna företagets koldioxidavtryck, inklusive leveranskedjan, med hjälp av beräkningen metodik or miljöledningssystem utvecklas av kommissionen och upprätta korrekta aktsamhetsprocesser för att uppnå minskade fotavtryck i linje med målen för EU Parisavtalet.
  2. Beräkna koldioxidavtrycket för utvalda flaggskeppsprodukter med den metod som utvecklats av kommissionen och för att uppnå vissa minskningar av fotavtrycket för de utvalda produkterna och avslöja framstegen för allmänheten.
  3. Öka försäljningen av hållbara produkter eller tjänster inom den totala försäljningen av företaget eller dess utvalda affärsdel.
  4. Engagera en del av PR-utgifterna för att främja hållbara metoder i linje med kommissionens genomförande av programmet European Green Deal politik och åtgärder.
  5. Säkerställ information som ges till konsumenter i förhållande till företaget och produktens kolavtryck är lätt att komma åt, korrekt och tydlig och hålla denna information uppdaterad efter eventuella minskningar eller ökningar av fotspåren.

Vårt Grön konsumtionslöfte -initiativet fokuserar på icke-livsmedelsprodukter och det är ett komplement till uppförandekoden som lanseras i morgon den 26 januari som en del av Farm to Fork strategi. Uppförandekoden kommer att sammanföra intressenter från livsmedelssystemet för att göra åtaganden för ansvarsfull affärs- och marknadsföringsmetod.

Nästa steg

Alla företag från icke-livsmedelssektorn liksom företag inom detaljhandeln som säljer både livsmedel och icke-livsmedelsprodukter som är intresserade av att gå med i Green Pledge kan kontakta Europeiska kommissionen före slutet av mars 2021.

Denna inledande pilotfas av Grön konsumtionslöfte kommer att slutföras senast i januari 2022. Innan nästa steg kommer att genomföras kommer en utvärdering av pantsättningen att genomföras i samråd med de deltagande företagen, relevanta konsumentorganisationer och andra intressenter.

Bakgrund

Den gröna övergången är en av de viktigaste prioriteringarna för Ny konsumentagenda, som syftar till att säkerställa att hållbara produkter är tillgängliga för konsumenter på EU-marknaden och att konsumenterna har bättre information för att kunna göra välgrundade val. Med tanke på den nyckelroll som industri- och handelsoperatörer spelar uppströms är det viktigt att komplettera lagförslag med frivilliga, icke-reglerande initiativ riktade till pionjärer i branschen som är angelägna om att stödja den gröna övergången. The Green Pledge är ett av de icke-reglerande initiativen i den nya konsumentagendan.

Det gröna konsumtionslöftet är ett av flera initiativ som kommissionen genomför för att ge konsumenterna möjlighet att göra mer hållbara val. Ett annat initiativ är lagstiftningsförslag om att underbygga gröna påståenden som kommissionen kommer att anta senare 2021. Detta initiativ kommer att kräva att företagen motiverar påståenden om miljöpåverkan av sina produkter och tjänster genom att använda standardmetoder för att kvantifiera dem. Målet är att göra anspråken pålitliga, jämförbara och verifierbara i hela EU - undvika "gröntvätt" (företag som ger ett falskt intryck av deras miljöpåverkan). Detta bör hjälpa kommersiella köpare och investerare att fatta mer hållbara beslut och öka konsumenternas förtroende för gröna märken och information.

Vårt Europeiska klimatpakten, antagen den 9 december 2020, syftar till att sprida vetenskapligt sund information om klimatåtgärder och ge praktiska råd för vardagen. Det kommer att stödja lokala initiativ och uppmuntra löften om klimatåtgärder av individer eller kollektiv, vilket hjälper till att mobilisera stöd och deltagande

Mer

Grön konsumtionslöfte

Grön konsumtionslöfte från Colruyt Group

Grönt konsumtionslöfte från Decathlon

Grön konsumtionslöfte från LEGO Group

Grön konsumtionslöfte från L'Oréal

Grön konsumtionslöftet från Renewd

Händelse: Start av pilotfasen av initiativet för grönt löfte

Ny konsumentagenda: stärkt konsumenternas motståndskraft för hållbar återhämtning

Konsumentstrategi

Farm to Fork-strategi

Kontakta GD Rättvisa och konsumenter

Fortsätt läsa

Klimatförändring

ECB inrättar centrum för klimatförändringar

publicerade

on

Europeiska centralbanken (ECB) har beslutat att inrätta ett klimatcentrum för att samla arbetet med klimatfrågor i olika delar av banken. Detta beslut återspeglar klimatförändringarnas ökande betydelse för ekonomin och ECB: s politik samt behovet av en mer strukturerad strategi för strategisk planering och samordning.Den nya enheten, som kommer att bestå av ett tiotal anställda som arbetar med befintliga team över banken, kommer att rapportera till ECB: s president Christine Lagarde (avbildad), som övervakar ECB: s arbete med klimatförändringar och hållbar finansiering. ”Klimatförändringar påverkar alla våra politikområden,” sade Lagarde. "Klimatförändringscentret tillhandahåller den struktur vi behöver för att hantera frågan med den brådskande och beslutsamhet som den förtjänar."Klimatförändringscentret kommer att forma och styra ECB: s klimatagenda internt och externt och bygga på expertis från alla team som redan arbetar med klimatrelaterade ämnen. Dess aktiviteter kommer att organiseras i arbetsströmmar, allt från penningpolitik till tillsynsfunktioner, och stöds av personal som har data- och klimatförändringar. Klimatförändringscentret börjar sitt arbete i början av 2021.

Den nya strukturen kommer att ses över efter tre år, eftersom målet i slutändan är att integrera klimatöverväganden i ECB: s rutinmässiga verksamhet.

  • Klimatförändringens fem arbetsströmmar fokuserar på: 1) finansiell stabilitet och tillsynspolitik; 2) makroekonomisk analys och penningpolitik; 3) finansmarknadsverksamhet och risk; 4) EU: s politik och finansiella regler; och 5) företagens hållbarhet.

Fortsätt läsa

Miljö

Storbritannien och Frankrike kan leda mobilisering av investeringar i skydd av tropiska skogar

publicerade

on

Brist på tillräcklig finansiering har länge varit en av de största utmaningarna för naturliga klimatlösningar. För närvarande kommer de primära intäkterna från skogar, marina ekosystem eller våtmarker från utvinning eller förstörelse. Vi måste ändra den underliggande ekonomin för att göra naturliga ekosystem värda mer levande än döda. Om vi ​​inte gör det kommer naturförstörelsen att fortsätta i takt, vilket kommer att bidra till oåterkalleliga klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och förödande liv och försörjning för lokalbefolkningen, skriver Emergent Executive Director Eron Bloomgarden.

Den goda nyheten är att 2021 har en lovande start. Tidigare denna månad på One Planet Summit, betydande ekonomiska åtaganden gjordes för naturen. Den främsta bland dessa var Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons löfte om att spendera minst 3 miljarder pund av den internationella klimatfinansieringen på natur och biologisk mångfald under de kommande fem åren. Före detta tillkännagivande 50 länder åtagit sig att skydda minst 30% av deras land och hav.

Detta är välkommna nyheter. Det finns ingen lösning på klimatet eller den biologiska mångfalden utan att avskogningen upphör. Skogar utgör ungefär en tredjedel av de potentiella utsläppsminskningar som krävs för att uppnå målen i Parisavtalet. De har 250 miljarder ton kol, en tredjedel av världens återstående koldioxidbudget för att hålla temperaturen upp till 1.5 grader Celsius över den före industriella åldern. De absorberar cirka 30% av de globala utsläppen, innehar 50% av världens återstående terrestriska biologiska mångfald och stöder försörjningen för mer än en miljard människor som är beroende av dem. Med andra ord är det avgörande att avsluta tropisk avskogning (parallellt med att minska koldioxidutsläppen i ekonomin) om vi ska fortsätta på vägen till 1.5 grader och bevara vår väsentliga biologiska mångfald.

Frågan är hur man kan använda denna finansiering på ett sätt som driver för att avsluta avskogningen, för gott.

För detta måste skydd av tropisk skog ske över hela länder eller stater, som arbetar med regeringar och politiska beslutsfattare, som med rätt blandning av offentlig och privat finansiering kan åta sig att minska avskogningen i stor skala.

Det här är inte en ny idé, och den bygger på lärdomar de senaste två decennierna. Centralt bland dem är att storskaliga program inte kommer att realiseras i avsaknad av massivt ökade nivåer av både offentligt och privat stöd. Till och med finansieringsstöd på hundratals miljoner dollar räcker inte alltid för att ge länderna förtroende för att storskaliga skogsskyddsprogram är värda de första investeringarna i monetärt och politiskt kapital.

Storleken på finansieringen som behövs är långt utöver vad som realistiskt kan uppnås med statligt till statligt stödflöde eller enbart bevarandefinansiering. privata sektorns kapital måste också mobiliseras.

Det bästa sättet att uppnå detta är att använda internationella marknader för koldioxidkrediter och dra nytta av den växande efterfrågan från den privata sektorn för högkvalitativa, högeffektsförskjutningar när de tävlar mot utsläppsmålen noll. Enligt ett sådant system får regeringar betalningar för de utsläppsminskningar de uppnår genom att förhindra skogsförlust och / eller nedbrytning.

Nyckeln är att givarregeringar som Storbritannien, Frankrike och Kanada ska hjälpa till att bygga infrastrukturen för att värdera naturen ordentligt, inklusive stöd för bevarande och skydd, samt upprättande och expansion av frivilliga och efterlevnadskoldioxidmarknader som inkluderar kredit för skogskrediter.

På den sistnämnda punkten kan de, efter Norges ledning, använda en del av sin pantsatta finansiering för att fastställa ett bottenpris för de krediter som genereras av stora program. Detta tillvägagångssätt lämnar dörren öppen för privata köpare att potentiellt betala ett högre pris mot bakgrund av den kraftigt ökande efterfrågan på sådana krediter, samtidigt som regeringarna i skogsländerna har sinnesro att det finns en garanterad köpare oavsett vad som händer.

Vi befinner oss vid en inflytande punkt där betydande nya skogsskyddsprogram kan mobiliseras genom en kvantökning av offentlig och privat finansiering. Givarregeringar är nu i stånd att säkra miljarder US-dollar i samfinansiering från en rad privata aktörer för att stödja nationella skogsskyddsprogram som genererar koldioxidkrediter. Att kanalisera ytterligare offentliga och uppdragsdrivna fonder kommer att katalysera privata investeringar och skulle vara transformativt för att påskynda utvecklingen av denna kritiska marknad, vilket skulle gynna den gröna återhämtningen, skogsländernas kreditvärdighet och planetens och mänsklighetens välbefinnande.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend