Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Markerad förbättring av Europas luftkvalitet under det senaste decenniet, färre dödsfall kopplade till föroreningar

publicerade

on

Bättre luftkvalitet har lett till en betydande minskning av för tidiga dödsfall under det senaste decenniet i Europa. Europeiska miljöbyråns (EES) senaste officiella uppgifter visar dock att nästan alla européer fortfarande lider av luftföroreningar, vilket leder till cirka 400,000 XNUMX för tidiga dödsfall över hela kontinenten.

EES: sLuftkvalitet i Europa - 2020-rapporten'visar att sex medlemsstater överskred Europeiska unionens gränsvärde för fina partiklar (PM2.5) 2018: Bulgarien, Kroatien, Tjeckien, Italien, Polen och Rumänien. Endast fyra länder i Europa - Estland, Finland, Island och Irland - hade fina partiklar som låg under Världshälsoorganisationens (WHO) strängare riktvärden. EES-rapporten konstaterar att det fortfarande finns en klyfta mellan EU: s lagliga luftkvalitetsgränser och WHO: s riktlinjer, en fråga som Europeiska kommissionen försöker ta itu med med en översyn av EU-standarderna enligt handlingsplanen för nollföroreningar.

Den nya EES-analysen bygger på den senaste officiella luftkvalitetsdata från mer än 4 000 övervakningsstationer över hela Europa 2018.

Exponering för fina partiklar orsakade cirka 417,000 41 för tidiga dödsfall i 2018 europeiska länder 379,000, enligt EES-bedömningen. Cirka 28 54,000 av dessa dödsfall inträffade i EU-19,000 där 2 3 och XNUMX XNUMX för tidiga dödsfall tillskrevs kvävedioxid (NOXNUMX) respektive ozon på marknivå (OXNUMX). (De tre siffrorna är separata uppskattningar och siffrorna ska inte läggas samman för att undvika dubbelräkning.)

EU, nationell och lokal politik och utsläppsminskningar inom viktiga sektorer har förbättrat luftkvaliteten i hela Europa, visar EES-rapporten. Sedan 2000 har utsläppen av viktiga luftföroreningar, inklusive kväveoxider (NOx), från transporter minskat avsevärt trots den ökande mobilitetsefterfrågan och därmed ökad sektorns växthusgasutsläpp. Utsläppen av föroreningar från energiförsörjningen har också sett stora minskningar medan framstegen med att minska utsläppen från byggnader och jordbruk har gått långsamt.

Tack vare bättre luftkvalitet dog cirka 60,000 2018 färre människor i förtid på grund av fina partikelföroreningar 2009, jämfört med 54. För kvävedioxid är minskningen ännu större eftersom för tidiga dödsfall har minskat med cirka XNUMX% under det senaste decenniet. Det fortsatta genomförandet av miljö- och klimatpolitiken i hela Europa är en nyckelfaktor bakom förbättringarna.

”Det är goda nyheter att luftkvaliteten förbättras tack vare den miljö- och klimatpolitik som vi har genomfört. Men vi kan inte ignorera nackdelen - antalet för tidiga dödsfall i Europa på grund av luftföroreningar är fortfarande alldeles för högt. Med European Green Deal har vi satt oss en ambition att minska alla typer av föroreningar till noll. Om vi ​​ska lyckas och till fullo skydda människors hälsa och miljön måste vi minska luftföroreningarna ytterligare och anpassa våra luftkvalitetsstandarder närmare med rekommendationerna från Världshälsoorganisationen. Vi kommer att titta på detta i vår kommande handlingsplan, säger miljö-, havs- och fiskerikommissionär Virginijus Sinkevičius.

”EEA: s uppgifter visar att investering i bättre luftkvalitet är en investering för bättre hälsa och produktivitet för alla européer. Politik och åtgärder som överensstämmer med Europas nollföroreningsambition leder till längre och hälsosammare liv och mer motståndskraftiga samhällen, säger Hans Bruyninckx, EES-verkställande direktör.

Europeiska kommissionen har nyligen publicerat en färdplan för EU: s handlingsplan mot a Zero Pollution Ambition, som är en del av European Green Deal.

Luftkvalitet och COVID-19

EES-rapporten innehåller också en översikt över kopplingarna mellan COVID-19-pandemin och luftkvaliteten. En mer detaljerad bedömning av preliminära EES-uppgifter för 2020 och stödjande modellering av Copernicus Atmospheric Monitoring Service (CAMS), bekräftar tidigare bedömningar som visar upp till 60% minskningar av vissa luftföroreningar i många europeiska länder där låsningsåtgärder genomfördes våren 2020 EES har ännu inte uppskattat de potentiella positiva hälsoeffekterna av den renare luften under 2020.

Rapporten noterar också att långvarig exponering för luftföroreningar orsakar hjärt- och andningssjukdomar, vilka båda har identifierats som riskfaktorer för död hos COVID-19-patienter. Kausaliteten mellan luftföroreningar och svårighetsgraden av COVID-19-infektionerna är dock inte klar och ytterligare epidemiologisk forskning behövs.

Bakgrund

EES: s genomgång, EES: s hälsoriskbedömningar av luftföroreningar, ger en översikt över hur EES beräknar sina uppskattningar av hälsoeffekterna av dålig luftkvalitet.

Hälsoeffekterna av exponering för luftföroreningar är olika, allt från lunginflammation till för tidiga dödsfall. Världshälsoorganisationen utvärderar de växande vetenskapliga bevisen som kopplar luftföroreningar till olika hälsoeffekter för att föreslå nya riktlinjer.

I EES: s hälsoriskbedömning väljs dödlighet som det kvantifierade hälsoutfallet, eftersom det är det som vetenskapliga bevis är mest robusta för. Dödligheten på grund av den långvariga exponeringen för luftföroreningar uppskattas med hjälp av två olika mätvärden: ”för tidiga dödsfall” och ”år förlorade liv”. Dessa uppskattningar ger ett mått på den allmänna effekten av luftföroreningar i en viss befolkning och till exempel kan siffrorna inte tilldelas specifika individer som bor på en specifik geografisk plats.

Hälsoeffekterna uppskattas separat för de tre föroreningarna (PM2.5, NO2 och O3). Dessa siffror kan inte läggas samman för att bestämma totala hälsoeffekter, eftersom detta kan leda till dubbelräkning av människor som utsätts för höga nivåer av mer än en förorening.

 

Miljö

Uppnå målen för Parisavtalet

publicerade

on

”För att driva systemförändringar mot verklig cirkularitet måste reglering och handling baseras på vetenskap och fakta. Att nå målen i Parisavtalet och uppnå koldioxidneutralitet fram till 2050 kräver en översyn av hur vi använder energi och naturresurser och hur vi kan skapa en cirkulär ekonomi idag - som företag, som regeringar, som individer ”- skriver Charles Héaulmé, VD och koncernchef för den finska livsmedelsförpackningsproducenten Huhtamaki.

”Detta kommer inte att ske på egen hand. Innovation, investeringar och politiskt engagemang är nyckeln till att göra den cirkulära ekonomin till verklighet. Vi måste också främja en ny kultur för samarbete, där de bästa lösningarna är vägen.

Charles Héaulmé, VD och koncernchef för den finska livsmedelsförpackningsproducenten Huhtamaki

Charles Héaulmé, VD och koncernchef för den finska livsmedelsförpackningsproducenten Huhtamaki

För industrin är utformningen för cirkularitet fortfarande en allvarlig utmaning, särskilt när det finns strukturella luckor - som bristen på gemensam infrastruktur -. Detta gäller särskilt förpackningssektorn och att hantera dessa luckor måste börja med ett erkännande av behovet av en systemövergång från en linjär till en cirkulär metod, där produkter inte bara kan återvinnas utan de faktiskt återvinns. Eftersom detta paradigmskifte påverkar alla sektorer och politikområden måste vi gå samman för att utveckla och tillhandahålla de mest effektiva lösningarna tillsammans - i Europa och på global nivå.

Det här är ingen lätt uppgift. För att lyckas måste vi se till att det vi gör bygger på vetenskap och fakta. Ett bra exempel är frågan om plastavfall, som är ett allvarligt miljöproblem världen över. Plast är avgörande för så många viktiga produkter och applikationer, som inom medicin, men dess livslängd medför utmaningar i avfallshanteringsstadiet. Som ett resultat ser vi att många regeringar tar itu med situationen genom att genomföra snabba förbud för vissa engångsprodukter som innehåller plast.

Men i själva verket är plast avgörande för vår värld när det används på rätt sätt: det vi har att göra med är de mycket synliga misslyckandena i hanteringen av uttjänta produkter av plast. Dessa skulle hanteras bättre genom en kombinerad satsning på materialinnovation och effektiv hantering av uttjänta livsmedel. Så istället för att koncentrera oss på en produkts livslängd, bör vi ägna större uppmärksamhet åt vad dessa produkter är gjorda av - och hur själva materialen kan återvinnas och sedan återanvändas. Vi borde inte heller vara rädda för att inse att det som fungerar i ett land eller region i världen kanske inte fungerar direkt i ett annat. Det finns skillnader mellan nationer som återspeglar storlek, befolkningstäthet, faktisk infrastruktur och nivåer av ekonomisk utveckling.

Detta fokus på material är, tror vi bestämt, en viktig del av ekvationen för systemisk förändring. För företag är innovation nyckeln till att låsa upp de konkurrenskraftiga hållbara lösningarna som behövs för att skapa en cirkulär ekonomi för de material som används för att göra förpackningar, minska vårt koldioxidavtryck och säkerställa resurseffektivitet.

Även om vi måste vara djärva i vår vision och sätta tydliga mål för vart vi vill åka, måste vi också komma ihåg att mycket innovation är stegvis och störande innovation ofta kräver betydande tid och investeringar. När vi söker efter de mest miljömässigt ambitiösa och livskraftiga lösningarna måste vi ta hänsyn till produkternas hela livscykel och skapa cirkulära affärsmodeller som säkerställer optimal användning av våra globala resurser samtidigt som vi upprätthåller en hög kundnöjdhet.

Från början ser vi fyra viktiga element för att driva den nödvändiga förändringen:

En infrastrukturrevolution
Vi måste förstå var det finns luckor i varje lands nuvarande infrastruktur relaterad till cirkularitet - såsom avfallsmärkning och insamling och hantering av uttjänta livsmedel - sedan införa policyer och mekanismer för att överbrygga dessa luckor och tillhandahålla system för avfallshantering och återvinning som uppfyller 21-behovenst  århundrade. Materialavgifter kan visa sig vara bra incitament, men vi bör också titta på ökat producentansvar och nya former av ägande av material.

Stärka transformativ innovation
Vi måste se till att politik stöder fortsatt innovation och konkurrenskraftig hållbarhet genom att skapa en ram som ger incitament för innovation som hjälper oss att leverera Green Deal. Istället för att välja vinnarna bör beslutsfattare sätta tydliga anvisningar för att öka effektiviteten och minska koldioxidutsläppen. Genom att använda livscykeltänkande för att bedöma den verkliga effekten av lagförslag och lagstiftningsförslag kan politiska beslutsfattare också hjälpa till att bädda in resultatfokuserad policyutformning.

Uppmuntra konsumenter att förändras
Cirkulära affärsmodeller bör uppmuntra konsumenterna att återanvända, reparera och återvinna - till exempel genom att se till att de erbjuder produkter och tjänster av bättre kvalitet. Dessutom är utbildning och inspiration kraftfulla verktyg som beslutsfattare och företag bör använda för att stoppa skräp och föroreningar.

Vetenskapsledande politik

Genom att se till att fakta och bevis är grunden för konsumentbeteende, beslutsfattande och reglering är det mycket mer sannolikt att vi ger de bästa miljöresultaten. Vi är övertygade om att vi behöver möjliggöra reglering baserad på vetenskapliga bevis och fakta, som stöder och stimulerar innovation

Om vi ​​ska lyckas måste vi vara pragmatiska och arbeta tillsammans, agnostiker för teknik, material eller sektor. Ingen organisation kan göra det ensam. Vi måste arbeta med varandra över hela värdekedjan och titta på vilka åtgärder som krävs i varje region eller land för att möjliggöra effektiv materialanvändning och för att säkerställa att uttjänta lösningar inte bara är möjliga utan viktigare, hållbara. Vi bör skapa allmänna förutsättningar för att cirkulära företag ska blomstra så att det är onödigt att titta på varje bransch individuellt och skapa regler per sektor - vare sig det gäller förpackningar, bildelar eller elektronik.

Frågan handlar inte om engångs- eller fleranvändning utan om råvaror. För att leverera en verkligt systemisk förändring måste vi hålla ögonen på helheten. Vi måste basera oss på vetenskapen och expertisen hos dem som, tillsammans, kan göra skillnad.

Nu är det dags för förändring. Industri och politiska beslutsfattare måste samlas för att bygga plattformarna som möjliggör både värdekedjans och tvärvärdekedjearbetet och som själva är kopplade till de organisationer och mekanismer som beslutsfattare har inrättat. Genom att använda vetenskap, innovation och investeringar i ett offentlig-privat partnerskap kan vi leverera de bästa lösningarna för människor och planeten, från och med idag.

Charles Héaulmé
VD och koncernchef
Huhtamaki

 

Fortsätt läsa

Biologisk mångfald

Offentlig utfrågning om koppling mellan förlust av biologisk mångfald och pandemier som COVID-19 

publicerade

on

Parlamentets utfrågning om "Mot den sjätte massutrotningen och ökande risken för pandemier: Vilken roll spelar EU: s strategi för biologisk mångfald för 2030" kommer att hållas idag (14 januari).

Organiserad av utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet kommer utfrågningen att ta itu med förlusten av biologisk mångfald och i vilken utsträckning detta ökar risken för pandemier på grund av förändrad markanvändning, klimatförändringar och handel med vilda djur. Den roll som EU: s biologiska mångfaldsstrategi för 2030 kan spela för att motverka förlusten av biologisk mångfald och för att öka EU: s och det globala engagemanget för biologisk mångfald kommer att diskuteras.

Mellanstatliga plattformen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster Verkställande sekreterare Dr Anne Larigauderie och Europeiska miljöbyråns verkställande direktör Dr Hans Bruyninckx kommer att inleda den offentliga utfrågningen.

Det detaljerade programmet finns tillgängligt här.

Du kan följa utfrågningen live här från 9h idag.

EU: s strategi för biologisk mångfald 2030

På torsdag eftermiddag kommer ledamöterna att diskutera föredragandens utkast till betänkande César Luena (S&D, ES) som svarar på Kommissionens strategi för biologisk mångfald 2030 och välkomnar ambitionsnivån i strategin. I utkastet till betänkande betonas att alla viktigaste direkta drivkrafter för naturförändringar måste tas upp och uttrycker oro över markförstöring, effekterna av klimatförändringar och det minskande antalet pollinerare. Den behandlar också frågorna om finansiering, mainstreaming och styrningsramen för biologisk mångfald, efterlyser ett grönt Erasmus-program med fokus på återställande och bevarande och betonar behovet av internationella åtgärder, även när det gäller havsstyrning.

Du kan följa kommitténs möte live här från 13h15.

Mer 

Fortsätt läsa

Miljö

Investeringsplanen för Europa stöder byggandet och driften av nya vindkraftsparker i Portugal

publicerade

on

Europeiska investeringsbanken (EIB) kommer att tillhandahålla 65 miljoner euro till EDP Renováveis ​​SA (EDPR) för att finansiera byggandet och driften av två vindkraftsparker på land i de portugisiska distrikten Coimbra och Guarda. EIB: s bidrag stöds av en garanti från Europeiska fonden för strategiska investeringar (EFSI), huvudpelaren i investeringsplanen för Europa. Vindkraftsparkerna förväntas ha en total kapacitet på 125 MW och skapa cirka 560 jobb under projektets byggfas.

När vindkraftparkerna väl är i drift kommer de att bidra till att Portugal når sina energi- och klimatplanmål samt kommissionens bindande mål att ha minst 32% av den slutliga energiförbrukningen från förnybara källor till 2030.

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sa: ”Detta avtal mellan EIB och EDP Renováveis, med stöd av investeringsplanen för Europa, är en vinnare för både klimatet och ekonomin. Finansieringen, som stöds av Europeiska fonden för strategiska investeringar, kommer att finansiera nya vindkraftsparker på land i västra och norra Portugal, vilket hjälper landet att nå sina ambitiösa energi- och klimatmål och skapa nya jobb i processen. ”

Vårt Investment Plan för Europa har hittills mobiliserat 535 miljarder euro i investeringar i hela EU, varav 16% för energirelaterade projekt. Pressmeddelandet finns tillgängligt här.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend