Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Ny EU-industristrategi: utmaningarna att ta itu med

publicerade

on

MEP: er vill ha EU: s framtida industriella strategi för att hjälpa företag att överleva COVID-19-krisen och möta de digitala och miljöövergångarna. Ta reda på hur.

Europeiska företag har drabbats hårt av COVID-19-pandemi, eftersom många har varit tvungna att stänga eller minska sin personal medan de hittat nya sätt att arbeta inom nya restriktiva åtgärder. Innan de nödvändiga digitala och gröna övergångarna genomförs måste industrin i EU återhämta sig från pandemin.

Under plenarsammanträdet i november kommer parlamentsledamöterna att upprepa sin uppmaning till Europeiska kommissionen att se över sitt förslag i mars 2020 om EU: s ny industriell strategi. I en förslag till betänkande antogs den 16 oktober krävde medlemmarna i bransch-, forsknings- och energikommittén en förändring i EU: s strategi för industripolitiken i kölvattnet av pandemin genom att hjälpa företag att hantera krisen och möta de digitala och miljöövergångarna.

Hur parlamentet förutser EU: s industrilandskap

Industri representerar mer än 20% av EU: s ekonomi och sysselsätter cirka 35 miljoner människor, med många miljoner fler jobb kopplade till det hemma och utomlands. Dessutom står den för 80% av varuexporten. EU är också en global leverantör och destination för direkta utländska investeringar.

Inom ramen för den nya industriella strategin bör EU göra det möjligt för företag att bidra till sin klimatneutralitet mål - som beskrivs i Grön affär vägkarta - stödja företag, särskilt små och medelstora företag i övergången till en digital och koldioxidneutral ekonomi och bidra till att skapa högkvalitativa jobb utan att undergräva EU: s konkurrenskraft.

Enligt parlamentsledamöterna; En sådan strategi bör bestå av två faser: en återhämtningsfas för att konsolidera arbetstillfällen, återaktivera produktionen och anpassa sig till en period efter COVID. följt av återuppbyggnad och industriell omvandling.

Läs om EU: s viktigaste åtgärder för att starta den ekonomiska återhämtningen.

Stärka mindre företag för att uppnå hållbar tillväxt

Små och medelstora företag är ryggraden i EU: s ekonomi och står för mer än 99% av all europeisk verksamhet. Den industriella strategin bör fokusera på dem, eftersom många har tecknat skulder på grund av nationella koronarivusåtgärder, vilket minskar deras investeringskapacitet, vilket sannolikt kommer att utlösa en trög tillväxt på lång sikt.

Hjälp industrin att återhämta sig efter den socioekonomiska krisen

COVID Återhämtningsfond är en del av den första fasen för att reagera på nödsituationen och bör fördelas efter nivån på skadan, utmaningarna och det ekonomiska stöd som redan erhållits genom nationella stödordningar.

Företräde bör ges till företag och mindre företag som är inriktade på digital och miljöomvandling och därmed investera i miljövänliga aktiviteter.

Ledamöterna vill:

 • Se till att de gröna och digitala övergångarna är rättvisa och socialt rättvisa och följs av initiativ för att utbilda arbetstagare.
 • Skapa en ny konsekvensbedömning av de potentiella kostnaderna och bördorna för övergången för europeiska företag, inklusive små och medelstora företag.
 • Se till att statligt stöd som tillhandahålls i nödfasen inte leder till permanenta snedvridningar på den inre marknaden.
 • Ta tillbaka strategiska industrier till EU.

Investera i grönare, digitala och innovativa företag

Under den andra fasen bör den industriella strategin säkerställa konkurrenskraft, motståndskraft och långsiktig hållbarhet. Målen inkluderar:

 • Fokusera på de sociala aspekterna av strukturförändringen.
 • Återuppliva territorier som är beroende av fossila bränslen med hjälp av Bara övergångsfonden, som är en del av EU: s klimatfinansieringsplan.
 • Att säkerställa EU-subventioner går till miljövänliga företag och förbättra hållbar finansiering till företag i avkolningsprocessen.
 • Använda Border Carbon Adjustment Mechanism för att skydda EU-tillverkare och jobb från illojal internationell konkurrens.
 • Att ha en forskningsbaserad läkemedelsindustri och en medicinbrist plan för riskreducering.
 • Utnyttja den cirkulära ekonomin, privilegiera principen om "energieffektivitet först", energibesparingar och teknik för förnybar energi.
 • Att använda gas för att övergå från fossila bränslen och väte som en potentiell banbrytande teknik.
 • Investera i artificiell intelligens och genomföra en gemensam europeisk digital- och datamarknad, bygga ett bättre digitalt beskattningssystem och utveckla europeiska standarder för cybersäkerhet.
 • Satsar mer på forskning och utveckling.
 • Revidera EU: s antitrustregler för att säkerställa global konkurrenskraft.

Biologisk mångfald

Offentlig utfrågning om koppling mellan förlust av biologisk mångfald och pandemier som COVID-19 

publicerade

on

Parlamentets utfrågning om "Mot den sjätte massutrotningen och ökande risken för pandemier: Vilken roll spelar EU: s strategi för biologisk mångfald för 2030" kommer att hållas idag (14 januari).

Organiserad av utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet kommer utfrågningen att ta itu med förlusten av biologisk mångfald och i vilken utsträckning detta ökar risken för pandemier på grund av förändrad markanvändning, klimatförändringar och handel med vilda djur. Den roll som EU: s biologiska mångfaldsstrategi för 2030 kan spela för att motverka förlusten av biologisk mångfald och för att öka EU: s och det globala engagemanget för biologisk mångfald kommer att diskuteras.

Mellanstatliga plattformen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster Verkställande sekreterare Dr Anne Larigauderie och Europeiska miljöbyråns verkställande direktör Dr Hans Bruyninckx kommer att inleda den offentliga utfrågningen.

Det detaljerade programmet finns tillgängligt här.

Du kan följa utfrågningen live här från 9h idag.

EU: s strategi för biologisk mångfald 2030

På torsdag eftermiddag kommer ledamöterna att diskutera föredragandens utkast till betänkande César Luena (S&D, ES) som svarar på Kommissionens strategi för biologisk mångfald 2030 och välkomnar ambitionsnivån i strategin. I utkastet till betänkande betonas att alla viktigaste direkta drivkrafter för naturförändringar måste tas upp och uttrycker oro över markförstöring, effekterna av klimatförändringar och det minskande antalet pollinerare. Den behandlar också frågorna om finansiering, mainstreaming och styrningsramen för biologisk mångfald, efterlyser ett grönt Erasmus-program med fokus på återställande och bevarande och betonar behovet av internationella åtgärder, även när det gäller havsstyrning.

Du kan följa kommitténs möte live här från 13h15.

Mer 

Fortsätt läsa

Miljö

Investeringsplanen för Europa stöder byggandet och driften av nya vindkraftsparker i Portugal

publicerade

on

Europeiska investeringsbanken (EIB) kommer att tillhandahålla 65 miljoner euro till EDP Renováveis ​​SA (EDPR) för att finansiera byggandet och driften av två vindkraftsparker på land i de portugisiska distrikten Coimbra och Guarda. EIB: s bidrag stöds av en garanti från Europeiska fonden för strategiska investeringar (EFSI), huvudpelaren i investeringsplanen för Europa. Vindkraftsparkerna förväntas ha en total kapacitet på 125 MW och skapa cirka 560 jobb under projektets byggfas.

När vindkraftparkerna väl är i drift kommer de att bidra till att Portugal når sina energi- och klimatplanmål samt kommissionens bindande mål att ha minst 32% av den slutliga energiförbrukningen från förnybara källor till 2030.

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sa: ”Detta avtal mellan EIB och EDP Renováveis, med stöd av investeringsplanen för Europa, är en vinnare för både klimatet och ekonomin. Finansieringen, som stöds av Europeiska fonden för strategiska investeringar, kommer att finansiera nya vindkraftsparker på land i västra och norra Portugal, vilket hjälper landet att nå sina ambitiösa energi- och klimatmål och skapa nya jobb i processen. ”

Vårt Investment Plan för Europa har hittills mobiliserat 535 miljarder euro i investeringar i hela EU, varav 16% för energirelaterade projekt. Pressmeddelandet finns tillgängligt här.

Fortsätt läsa

Biologisk mångfald

Ett planetstoppmöte: President von der Leyen efterlyser ett ambitiöst, globalt och spelförändrande avtal om biologisk mångfald

publicerade

on

Den 11 januari deltog Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i "One Planet Summit" för biologisk mångfald via videokonferens. I sitt tal betonade president von der Leyen att "2021 kommer att bli året då världen vänder ett nytt blad för vår planet" vid COP15 för naturen i Kunming, i maj i år. Hon efterlyste en "ambitiös, global och spelförändrande Paris-stilavtal "som ska utarbetas vid COP15, eftersom detta inte bara gäller hållbar utveckling utan också jämställdhet, säkerhet och livskvalitet. Presidenten upprepade Europas vilja att visa vägen och ta med så många partners som möjligt ombord, samtidigt som han leder av handling och ambition hemma. President von der Leyen talade också om sambandet mellan förlust av biologisk mångfald och COVID-19: ”Om vi ​​inte snarast agerar för att skydda vår natur kan vi redan vara i början av en tid av pandemier. Men vi kan göra något åt ​​det. Det behöver samordnade globala åtgärder och lokal hållbar utveckling. Och precis som vi samarbetar för vår "One Planet" måste vi arbeta tillsammans för vår "One Health". ”

Ursula von der Leyen talade vid toppmötet som Frankrike, FN och Världsbanken arrangerade hur kommissionen arbetar för att bevara den biologiska mångfalden: ”Detta visar att det att vända ett nytt blad för naturen kommer ner till lokal handling och global ambition. Det är därför vi med den europeiska gröna affären intensifierar vår egen handling och ambition - både lokalt och globalt. Och den nya, grönare gemensamma jordbrukspolitiken hjälper oss att skydda försörjningen och livsmedelssäkerheten - samtidigt som vi skyddar vår natur och vårt klimat. ” Slutligen påminde hon deltagarna om Europas "skyldighet att se till att vår inre marknad inte driver avskogning i lokala samhällen i andra delar av världen."

Titta på talet här, läs den helt här. Lär dig mer om kommissionens arbete för att skydda vår planetens biologiska mångfald här.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend